FESTIVAL KRATKE KNJIŽEVNE FORME U ZATONU: Marko Bačanović dobitnik Prve nagrade za poeziju!

Protekle sedmice u Zatonu kraj Bijelog Polja (Crna Gora) održana je svečana dodjela nagrada na Drugom međunarodnom festivalu kratke književne forme.

Festival svakoga ljeta organizuju Nevladina organizacija 21. maj, kao i NVO i internet portal Odgovor, na čijem čelu je Gordan K. Čampar, književnik i selektor festivala.

Prvu nagradu u kategoriji poezije osvojio je Marko Bačanović, za triptih pjesama Rumbula – Ponari – Volin, koji govori o stravičnim genocidima nad istočnoevropskim Jevrejima i Poljacima na prostorima današnje Letonije, Litvanije i Ukrajine, koji su počinili nacisti i njihovi kolaboranti, kada su ovi narodi na tim prostorima gotovo u potpunosti nestali.

„Najviše od svega je stravično to koliko se o ovome danas zapravo ništa ne zna, kao da se nikada nije ni dogodilo, dok se ljudima tih zemalja pred nosom vijori nacistička heraldika, i to uopšte ne u incidentalnom, već i u ozvaničenom obliku. O svemu tome se govori vrlo malo ili nimalo, no dovoljno je otići na sva nedogledna stratišta pa počuti kako samo urliču šume, rijeke i močvare jezivom tišinom o svemu čemu su svjedočile. To su redom pjeskovite šume, usudim se reći prosijane pepelima stotina hiljada istočnoevropskih Jevreja, gdje vam vjetar isti taj pepeo baca direktno u lice. Pitam se onda, kako je nakon tog iskustva moguće ćutati? Između ostalog, o tome će govoriti i moja nova zbirka pjesama Kadiš za Sarajevo. Zahvalan sam organizatorima Festivala što se o ovome ipak nije ćutalo u dolini Lima i neizmjerna mi je čast biti dobitnik nagrade.“, rekao je Bačanović.

Izvor: Preokret
Foto: Privatna arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top