KEJTLIN DŽONSTON: Zarobljeni u klaonici

Zapadna civilizacija je priča o punim stomacima i izgladnjelim srcima. O gozbi informacija i glađu za istinom. Civilizacija pokretnih traka koje izbacuju prerađenu hranu, medija koji jačaju sabornost i kulturu služenja moći. Dovoljno hrane za preživljavanje, ali nedovoljno sredstava za život.

Održavaju nas u životu, ali nam ne daju da živimo. Daju nam dovoljno ugljikohidrata da okrećemo zupčanike industrije, ali nas drže previše zauzetim, siromašnim, mozga ispranog propagandom, zbunjenima i ludima da bismo zapravo pili vodu života. Da zaista doživimo ljepotu ovog svijeta. Da dozvolimo mogućnost da se iskra naprednog zemaljskog života da rasplamsa u nama.

Savremena imperija vlada na način tako što naša tržišta puni magičnim kruhom, a naše škole i medije lažima. Tako što puni naše stomake i izgladnjuje naše duše. Proizvodeći planine beskorisnih deponija, a da nikada ne proizvede ništa od stvarne vrijednosti. Uči nas da stvorimo više dok pružamo manje.

Ona poboljšava kvaliter hrane i lijekove taman toliko da nam produže životni vijek, samo da bi iz nas mogli iscijediti više života. Dozvoljavaju da Zemlja bude naseljena više ljudi samo da bi iz nas iscrpili više ljudskosti. Mi za njih nismo ljudi. Mi smo baterije. Mi smo gorivo.

Ovo nije nikakva civilizacija. Ovo je klaonica. Lažna plastificirana predstava postavljena da ljudski život pretvori u zupčanike nezasitne mašine. Lažna plastična kultura dizajnirana da nas drži na pokretnoj traci tako da se naša životna snaga može pretvara u gorivo bezdušnog carstva. Lažno plastično društvo izgrađeno da nas drži na liniji marširanja u mašinu za mljevene mesa.

Iako nas ima mnogo više nego njih. Mogli bismo ih zgnječiti kao insekta onog trenutka kada bismo to odlučili. Ali ispiranje mozga je više nego efikasno, a halucinacija koju proizvodi imperijalna matrica izgleda vrlo, vrlo stvarno. Koma izazvana propagandom nas tjera da i dalje punimo mašinu.

Dok se ne probudimo iz te kome, naša avantura na ovoj planeti neće zaista početi. Sve dok ne uspijemo isključiti umove sa imperijalnih  kontrolnih mehanizama koji crpe naše živote, ne možemo početi istinski živjeti. Ili ćemo se probuditi, ili ćemo zauvijek ostati zarobljeni u klanici.

Piše: Kejtlin Džonston za Consortium News, Foto: Pixabay, Prevod: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top