NENAD KULAČIN: Vučićeva turistička agencija i njena ponuda

Kada bi Vučićeva SNS bila turistička agencija, sigurno bi u svojoj ponudi imala samo letovanje u ruskom Sočiju, Kineskom moru, Rumuniji i Grčkoj…

Vlast u Srbiji se iz petnih žila trudi da ogadi letovanje sopstvenim građanima, naročito onima koji se odluče da odmor provedu na Jadranskom moru, tačnije u Hrvatskoj. Kao i mnogo toga što nekadašnji radikali, a sada naprednjaci, rade tokom svog boravka na vlasti, to su jalovi pokušaji koji nam samo potvrđuju da devedesete godine iz njihovih glava nikada nisu otišle u zaborav. Oni su, jednostavno, i dalju ratu sa Hrvatima, a kao glavni razlog za novi izlih mržnje se navode Jasenovac i „Oluja“.

Što se oni više upinju da udaraju po Hrvatskoj i Srbima koji letuju tamo, utisak je da nikada veći broj građana Srbije nije posetio ovu jadransku obalu. Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić jecajući, maltene, moli svoje sunarodnike da ne idu u Hrvatsku na more, gradonačelnik Novog Sada, evropske prestonice kulture, Miloš Vučević ne razume one građane Srbije koji se odluče za Dalmaciju i Istru. Narodni poslanik i lični prijatelj pomenutih Vladimir Đukanović, odlazi korak dalje i „svim Srbima koji sunčaju zadnjice po Hrvatskoj od srca želi razlupani auto i probušene gume, po koji šamar ili nogu u zadnjice, nadrndane konobare koji ih ignorišu, najgori arsenal uvreda i pretnji..“. Samo da za zapisnik ostane zabeleženo – predsednik države, gradonačelnik Novog Sada i narodni poslanik. Teško da može da bude gore.

Apsurd Vučićevog ponašanja

Najapsurdnije je to što Vučić uporno tvrdi da Srbija želi i radi na tome da ima najbolje moguće odnose sa Hrvatskom. Kako li bi tek izgledalo da predsednik nema želju da ima dobrosusedske odnose. Ne ide to tako, majstore! Svi oni zajedno kao da žive za trenutak kada će pojedine usijane glave u Hrvatskoj da naprave neki problem Srbima na letovanju, pa da onda seire po Pinku i Hepiju – Eto, rekli smo vam, neku su, trebalo je i gore da prođu itd.

Taj isti Vučić, unuk jasenovačke žrtve, kako ga u javnosti predstavlja njegova desna ruka za remetilačke odnose sa susedima Aleksandar Vulin, prema sopstvenom priznanju, redovno je išao na more u Dalmaciju u ono vreme. Tada Vučiću nije smetao Jasenovac, kao i to što mu je deda, navodno, stradao od ustaškog noža. Nisu mu smetale ni ustaše, nije se pozivao na Jasenovac i na sve žrtve NDH, iako je znao da se i kao dečak pobije po nacionalnoj osnovi u tim čuvenim Čipuljićima kod Bugojna. Ove godine se setio Jasenovca, i to baš posle pada ukrajinskog aviona sa srpskim oružjem. Specijalno za tu novu prigodu, smislio je novu kovanicu – Briga me za more, zanima me samo Jasenovac.

A, zašto Srbi vole da letuju u Hrvatskoj? Mnogo je razloga i nema potrebe navoditi ih.Važno je shvatiti da su upravo ti Srbi, kao gosti, i Hrvati, kao domaćini, onaj nukleus iz kojeg bi trebalo da iznikne nova era srpsko-hrvatskih odnosa. Francuska i Nemačka ne mogu da nabroje sve svoje ratne sukobe, osvajanja i pokolje, i decenijama žive i uživaju u nikada boljoj saradnji. Oni, doduše, još na vlasti nemaju nikoga ni nalik Vučiću, Vučeviću i Đukanoviću, ali takva su društva izgradili, čak i da im se desi takva anomalija, verovatno bi sve bilo u redu. Nije baš da i Hrvati nemaju izdanke sličnim srpskim, ali oni najekstremniji su, realno, udaljeni od vlasti.

Zanimljivo je da neki od najbližih Vučićevih partijski i poslovnih drugara, redovno letuju u Hrvatskoj. Neki čak imaju i jahte koje su usidrene na hrvatskoj obali. Jedna od njih je premijerka Ana Brnabić, kao i legendarni „posetitelj Brijuna“ u letnjim mesecima Zoran Babić, sada samo visoki funkcioner SNS. I za njih je Đukanović imao sočnu poruku – da mu se niko od njih više nikada nije javio. Kada je priupitan za premijerku Brnabić, rekao je da pravo na izuzeće imaju oni koji poseduju nekretnine u Hrvatskoj i oni koji su proterani iz iste države. Gde se izgubi to rodoljublje, pa da se ti naprednjaci sa nekretninama po Hrvatskoj odreknu istih, a tek oni prognani ne bi imali šta da traže u „ustaškoj tvorevini“. Na svu sreću, Đukanović je zaboravio na svoje partijske kolege sa „putovnicama“, ali kako je agilan u sejanju mržnje ovog leta, sigurno će i oni doći na red. Da se ne podsećamo kakve su sve kletve bačene na sve one u Srbiji koji su na Svetskom prvenstvu u fudbalu navijali za Hrvatsku protiv Rusije, uključujući i Novaka Đokovića.

Hrvati su najlakša meta

Kada bi Vučićeva SNS bila turistička agencija, sigurno bi u svojoj ponudi imala samo letovanje u ruskom Sočiju, Kineskom moru, Rumuniji i Grčkoj. Hrvatsku smo već apsolvirali, ali zašto bi se tu zaustavili. Turska ne bi došla u obzir zbog petovekovnog zuluma. Ne bi bilo ni Bugarske, jer nije bilo rata u prošlosti koji je Srbija vodila, a da na drugoj strani nišani sisu stajali Bugari. Italija i Španija bi bile zabranjene destinacija zbog Trećeg rajha, a na Albaniju nemojte ni da ste pomislili. I stvarno je čudno što naprednjaci ćute o ovim teritorijama. Samo su se okomili na Hrvatsku. Valjda su rane sa Hrvatskom još sveže, urezane u pamćenje unuka jasenovačke žrtve, a i mnogo bole oni neostvareni politički snovi iz devedesetih.

Ko zna kakve sve probleme i afere Vučić i ekipa pokrivaju ovim izlivima mržnje prema Hrvatskoj. Hrvati su, doduše, najlakša meta, ali situacija na terenu im, međutim, ne ide u prilog. Kako se polako približavamo kraju godišnjih odmora, biće da su jedine uvrede i ponižavanja koje su građani Srbije na letovanju u Hrvatskoj dobili, upravo ona koje im svakodnevno izgovaraju predstavnici vlasti države u kojoj žive. I to je ono što je poražavajuće za narod, a frustrirajuće za vlast.

Piše: Nenad Kulačin za Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

1 thought on “NENAD KULAČIN: Vučićeva turistička agencija i njena ponuda”

  1. Nije problem sa Hrvatima u zločinima u Mačvi i Podrinju u Prvom svetskom ratu, u Pokolju u Drugom svetskom ratu, u Zadarskoj kristalnoj noći, u Bljesku i Oluji, u davanju imena aerodroma po čoveku kojem je drago da mu žena nije Židovka ili ne daj Bože Srpkinja, u stavljanju na novčanicu kune lika političara, koji je pisao o srpskoj pasmini s kojom se može samo sekirom… Problem sa Hrvatima je što se ne kaju. Čak ni sad kada je Srba ispod 3 % i kada ih to kajanje ne bi koštalo u smislu davanja nekih prava Srbima na uštrb suvereniteta i teritorijalnog integriteta Hrvatske. I ne samo da se ne kaju, nego su stalno ljuti na Srbe i Srbiju, pa im je i Pupovac četnik i smeta im. E to je problem!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top