MARKO VIDOJKOVIĆ: Vasko Žabata

Opirao sam se dobrih pet dana da saznam o čemu je reč. Sa svih strana stizale su vesti o Vasku Žabati.

Šta je Vasko Žabata, koji je za nekoliko dana zaludeo Srbiju. Kako izgleda danas?

Poslušajte trep verziju najpopularnije pesme svih vremena!

Poslušajte syinthwave remiks!

Na svim medijima bio je Vasko Žabata!

Čak i na N1!

I onda sam video klip „Narko žabata“, na kom Željko Mitrović luduje sa bas gitarom uz stihove „Na gitarata Vasko Žabata, toj će sviri, dragi gosti, samo za vas…“ pa onda još nešto, ne razbiram blgarski, ali dobro je, jebote, dobro je!

Vasko Žabata ne postoji, on je junak jedne od tri strofe petominutne pesme „Kombajna-vršačka“ narodnjačkog orkestra Kamčija, objavljene pre osam godina, a koja je svoje zvezdane trenutke dostigla tek u mraku naprednjačke Srbije.

Prva strofa (da li je realno da ulazim u analizu teksta) nema nikakve veze sa ostatkom pesme, koliko mogu da skontam reč je o paru koji se stalno svađa i tuče („ke se karame i bieme“), onda sto kilograma solaže na sintisajzeru, pa onda „Vasko Žabata“, pa još sto kilograma solaže na sintisajzeru i na kraju Ceca Mecata.

Kakvo, mori?

„Na mikrofona Ceca Mecata, ta šće pee, dragi gosti, samo za vas.“

Posle svake strofe ide isti refren, nemam pojma zaista (nešto, pa „narodni pesni, pa „ciganski nešto“, pa onda još nešto i više puta „Kombajna-vršačka“, uz još ponešto), ali ništa od svega toga nije bitno osim „Na gitarata narko Žabata, pardon, Vasko Žabata, toj će sviri, dragi gosti, samo za vas…“ To je to.

To je sve.

To je „Gangnam stajl“.

Ta strofa, tačnije taj stih.

Gledao sam i spot.

Lik ide da radi u polju (narodna nošnja), ispraća ga nervozna debela žena (narodna nošnja), međutim on legne ispod drveta, cepne rakiju i zaspi.

Kad provali da ga nema, žena krene u potragu, nađe ga, popizdi, uđe u kombajn i na kraju svi se smeju.

Sve to vreme, u jednom dvorištancetu, mali orkestar (narodne nošnje, zurle, gajde i tapani, kojih nema na snimku) izvodi ovu pesmu.

Pevač je, naravno, odmah pomešan sa Vaskom Žabatom.

Ne, to je samo pevač.

Ne, to je Ceca Mecata.

Ne, bre, to je samo pevač ovog sumanutog hita!

„Pogledajte kako danas izgleda pevač hita ‘Vasko Žabata’!“

Alo, ne zove se pesma tako… Dobro, ajde, zove se.

Odem, pogledam. Osam godina stariji, peva istu pesmu na jednoj bugarskoj (valjda) svadbi, nesvestan da će se uskoro uz tu pesmu na srpskim svadbama služiti poslužavnik sa kokainom.

Harmonije su odlične (poslušajte metalsku obradu pesme), skeč iz filma „Kad porastem biću Kengur“, u kom se u kladionici gleda „Zadruga“, pa dođe Gangula, koji bi da gleda Šapića, pa mu otmu daljinski i okrenu na Vaska Žabatu, posle čega svi totalno odlepe, nešto je najsmešnije što sam gledao u poslednje vreme.

NJuz net tvrdi da je Vučić popularniji od Vaska Žabate.

Nema šanse.

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / Marin Marinov

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top