NIZ SMRTONOSNIH UDESA: Život sve jeftiniji na Balkanskoj ruti

Ponovo raste broj migranata koji bi preko Balkana da se dokopaju zapada Evrope. No, granice se sada bolje štite, pa su krijumčari ljudi postali još bezočniji. O tome svedoči niz smrtonosnih udesa u poslednje vreme.

Dečak guste smeđe kose, obrijan pozadi, stoji pored žičane ograde velikog bugarskog izbegličkog kampa. Mahmud ima 17 godina i pre nekoliko meseci je sam stigao u Bugarsku. Sad je tamo stigla i njegova porodica – hoće da podnesu zahtev za azil, a zatim odu u Nemačku.

Put do Bugarske je bio opasan, kaže Mahmud, pokazujući na ogradu iza sebe, koja ga podseća na tursko-bugarsku granicu. Popeo se preko nje merdevinama i onda skočio. „Kao sa četvrtog sprata. Onda sam nastavio da hodam“, priča on za nemački javni servis ARD.

Nešto se kuva na tursko-bugarskoj granici, kaže Mahmud, sada se tamo okuplja mnogo ljudi. Neki beže od rata u Siriji, drugi beže od teškog života u Turskoj, objašnjava on.

Bugarska veoma strogo štiti granice. Vlada u Sofiji je povećala broj graničara i već planira dalje pojačanje. Prema podacima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ove godine je već zabeleženo nešto više od sto hiljada pokušaja ilegalnog prelaska granice. To je dvostruko više nego prošle godine.

Pritisak na granice je sve veći – a time su i živci na svim stranama sve tanji. Svakih nekoliko dana na balkanskoj ruti se dešavaju teške nesreće.

U centru Burgasa, u blizini turske granice, u poteri policije za autobusom sa 47 migranata došlo je do sudara: od policijskog automobila nije ostalo skoro ništa, oba policajca su poginula. Uhapšen je vozač autobusa, 18-godišnji Sirijac.

Napeto u Subotici i oko nje

Skoro 600 kilometara severnije, u Subotici, veoma je živo, u vazduhu se oseća napetost. Ovde migranti čekaju da pređu granicu ka Mađarskoj – granična ograda je udaljena samo nekoliko kilometara.

Izbeglice su na putu u manjim grupama, izlaze iz taksija, kampuju na livadama ili u napuštenim zgradama. Sistem za prijem migranta koji je organizovala Srbija odavno je preopterćen.

U jednoj od ruševina boravi mladić iz Jemena. Kaže da je prešao put preko Egipta do Grčke. Zatim je šverceru platio 3.000 evra da dođe do Srbije.

„Ne možeš sam da pređeš granicu“, kaže. Kaže, prevoze ih punim automobilima – on se vozio sa 15 ljudi. Nesreće nisu retkost.

Austrijska policija govori o zabrinjavajućem trendu

Upravo takva jedna nesreća se dogodila sredinom septembra na austrijsko-mađarskoj granici. Vojska je htela da zaustavi vozilo da bi ga pregledala. Vozač je ubrzao, sleteo sa puta i udario u drvo.

U automobilu, odobrenom za sedmoro ljudi, pored rumunskog vozača bilo je 16 putnika iz Indije, Pakistana i Avganistana.

Helmut Marban iz austrijske policije vidi zabrinjavajući trend: na putu je trenutno mnogo mladića koje su regrutovale „agresivne i nemilosrdne“ kriminalne organizacije. „Oni nemaju obzira prema životima onih koje transportuju. Ti mladići često rizikuju sopstveni život“, kaže Marban.

Tamošnja policija je ove godine već uhapsila 205 krijumčara ljudi, 36 više nego prošle godine. Porastao je i broj zahteva za azil.

Austrijska stručnjakinja za migracije Judit Kolenberger razloge za to vidi u geopolitičkoj situaciji s jedne strane, a s druge strane uočljivi su efekti ruske agresije u Ukrajini.

Međutim, povećan broj izbeglica ostavio je traga i na krijumčare. Oni sada rade brže i više, znajući da je zaštita granica pojačana i da je rizik veći. To, kaže Kolenberger, povećava opasnost za sve.

Izvor: Deutsche Welle
Foto: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top