DŽO LAURIA: Tempiranje napada na gasovod

Američki predsjednik Džo Bajden je, stojeći, početkom februara, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, pored njemačkog kancelara Olafa Šolca, obećao da su SAD “u mogućnosti” da isključe njemačko-ruski gasovod Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru ako Rusija napadne Ukrajinu. Novinarsko pitanje Bajdenu je glasilo: „Ali kako ćete to tačno uraditi, pošto je… projekat pod kontrolom Nemačke?“ Bajden je odgovorio: „Obećavam vam, bićemo to u stanju da učinimo.”

Kada je Rusija 24. februara zaista napala Ukrajinu, Vašington je uspio da natjera Berlin da obustavi projekat gasovoda koji je trebalo da bude pokrenut, iako to nije bilo u interesu Njemačke.

Gasovod je od tada ostao zatvoren. Zbog čega ga je onda neko nepoznat u ponedeljak minirao, nakon čega je on počeo ispuštati plin u Baltičko more? Sve dok rat traje, SAD su svjesne da gasovod neće proraditi.

Mjesto napada na Sjeverni tok 2. (Dansko ministarstvo odbrane)

Očigledno je da u Vašingtonu postoji strah da se rat možda neće nastaviti onoliko dugo koliko žele. Tvrdio sam 4. februara, dvadeset dana prije invazije, da SAD postavljaju Rusiji zamku i da im je potrebna za invaziju na Ukrajinu kako bi pokrenuli informativni, ekonomski i proksi rat s krajnjim ciljem promjene režima u Moskvi. Sve se to potvrdilo do 27. marta.

Od tada su SAD i Britanija učinile sve što su mogle da produže rat i ekonomske sankcije. Ali te sankcije Rusiji razaraju evropsku ekonomiju, podižu cijene energije i zatvaraju preduzeća. Obični Evropljani suočeni su sa zimom u kojoj možda neće moći priuštiti grijanje.

To je dovelo do rastućih nemira i pritiska na evropske vlade da prekinu rat, ukinu sankcije i spasu svoje ekonomije. Završetak rata i ukidanje sankcija doveli bi do ponovnog otvaranja Sjevernog toka 2 (i popravke turbine Sjevernog toka 1, koji je također bio napadnut).

Prije tri sedmice, predsjednik Vladimir Putin rekao je na konferenciji za novinare u Samarkandu da je Rusija spremna da nastavi isporuku prirodnog gasa Njemačkoj ako Njemačka ukine ekonomske sankcije Rusiji. Putin je rekao:

“Na kraju krajeva, ako im hitno treba [gas], ako stvari stoje toliko loše, samo naprijed i ukinite sankcije Sjevernom toku 2, sa njegovih 55 milijardi kubnih metara godišnje – sve što treba uraditi jeste pritisnuti dugme i on će se pokrenuti. Ali oni su sami odlučili da ga isključe; ne mogu da poprave jedan gasovod, uvode sankcije novom Severnom toku 2 i neće da ga pokrenu. Jesmo li mi krivi za ovo? Neka dobro razmisle ko je kriv i neka nas niko od njih ne krivi za sopstvene greške. Gazprom i Rusija su uvijek ispunjavali i ispuniće sve obaveze po našim sporazumima i ugovorima, bez ijednog propusta.”

Dakle, postoji ponuda da se isporuke gasa Evropi normalizuju ako sankcije budu ukinute. S obzirom da je rat prošao u svoju najopasniju fazu, postoji sve veća užurbanost da se rat zaustavi, uključujući razgovore o mirovnom procesu pod vodstvom Saudijske Arabije, a u okviru kojeg bi Ukrajina ustupila teritorije Rusiji u zamjenu za mir.

Ako interesovanje za mirovni sporazumom bilo koje vrste poraste, to bi uništilo dugoročne planove Vašingtona za slabljenje Rusije. To bi značilo da bi se Sjeverni tok 2 ponovo otvorio, što bi pomoglo Njemačkoj i Rusiji, ali bi slomilo američke ciljeve promjene režima i učinilo Evropu zavisnom od američke energije.

“Obećavam vam, bićemo u stanju” da zatvorimo Sjeverni tok 2, obećao je Bajden. Ali kako bi SAD to učinile ako bi Njemačka ipak bila spremna da ga ponovo otvori?

Džo Lauria je glavni urednik Consortium News-a i bivši dopisnik UN-a za The Wall Street Journal, Boston Globe i brojne druge medije, uključujući The Montreal Gazette i The Star of Johannesburg. Bio je istraživački novinar londonskog Sunday Timesa, finansijski izveštač za Bloomberg News, a započeo je svoj profesionalni rad kao 19-godišnji stringer za The New York Times. Može se dobiti na joelauria@consortiumnews.com i pratiti na Twitteru kao @unjoe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top