M.K. BADRAKUMAR: Da li su Amerikanci ozbiljni u vezi pregovora sa Rusijom?

Izbori za Predstavnički dom i Senat SAD-a obilježeni su tijesnom utrkom, sa rezultatom prema kojem je Senat ostao u demokratskim rukama, dok su Predstavnički dom preuzeli republikanci. Prošle srijede, američki predsjednik Džo Bajden je na konferenciji za novinare rekao sljedeće: „Spreman sam da radim sa svojim republikanskim kolegama. Američki narod je jasno stavio do znanja, mislim, da očekuje da i republikanci budu spremni da rade sa mnom. U oblasti vanjske politike, nadam se da ćemo nastaviti ovaj dvostranački pristup suočavanja s ruskom agresijom u Ukrajini.”

Na pitanje da li će se američka vojna pomoć Ukrajini nastaviti bez prekida, Bajden je odgovorio: “To je moje očekivanje”. Tvrdio je da SAD Ukrajini nisu dale “prazan ček” i da su samo Kijev da opremile ono što mu treba za „racionalnu mogućnost odbrane”.

Bajden je izbjegao direktan odgovor na pitanje da li će rusko povlačenje iz Hersona Kijevu otvoriti mogućnost za započinjanje mirovnih pregovora s Moskvom. Ali ni on nije opovrgao takvo razmišljanje:

“… u najmanju ruku, to (evakuacija) će dovesti do mogućnosti da svi ponovo kalibriraju svoje pozicije tokom zimskog perioda. I ostaje da se vidi hoće li biti donesena presuda o tome da li je Ukrajina spremna na kompromis s Rusijom ili ne.”

Bajden je rekao da bi na marginama dvodnevnog samita G20 na Baliju, koji je počeo u utorak, moglo doći do konsultacija sa svjetskim liderima, iako ruski predsjednik Vladimir Putin lično neće biti prisutan.

U toku je, očigledno neka vrsta razmjene diplomatskih poruka.

Bajden je odgovarajući na drugo pitanje o dešavanjima u Hersonu rekao da ruska evakuacija ne samo da će pomoći stranama da “ližu svoje rane”, već i “i da odluče šta će raditi preko zime, i da li će ili neće ići na kompromis.”

Značajno je da je Bajden dva puta govorio o “kompromisu” (čitaj teritorijalnim ustupcima) Kijeva, što se čini kao veliki pomak od američkog stava da ruske snage treba da se povuku iz Ukrajine. Bajden je zaključio: „To je – to je ono što će se dogoditi, bez obzira da li ili ne. Ne znam šta će da urade. Ali znam jednu stvar: nećemo im [Ukrajincima] govoriti šta moraju da rade.”

U video obraćanju na samitu G-20 na Baliju u utorak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je „ponovio 10 uslova za okončanje sukoba… među njima potpuno povlačenje ruskih trupa i potpuna obnova ukrajinske kontrole nad njenom cjelokupnom teritorijom“, prenosi euronews .

Sve skupa uzevši, Bajdenove primjedbe su u skladu s izvještavanjem NBC News-a od prošle srijede, a koje se bazira na „upućenim izvorima”, da je tokom nenajavljene posjete savjetnika za nacionalnu sigurnost Džejka Salivana Kijevu prošle sedmice opipavao spremnost Ukrajine za diplomatsko rješenje sukoba.

Kanal NBC je izvijestio da Sullivan istražuje opcije za okončanje sukoba i šanse za početak pregovora i ukazao na potrebu za diplomatskim rješenjem tokom sastanaka s ukrajinskim vlastima.

U njemu se navodi da neki američki i zapadni zvaničnici sve više vjeruju da ni Kijev ni Moskva ne mogu postići sve svoje ciljeve, a zimsko usporavanje neprijateljstava moglo bi pružiti priliku za početak pregovora.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je, po tom pitanju izjavila: “I dalje smo otvoreni za pregovore, nikada ih nismo odbili, spremni smo da ih vodimo – uzimajući, naravno, u obzir realnost koja se u ovom trenutku uspostavlja.”

Ruske vlasti tvrde da je evakuacija njihovih snaga u Hersonu isključivo iz sigurnosnih razloga. Teret je na sebe preuzeo general Sergej Surovikin, komandant ruske vojne operacije u Ukrajini. General je u televizijskom govoru utvrdio da evakuacija iz Hersona stvara jače odbrambene linije za trupe i da će spasiti živote vojnika i civila.

Prisustvo ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na Baliju je od ključne važnosti. Vjerovatno je imao kontakte sa zapadnim kolegama. Zaista, Bajdenove primjedbe o teritorijalnom kompromisu signaliziraju moguću promjenu u računici.

Također, general Mark Majli, predsjedavajući Zajedničkog načelnika štabova, otvarajući prošle srijede diskusiju sa Ekonomskim klubom Njujorka o mogućnosti mira između Ukrajine i Rusije, potvrdio je da zaista postoji „mogućnost za pregovore i kretanje unaprijed.”

General je rekao i ovo: „Kada postoji prilika za pregovore, kada se može postići mir, iskoristite je. Iskoristi trenutak.” Istina, govorio je obraćajući se komandi ruske vojske.

Bijela kuća je, međutim, odbila Majlijeve opaske, šaljući pomiješane poruke o mogućnosti pregovaračkog rješenja rata. SAD, “, prema visokim dužnosnicima Bidenove administracije, “nisu odbacile svoj cilj protjerivanja Rusa”, prenosi Politico.

S obzirom na to da republikanci sada imaju kontrolu nad Predstavničkim domom, Bajden će možda morati pregovarati o odlukama o Ukrajini sa rukovodstvom GOP-a, iako je do sada postojala snažna dvostranačka podrška Ukrajini.

Sve ovo postaje od velike važnosti za zapadno jedinstvo. Nedavna posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca Kini pokazuje da predstoje neslaganja.

Iznad svega, masovna ruska mobilizacija prijeti da zada nokaut ukrajinskoj vojsci, dok, u isto vrijeme, među Evropljanima, nema apetita za konfrontaciju s Rusijom.

Ujedinjeno Kraljevstvo, postojani saveznik Vašingtona u Ukrajini, također je pod ogromnim pritiskom da se povuče i koncentriše na domaću krizu, dok se nova vlada bavi rupom u od 50 milijardi funti u budžetu.

Ideje o smjeni režima u Moskvi koje je Bajden svojevremeno javno zagovarao i neokonzervativni projekat da se „ukine“ Rusija udarili su u zid i razbili se u param parčad.

Uz to, SAD-u je preostala utjeha da rusko povlačenje istočno od Dnjepra implicira da Moskva ne namjerava poduzeti bilo kakav potez prema Nikolajevu, a kamoli prema Odesi — barem ne u bliskoj budućnosti.

S druge strane, ako ukrajinske snage navale i zauzmu cijelu Hersonsku oblast i ugroze Krim, to će predstavljati veliki izazov za Bajdenovu administraciju.

Za sada je preuranjeno ocjenjivati ​​da je Moskva donijela tešku odluku da napusti grad Herson, koji je osnovan dekretom Katarine Velike i koji je duboko urezan u rusku kolektivnu svijest, samo u odnosu na razumnu pretpostavku da će Vašington obuzdati Kijev od „vruće potjere“ za ruskom vojskom na istočne obale rijeke Dnjepar. Rusija je u utorak demantovala izvještaje da se dogodio takav ukrajinski napad na istočnu obalu.

Kaskadna ekonomska kriza u Evropi takođe ima eksplozivni potencijal za politička previranja, posebno ako dođe do još jednog priliva izbeglica iz Ukrajine u teškim zimskim uslovima.

Efekti uvođenja sankcija Rusiji smrtonosno su ranili Evropu, a uzburkanost na stranu, zaista ne postoji zamjena za jeftinu, pouzdanu, obilnu opskrbu ruskom energijom putem cjevovoda.

M.K. Badrakumar je više od 29 godina služio kao službenik indijske službe vanjskih poslova sa dužnostima uključujući indijskog ambasadora u Turskoj i Uzbekistanu.

Piše: M.K. Badrakumar za Peoples Dispatch, Foto: MidJourney prompt by Preokret, Prevod: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top