KEJTLIN DŽONSTON: Ukrajina kao zapadni poligon za testiranje oružja

Iznenađujuće iskren članak koji je objavljen u Njujork Tajmsu, “Zapadni saveznici gledaju na Ukrajinu kao na poligon za testiranje oružja” govori o tome kako imperijalna ratna mašina kapitalizuje američki proksi rat kako bi testirala postojeća oružja za buduću upotrebu.

“Ukrajina je postala poligon za testiranje najsavremenijih oružja i informacionih sistema, i novih načina za njihovo korištenje, za koje zapadni politički zvaničnici i vojni komandanti predviđaju da bi mogli oblikovati rat nadolazećih generacija”, piše Lara Džejks.

Džejks kaže da se “novi napredak u tehnologiji i obuci u Ukrajini pomno prati kako bi se utvrdilo kako mijenjaju suštinu borbenih dejstava.”

Ova nova tehnološka dostignuća uključuju informacioni sistem poznat kao Delta, kao i „čamce na daljinsko upravljanje, oružje protiv dronova poznato kao Skaj Vipers i ažuriranu verziju sistema protivvazdušne odbrane proizvedne u Nemačkoj koji njemačka vojska još uvijek nije koristila .”

Bivši litvanski predsjednik je to komentarisao na sljedeći naćin “U Ukrajini učimo kako se boriti, i učimo kako da koristimo našu NATO opremu” i dodao : “Za mene je to sramota jer Ukrajinci plaćaju životima za ove naše vojne vježbe.”

U jednom trenutku je članak Njujork Tajmsa dobio novi naslov transfmormišući se od  od „Zapadni saveznici gledaju na Ukrajinu kao na poligon za testiranje oružja“ do nešto manje očiglednog: „Za zapadno oružje, rat u Ukrajini je beta test“.

Vijest da Zapad koristi Ukrajinu za testiranje sistema naoružanja za buduće ratove u skladu je s nedavnim komentarima komandanta američkog nuklearnog arsenala da je trenutni proksi rat samo probna vožnja za mnogo veći sukob koji je u pripremi.

“Ova ukrajinska kriza u kojoj se trenutno nalazimo, ovo je samo zagrijavanje”, rekao je šef američkog STRATCOM-a Čarls Ričard na pomorskoj konferenciji ranije ovog mjeseca. „Velika kriza dolazi. I neće proći mnogo vremena prije nego što budemo testirani na načine na koje nismo bili testirani dugo vremena.”

Dakle, osim što se koristi za unaprjeđenje dugotrajnih američkih geostrateških ciljeva, očigledno da se ovaj rat koristi i za oštrenje kandži imperijalne ratne mašine za predstojeći otvoreni rat s Kinom i/ili Rusijom. SAD, radi postojećih vojnih vježbi, zasigurno stekle prednost u takvom sukobu.

Kada sve stavimo po strani, vjerovatno je vrijedno napomenuti da bi sva testiranja nove zapadne vojne tehnologije vjerovatno objasnila izvještaje ukrajinskih astronoma da je nebo iznad Kijeva “prepuno neidentifikovanih letećih objekata (NLO-i).”

U gore spomenutom članku Njujork Tajmsa citira se ukrajinski potpredsjednik vlade Mihajlo Fedorov koji je rekao da su ga testiranja kojima je svjedočio uvjerila da će se “ratovi budućnosti voditi s  maksimalnnim brojem dronova i s minimalnim brojem ljudi”.

Jedan od mnogih razloga zašto SAD i njihova složena mreža saveznika, partnera i u tom okviru utrošenih sredstava, neprestano vode toliko ratova je taj što se nove oružane tehnologije moraju biti testirane prije nego što se i zaista mogu smatrati učinkovitom.

Ono što to u praksi znači jeste korištenje ljudskih tijela kao ispitanika, na isti način na koji naučnici koriste laboratorijske pacove ili zamorce.

Američka centralizovana imperija izigrava da se jako brine za živote Ukrajinaca, ali u stvarnosti o njima brine u istoj  mjeri do koje je je naučniku stalo do laboratorijskih pacova. I to iz potpuno istog razloga.

Šta može  zlokobnije od toga? Pretpostavljam agende za koje su ovo samo pripremni testovi.

Piše: Kejtlin Džonston za CaitlinJohnstone.com, Ilustracija: MidJourney prompt by Preokret, Prevod: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top