MUHAMED KOVAČEVIĆ: Borba za obespravljene je onaj osjećaj kad Real nabije Barselonu

U životu je važno imati osobu koja će vam izvrnuti život naopačke. Osoba koja je meni izvrnula život naopačke, jeste osoba sa slike, prijeratni, ratni i postratni načelnik moje opštine, te jedan od osnivača SDA stranke – Husein Mahmutović.

Prvi način na koji je meni okrenut život naopačke jeste taj, da je mene Huso naučio par važnih životnih lekcija. Prva lekcija je ta, da je ideja jedno, a realizacija ideje sasvim treća stvar. Druga lekcija je ta, da je u politici uvijek bitan interes a ne moral. I da političar koji priča o moralu je ili sjajan lažov, ili obična budaletina. I treća lekcija je ta, da bi ostvario svoj cilj, dozvoljena su sva sredstva. Ova treća lekcija mi i danas teško pada, ali sam na putu da je usvojim.

Drugi segment u kojem mi je Huso pomogao je taj, da mi je do kraja otklonio važne životne moralne dileme. Naime, dogodi se tako u životu, da čovjek bude u mogućnosti, da ima moć ili priliku da ucjenjuje drugog čovjeka ili osobu. Meni se ta prilika otvorila, kada sam od Huse dobio ratnu dokumentaciju o trenutno vodećem Sarajevskom mafijašu, a inače bivšem ilidžanskom komadantu – Fikretu Prevljaku. Gotovo svi, pa i sam Huso su mi govorili, da bi najbolje bilo, da ja fino sjednem sa Fikrom, pokažem kakvu dokumentaciju imam, uzmemo fino 200-300 hiljada KM, i napustim zemlju kao gospodin čovjek.

Druga opcija bi bila, da prihvatim jednu od tri opcije Asima S. koji mi je punih sat vremena objašnjavao, kako postoji mogučnost, da ne radim ništa, a imam ogromnu budžetsku platu, samo da “ne diram” Fikru. Između te dvije opcije, ja sam izabrao treću – da strpam Fikru u zatvor. Cijena u materijalnom smislu nenadoknadiva. Meni su vrata svih državnih i privatnih firmi koje kontroliše stranka SDA zauvijek zatvorena. Ali je osjećaj neopisiv i neprocjenjiv. I treći segment i za mene najvažniji segment, jeste da je mene Huso naučio šta je smisao života, i on je meni dao smisao života. Jer borba za istinu, borba za slabe, ponižene obespravljenje je jedini smisao života. Sve ostalo je igra i zabava. Huso je otišao sa ovog svijeta, tek nakon što je priznao istinu.

Danas se navršavaju pune 4 godine od tvoje smrti. Neka ti je rahmet.

P.S. Dvije stvari mi mnogo nedostaju. Prva je tvoje priznanje, da nakon što mi prvo objasniš kako će me likvidirati, kažeš da imam muda. Na šta bi ja uvijek odgovarao da svaki muškarac bi trebao da ima muda. A druga je ona minuta šutnije, da nakon tvog jadikovanja o lošoj ekonomskoj situaciji i odlasku mladih, ja bi ti odgovorio da sTE jarane ti i tvoja stranka kreirali ovo stanje, i da je ovo rezultat vaše patriotske borbe. I da ima još nešto. Ono uživanje kada Real nabije Barcelonu. Pravo uživanje.

Izvor: Facebook profil Muhameda Kovačevića, Foto: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top