SRAMAN ČIN U MOSTARU: Potpuno vandalizovana Saborna crkva!

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi za električnu energiju, rekao je starešina Saborne crkve Duško Кojić, istakavši da strahuje za za svoju, kao i bezbednost zajednice i ovog svetog hrama.

Zbog toga Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

Starešina Saborne crkve Duško Кojić i sveštenstvo od jutros u suzama obilaze svaki ćošak ove bogomolje koja godinama pokušava da se izdigne iz pepela.

Кojić je rekao da su opljačkani svi kablovi iz Saborne crkve i da je šteta neprocenjiva.

-Pitanje je da li se više može vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvetljenja i sata. Pitam se da li je ovo poruka da neko ne želi da svetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona – rekao je Кojić.

On je podsetio da ovo nije prva krađa, ali nisu svaki put želeli uznemiravati javnost.

Кojiću je opljačkan stan pre izvjesnog vremena, a opljačkana je i Saborna crkva, kako kaže, u ovoj godini 10 puta.

-Nismo to prijavljivali u javnosti iz uverenja da ovo nije napad na crkvu već da je to delo lopova. Ja se danas ne osećam bezbjedno u Mostaru. Da li radovi na crkvi ovako dugo traju zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak napred neko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovek i sveštenik – rekao je Кojić.

On je dodao da je jutros u suzama zatekao majstora koji je radio kablove, a da su svi koji su došli isto odreagovali.

-Strahujem za svoju bezbednost, za bezbednost zajednice i za bezbednost Saborne crkve – rekao je Кojić.

On je dodao da policija pokušava uraditi što je u njihovoj nadležnosti i da su nekoliko puta i uhvatili počinioce.

-Do sad smo ovo shvatali kao pljačke pojedinaca, ali kada je ovoliko uništena da više ne može da svetli i da zvone zvona, da satovi ne rade – pitam se koji su motivi svega ovoga – rekao je Кojić.

On je naveo da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je reč, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

-Svi pokazuju volju i zainteresovanost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizuje. Jutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice – poručio je Кojić.

Iz Saborne crkve ukradeno je oko 90 metara instaliranih kablova, a oštećena je tabla od osigurača, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

Prema Marićevim riječima, pljačku je jutros prijavio mostarski sveštenik, a policija je još od jutros na terenu i radi se uviđaj i ostale istražne radnje.

Marić je naveo da su kablovi koji su bili ugrađeni u crkvu istrgnuti.

-Cela ekipa iz kriminalne policije je na terenu. Istraga je u toku i znaće se više u narednim danima – poručio je Marić.

Izvor: RTRS
Foto: Printscreen YouTube / Neven Krajisnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top