GIDEON LEVI: Desnica učiteljica

Tabor cionističke levice i centra se valja u samosažaljenju i optužuje celi svet zbog svog poraza. Posebno je ljut na arapske birače zbog kojih Jair Lapid više nije premijer. I sve vreme širi paniku od nove vlade. Ali od desnice se ponešto može i naučiti. Na primer kako se brzo, bez ustezanja i neustrašivo mogu napraviti velike promene. Kako se preko noći menjaju stvarnost i duh vremena. Ali preduslov za to je da se tačno zna šta se želi, a sa time poraženi blok ima problema.

Kada je formirana prošla vlada, koja je sebe bez samoironije nazvala „vladom promene“, iako je ostala konzervativna i vlada kontinuiteta kao nijedna pre nje, odmah je objavljeno da neće biti sudbinskih promena politike prema Palestincima. Bilo je jasno da je to vlada koja će održavati status kvo. I išlo im je prilično dobro: nisu se dogodile nikakve katastrofe, a Naftali Benet i Lapid su rukovodili bez šokova za sistem. Ali da li je to sve o čemu su sanjali dok su godinama čekali da skinu Netanijahua, koji je po njima oličenje svakog zla?

Vlada promene se od početka zadovoljila malim pomacima, ne zato što nije mogla da uradi više, već zato što nije znala šta želi da postigne. Otkad je cionistička levica izgubila svoj put, jer centar ga nikada nije ni imao, ona luta, želi od svega pomalo, a u suštini ništa. Manje korupcije i više mira, dobra ekonomija i bezbednost. Tako nekako. Meseci su prolazili, a rezultati bivali odlagani za neko buduće vreme.

Posle nedelju dana na vlasti 6. Netanijahuove vlade već nam se zavrtelo u glavi od ludačkih predloga i najava promena nagore. Novi poredak stiže na juriš i ne sluti na dobro. Ova vlada zna šta želi, revolucionarno je raspoložena, želi da okrene Izrael naglavce, da uzdrma institucije i napravi nepovratne promene. Da li će uspeti? Još je rano reći. Možda je sve to samo opsena. To bi bilo najbolje.

Ali nasuprot levom bloku, desnica se ne boji svoje senke, ne usteže se da postavi kontroverzne ciljeve i da brzo dela kako bi ih ostvarila. Desnica ne zamuckuje, ne izvinjava se, ne teži moralno uzvišenim ciljevima i nikada se ne pravda. Nije je briga šta ko misli, uzima vlast sa nožem među zubima, gladna je promena, želi da iz osnova promeni stari svet. Dok se Benet Lapidova vlada ustezala da učini bilo šta, Netanijahuova vlada postavlja dalekosežne ciljeve i ne okleva da dela uz poruku: dođavola sa time šta će ko reći.

Zamislimo da je prethodna vlada u kratkom periodu svoje vlasti preduzela tri revolucionarna koraka koji bi promenili život u Izraelu. Lapid je u prvom mesecu svoje vlasti mogao da oslobodi Marvana Bargutija i time bi već bila stvorena nova realnost. Mogao je da reguliše status tražilaca azila, da skine ljagu sa Izraela i usput reši nekoliko društvenih i ekonomskih problema. Mogao je da dozvoli javni prevoz tokom šabata i već bismo imali drugačiji Izrael.

Popularni palestinski lider bi bio na slobodi i otvorile bi se nove mogućnosti. Oko 40 hiljada tražilaca azila bi bilo primljeno sa poštovanjem, a na vidiku bi se pojavio drugačiji pristup šabatu kao prvi korak ka razdvajanju crkve od države. Od ova tri primera najtipičniji je slučaj Barguti: svi u bloku levice i centra znaju da on mora biti pušten na slobodu. Ali niko od njih nema hrabrosti da to kaže. Dok desnica preti revolucijom, levica i centar se kriju u mišjim rupama. Mnogo toga možemo da naučimo od desnice.

Izvor: Peščanik
Foto: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top