VLADIMIR MATKOVIĆ: Geri Lineker

Ko je god pratio medije u Velikoj Britaniji ovih dana zna da se slučaj slavnog fudbalera Gerija Linekera, koji je i voditelj BBC-jevog programa „Meč dana“, koji se emituje na domaćem BBC One kanalu, nije skidao sa naslovnica.

Podsetimo, Geri Lineker se prošle nedelje na svom Tviteru u tvitu koji je napisao glasno usprotivio politici vlade Rišija Sunaka prema tražiocima azila – „nemerljivo okrutna politika usmerena na najugroženije ljude, protiv njih se govori jezikom koji se ne razlikuje mnogo od onog kojim se Nemačka služila 30-ih godina“.

To je bilo dovoljno da tempirana bomba pukne. Linekera je generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi suspendovao, a onda su se sve njegove kolege solidarisale, pa je Lineker pod pritiskom javnosti vraćen na posao. Nemoguće je prepričati sve što se poslednjih nekoliko dana dešavalo.

Od Linekera je prvo traženo da se izvini, nakon što je on to odbio, usledila je suspenzija, a onda i vraćanje na posao. Linekeru je zamereno da je ugrozio nepristrasnost kao jedno od ključnih načela BBC-ja.

Štampa na ostrvu danima piše o podelama u korporaciji: jedni misle da je Lineker uradio pravu stvar, drugi da prima preko milion funti godišnje od honorara koji finansiraju poreski obveznici.

Na kojoj god strani spektra da se nalazili, većina poznavalaca situacije tvrdi da se rukovodstvo korporacije ne snalazi najbolje, mnoge stvari koje ne bi smelo prelama preko kolena, a finansiranje domaćih službi BBC-ja je ugroženo.

Treba podvući razliku da se domaći servisi BBC-ja finansiraju iz obavezne takse na prijemnik koja bi trebalo uskoro da prestane postoji, a Svetska služba, koja ima pristojan sajt na srpskom, iz budžeta Forin ofisa, dok su komercijalni kanali i usluge koje ova kuća ima podložni zakonu tržišta.

Kad se govori o BBC-ju koji je ušao u 101. godinu postojanja onda se ove razlike moraju imati na umu kako bi se kompleksni organizam poput ovog makar malo razumeo. Dakle, slika nije crno-bela i ne može se sve staviti u isti koš.

Da stvar u domaćim servisima bude gora, neke lokalne radio stanice se ukidaju, čuvenom horu BBC – jevi pevači preti gašenje jer novca nema.

Šta se i kako tamo dešava najbolje objašnjava BBC-jev veteran, sada frilenser Rodžer Bolton u sjajnom podkastu „Roger Bolton’s Beeb Watch“. Ima ga na svim vodećim podkast servisima.
Slučaj slavnog engleskog reprezentativca Gerija Linekera digao je britansku javnost. Razvila se živa, otvorena, na momente i žučna polemika koja traje. Nije bitno podržava li neko ono što je Lineker uradio ili brani politiku vođstva BBC-ja.

Bitno je da je Britancima do jednog od njihovih najdragocenijih dragulja u kruni stalo.

Svima BBC treba, samo je pitanje kakav i može li da odgovori izazovima savremenog slojevitog britanskog društva.

Ne sumnjam da će BBC i ovu krizu preživeti, ali ono što je važno – britansko društvo samo sa sobom o tome razgovara, vodi dijalog i pokušava da nađe rešenja. Iz ovog primera vođenja društvenog dijaloga može se mnogo naučiti.

Izvor: Danas
Foto: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top