NADEŽDA MILENKOVIĆ: Proleće?

Proleće je. Zaljubljivima romantično, zimogrožljivima praktično, alergičnima simptomatično, vlastima, kao i svako drugo godišnje doba, pragmatično.

Iako je tadašnji ministar vojske ili beše policije, a sadašnji direktor bezbednosno-informativne agencije pohađao ruski kurs za sprečavanje obojenih revolucija i čak sa ruskim kolegama potpisao dogovor o saradnji na tu temu, vlast ipak ništa ne prepušta slučaju. Zna kakva su proleća umela da budu nekim drugim vlastodršcima i ne želi da se to dogodi i ovde. Zato se svim silama a naročito ministarstvima sila trudi da spreči ili makar zabašuri svaki pokušaj drugačijeg mišljenja i delanja. Jer, ne služi njoj proleće da bi odmrzavala zamrznuti konflikt već da bi dodatno namrzla omrznute oponente.

A oponenti niču ko visibabe. Jedni bi da ne daju ono što ni nemaju, Kosovo i Metohiju, drugi bi da ne daju ono što uskoro neće ni imati, Šodroš, savski nasip, akademsku čestitost, samostalne tužiteljke…

Iz samo njoj znanih razloga, vlast se trudi da za svakoga od njih smisli posebnu uvredu. Lopov, lažljivica, izdajica, Hrvat, Francuz, stipendista ovog ili onog fonda, prangija, ološ, tajkun, tajkunski medij, ljubitelj pene od piva i kapućina… A lepo bi mogla da im svima zalepi jednu jedinu i pritom jedinu tačnu etiketu: nije član SNS-a. Jer da jeste, komotno bi mogao da bude i palikuća, silovatelj, proneverivač, pedofil, pa i Hrvat ili Francuz i niko mu to ne bi uzeo za zlo.

Samo je biti nepristalica SNS-a nedopustivo. Prosto je čudno da to još nije uvršćeno u krivična dela. Makar u povredu ugleda i časti ove vlasti (a i rimuje se). Sam čin neučlanjenja je već kriminal, ali javno isticanje nepripadnosti toj stranci je ravno zločinu. Verovatno sa elementima genocida jer se nekom takvom sigurno može pripisati namera istrebljenja svih članova SNS-a. Tolika je omraza prema njima da predsednik Srbije mora da formira pokret otpora i svoje članstvo prebaci u ilegalu ne bi li im zaštitio živote.

Eto, krenula je hajka i na nezvanično članstvo – vlasnik nepravdoljubivog Informera već danima vapi da ga se izbavi od zatvora u koji treba da ode i kriv i dužan. Kriv po sudskoj presudi, dužan državi jer odbija da plati novčanu kaznu pa mu je ona preinačena u zatvorsku, što ga naravno ne sprečava, naprotiv – podstiče ga da laže kako će u zatvor zbog verbalnog delikta.

A vlast ga sluša i lepo ne može da veruje – kako se ona nije toga dosetila. Da aktivira verbalni delikt i ratosilja se svih ovih što joj se vrzmaju po ulicama i slute joj neko obojeno proleće, daleko mu lepa kuća.

Izvor: Peščanik
Foto: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top