FARUK BORIĆ: Nije važno koliko Kineza živi, važno je – kako

Ovih dana u različitim svjetskim medijima može se pročitati vijest da je Indija prešla Kinu po brojnosti stanovništva. Time je Kina, nakon decenija, pa i stoljeća, izgubila titulu najmnogoljudnije države. Ova vijest se plasira u kontekstu da je Kina nešto izgubila (više nego da je Indija “nešto” dobila).

Foto: VCG

Foto: VCG

Manipulacija i faktički ratovanje različitim brojevima nije nešto što je nepoznato čovječanstvu. Kada dođe do ratova i žrtava, rijetko će se složiti strana koja je pretrpjela žrtve sa onom stranom koja je počinila zločine. Broje se mrtvi, broje se i živi. Brojnost kineskog stanovništva oduvijek je predmet posmatranja i zluradih komentara. Bilo kako bilo, veličina teritorije i brojnost stanovništva osnovne su odlike kineske države. Države poput BiH koje imaju ogromne migracije stanovništva van domovine trebalo bi ozbiljno da sagledavaju pitanja prirodnog priraštaja, a to nije neko turnirsko takmičenje ili liga u kojoj pobjednici (najbrojniji) dobijaju trofej.

Kina već godinama teži uravnoteženom razvoju, što uključuje i racionalno sagledavanje populacijske politike. Uostalom, kada je osnovana, Komunistička partija Kine je brojala samo 50 ljudi, a danas ima 95 miliona članova.

Foto: VCG

Foto: VCG

Evo još “kineskih” brojeva: U 2021. godini Kina je u globalnoj ekonomiji učestvovala sa 18%, u odnosu na 11,4% u 2012. godini, godini kada je Xi Jinping postao generalni sekretar KPK. Kineski izdaci na istraživanje i razvoj u 2021. dosegli su 2,44% njenog BDP-a, dok je u 2012. iznosio oko 1,9% . Kina se popela na 12. mjesto na Globalnom indeksu inovacija u 2021. godini, sa 34. mjesta na kojem je bila 2012. godine.

Generirajući gotovo 50% svjetskih transakcija, Kina predstavlja najveće tržište e-trgovine na globalnom nivou. Danas Kina ima najveću populaciju e-kupaca u svijetu, koja broji više od 780 miliona ljudi.

Prema Indeksu globalne inovacije (GII) iz 2021. godine, Kina se popela na ljestvici na 12. mjesto u GII-ju i jedina je ekonomija sa srednjim dohotkom među top 30.

Foto: VCG

Foto: VCG

Trenutna stopa urbanizacije kineskog stanovništva porasla je na 65%, a urbanizacija prelazi u fazu kvalitetnog razvoja. Kina je od 18. partijskog kongresa pošumila ukupno 64 miliona hektara, što čini četvrtinu ukupne površine u svijetu. Osnovano je gotovo 10.000 prirodnih rezervata, što čini oko 18% kopnene površine.

Šta nam govore ovi brojevi? Pa, da Kina nije, kako bi neki izgleda željeli, fokus stavila da ostane najbrojnija zemlja svijeta, kao da to donosi blagodet života stanovništvu. Naprotiv, Kina je kroz ogovorne politike fokusirala se na urbanizaciju, investiranje u tehnologije, istraživanje i razvoj nauke, u ekologiju, sve namijenjeno svrsi ljepšeg i bogatijeg života Kineza, koji će, trendovi su neumoljivi, u budućnosti imati sve više intelektualne snage i osoba visoke stručne spreme. Na kraju krajeva, to je jedino bitno: kako ljudi na ovoj našoj planeti žive.

Piše: Faruk Borić za croatian.cri.cn
Ilustracija: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top