VILIJAM ENGDAL: Plan Blekroka je okidač svetske ekonomske krize

Plan Blekroka o zameni naftne industrije zelenom, koji se odvija uz aktivnu podršku Bajdenove administracije i EU, stvara najgoru energetsku krizu i inflaciju u istoriji…

Većina ljudi zbunjena je onim što se naziva svjetskom energetskom krizom – cijene nafte, plina i uglja strelovito rastu, dovodeći do zatvaranja ključnih industrijskih postrojenja poput čeličana, hemijskih i fabrika aluminijuma. Bajdenova administracija i EU instistiraju na tome da su uzrok svemu Putin i ruska vojna dejstva u Ukrajini. To nije tačno. Energetska kriza je odavno planirana strategija zapadnih korporacijskih i političkih krugova za rasturanje industrijske privrede u ime distopijskog plana zvanog Zelene energije. Korijeni su pušteni daleko prije februara 2022, kad je Rusija počela vojna dejstva u Ukrajini.

Januara 2020, u predvečerje ekonomski i društveno pogubnih zatvaranja stanovništva i preduzeća, Lari Fink, generalni direktor Blekroka, najvećeg investicionog fonda na svijetu, poslao je pismo Volstritu i generalnim direktorima najvećih korporacija o budućnosti investicionih tokova. U tom dokumentu, skromno naslovljenom „Temeljno preoblikovanje finansijskog poslovanja“ Fink, koji upravlja fondom koji je u tom trenutku raspolagao s oko sedam hiljada milijardi dolara, nagovijestio je korjenitu promjenu korporacijskog načina ulaganja. Planirano je da novac postane „zelen“. Fink je objavio:

„U bliskoj budućnosti – i to prije no što mnogi očekuju – doći će do značajnog premještanja kapitala… Rizik povezan s klimom predstavlja rizik i po investicije… Svaka vlada, kompanija i svaki dioničar moraju se uhvatiti ukoštac s klimatskim promjenama.“

Novi plan Blekroka

U posebnom pismu klijentima Blekroka, Fink je izložio novi plan za ulaganje kapitala. Objavio je da će Blekrok istupiti iz pojedinih ulaganja u industrije s visokim udjelom ispuštanja ugljenika poput termoelektrana, najvećeg izvora struje za SAD i brojne druge zemlje. Dodao je da će Blekrok razmotriti nova ulaganja u naftu, plin i ugalj u pogledu njihove saglasnosti s planom Ujedinjenih nacija do 2030. godine o „održivosti“.

Fink je jasno izložio da će najveći svjetski investicioni fond prekinuti ulaganje u industriju nafte, gasa i termoelektrane. „S vremenom“, napisao je Fink, „kompanije i vlade koje ne reaguju na zahtjeve dioničara i ne uzimaju u obzir rizike održivosti suočavaće se sa sve većim podozrenjem tržišta, što će dovesti do poskupljenja kapitala“, dodavši: „Klimatske promjene postale su ključni činilac u dugoročnom planiranju kompanija… na prevojnoj smo tački ka temeljnom preoblikovanju finansijskog poslovanja.“

Od tog trenutka, takozvane ESG investicije (Environmental, Social, Governance – životna sredina, društvena odgovornost i korporativno upravljanje, prim. prir.) i finansijsko kažnjavanje kompanija koje u svom poslovanju ispuštaju ugljenik-dioksid, poput Ekson mobila, postali su glavna moda među zelenaškim fondovima, bankama na Volstritu i investicionim fondovima uključujući Stejt strit i Vangard. Tolika je moć Blekroka. Finku je uspjelo da progura četvoricu novih članova u upravni odbor Ekson mobila koji su se obavezali da će raditi na okončanju poslovanja firme u oblasti nafte i gasa.

Sudbinsko pismo

Finkovo pismo iz januara 2020. bilo je objava rata finansijskog sektora konvencionalnoj industriji nafte i gasa. Blekrok je bio jedan od osnivača Specijalne jedinice za praćenje finansijskog poslovanja u svjetlu klimatskih promjena (TCFD, Task Force on Climate–related Financial Disclosures) i jedan od potpisnika Načela za odgovorno ulaganje UN (PRI, Principles for Responsible Investing), koje čini mreža investitora s podrškom Ujedinjenih nacija koja nameće ulaganje „bez ugljenika“ (zero carbon) primjenom krajnje koruptivnih ESG kriterijuma, odnosno unošenjem tih činilaca u odluke o ulaganju. Ne postoji objektivna kontrola nad lažiranim podacima o firminom ESG-u. Blekrok je potpisao i deklaraciju Vatikana iz 2019. kojom se promoviše finansijsko kažnjavanje u vezi s ispuštanjem ugljenika. Blekrok je 2020. pristupio i Klimatskoj akciji 100 (Climate Action 100), koaliciji od skoro četiristo investicionih fondova koji su upravljali kapitalom od četrdeset hiljada milijardi dolara.

Tim sudbinskim pismom generalnim direktorima iz 2020. Lari Fink je pokrenuo prestanak ulaganja ogromnih razmjera u svjetsku industriju nafte i gasa koja se procjenjuje na hiljade milijardi dolara. Valja primijetiti da je Fink imenovan u Odbor povjerenika distopijskog Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba, koji je juna 2019. s Ujedinjenim nacijama potpisao okvirni ugovor o strateškom partnerstvu radi ubrzanja izvršenja Plana 2030.

U svom pismu iz 2021. godine Fink je pojačao napad na naftu, plin i ugalj. „Uzimajući u obzir ključnu ulogu energetskog prelaza na izglede za rast svake kompanije, tražimo od firmi da objave planove o usaglašavanju svog poslovanja s ekonomijom zasnovanom na nultom ispuštanju ugljenika“, napisao je Fink. Jedan službenik Blekroka izjavio je na nedavnoj energetskoj konferenciji da „kuda krene Blekrok, krenuće i ostali“.

Za svega dvije godine, do 2022, procjenjuje se da su ulaganja u istraživanje i eksploataciju nafte i gasa širom svijeta smanjena za više od hiljadu milijardi dolara. Vađenje nafte je skupo i uskraćivanje ulaganja od strane Blekroka i drugih investitora s Volstrita znači lagano odumiranje te industrije.

Predsednik po volji Blekroka?

U ranoj fazi svoje predsjedničke kampanje, Bajden je krajem 2019. imao sastanak iza zatvorenih vrata s Finkom koji je, prema navodima, rekao tadašnjem predsjedničkom kandidatu „Tu sam da pomognem“. Poslije tog sastanka, kandidat Bajden je izjavio: „Otarasićemo se fosilnih goriva…“ Decembra 2020, čak prije preuzimanja dužnosti, Bajden je imenovao Blekrokovog direktora za održivo ulaganje Brajana Disa za pomoćnika Predsjednika SAD i direktora Nacionalnog ekonomskog savjeta. S tog položaja Dis, koji je igrao ključnu ulogu kod Obame prilikom nacrta Pariskog sporazuma o klimi 2015, nečujno je oblikovao Bajdenov rat protiv energetskog snabdijevanja.

To je predstavljalo katastrofu za industriju nafte i gasa. Finkov čovjek Dis pripremao je od prvog dana 2021. spiskove mjera usmjerenih protiv naftne industrije koje je novi predsjednik Bajden potpisivao u vidu izvršnih naređenja, čime su one stupale na snagu. Tu je spadalo zatvaranje ključnog naftovoda Kiston, kojim je dnevno trebalo da se doprema 830 hiljada barela iz Kanade do teksaških rafinerija, i ukidanje dozvola za bušenje nafte na Aljasci. Bajden je uz to vratio SAD u Pariski sporazum o klimi, koji je Dis ispregovarao za Obamu 2015, a iz kog je Tramp istupio.

Istog dana Bajden je pokrenuo i tzv. „društveni trošak za ispuštanje ugljenika“, kojim se nameće kazna industriji nafte i gasa od 51 dolara po toni ispuštenog ugljen-dioksida. Samo taj potez, sproveden isključivo preko izvršne grane vlasti, bez saglasnosti Kongresa, predstavlja ogroman namet na ulaganja u industriju nafte i gasa u SAD, zemlji koja je svega dvije godine prije toga bila najveći proizvođač nafte na svijetu.

Agresivni propisi

Još je gore što Bajdenovi agresivni propisi o životnoj sredini i Blekrokovi ESG investicioni kriterijumi smanjuju kapacitete američkih rafinerija. Ako nema rafinerija, uopšte nije bitno koliko nafte povučete iz strateških rezervi. U prve dvije godine Bajdenovog mandata SAD su smanjile dnevni kapacitet za oko milion barela, dijelom i zbog smanjenja potražnje tokom kovida, što je najbrže opadanje u istoriji SAD. To smanjenje kapaciteta je trajno. Tokom 2023. planirano je trajno smanjenje kapaciteta za još 1,7 miliona barela dnevno, kao posljedica Bajdenovih propisa i smanjenja ulaganja koja nameću Blekrok i Volstrit.

Navodeći veliko smanjenje ulaganja Volstrita u industriju nafte i Bajdenove propise usmjeren protiv nje, generalni direktor Ševrona izjavio je u junu 2022. da ne vjeruje da će se u SAD ikada više izgraditi ijedna nova rafinerija.

Lariju Finku, članu Odbora povjerenika Švabovog Svjetskog ekonomskog foruma, pridružuje se Evropska unija. Predsjednica njene Komisije, notorno korumpirana Ursula fon der Lajen, bila je član Odbora Svjetskog ekonomskog foruma do 2019, i s te pozicije je imenovana za predsjednicu Evropske komisije. Njena prva krupna odluka u Briselu bila je da progura plan o nultom ispuštanju ugljenika Fit for 55, kojim su nametnuti veliki porezi na ispuštanje ugljenika i druga ograničenja na industriju nafte, gasa i uglja u EU znatno prije početka ruskih dejstava u Ukrajini februara 2022.

Kombinacija uticaja Finkovog prevarantskog plana o „životnoj sredini, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju“ u okviru Bajdenove administracije i ludilo Evropske unije o nultom ispuštanju ugljenika stvaraju najgoru energetsku krizu i inflaciju u istoriji.

Izvor: Novi Standard
Foto: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top