SALMAN RUŽDI: Sloboda izražavanja na Zapadu najugroženija do sada

Pisac Salman Ruždi, u retkom javnom obraćanju devet meseci od napada u kojem je ozbiljno povređen, upozorio je da je sloboda govora na Zapadu najugroženija u njegovom životu.

Ruždi se obratio video porukom na Britanskoj književnoj nagradi gde mu je u ponedeljak uveče dodeljeno priznanje Sloboda objavljivanja. Organizatori su rekli da je nagrada „priznanje za odlučnost autora, izdavača i knjižara koji zauzimaju stav protiv netolerancije, uprkos stalnim pretnjama sa kojima se suočavaju“.

„Mislim da sloboda izražavanja, sloboda objavljivanja nije za mog života bila pod takvom pretnjom u zapadnim zemljama“, rekao je.

Ruždi je dodao da je „sada dok sedi u Americi“ svedok napada na biblioteke i knjige za decu u školama.

„Napad na ideju samih biblioteka. To je prilično alarmantno i moramo toga da budemo veoma svesni i da se protiv toga snažno borimo“, rekao je.

Ruždi (75) je napadnut u avgustu na književnom festivalu u državi Njujork i od tada ne vidi na jedno oko i ima oštećenje nerva jedne ruke. Napadač Hadi Matar izjasnio se da nije kriv po optužbama za napad i pokušaj ubistva.

Ruždi je prethodno proveo godine skrivajući se pod policijskom zaštitom nakon što je iranski vrhovni ajatolah Ruholah Homeini 1989. godine izdao fatvu, ili edikt, pozivajući na njegovu smrt zbog navodnog bogohuljenja u romanu „Satanski stihovi“.

U svom obraćanju Ruždi je takođe kritikovao izdavače koji decenijama stare knjige menjaju u skladu sa modernom senzibilizacijom, rekavši da bi izdavači trebalo da dopuste knjigama „da dođu iz svog vremena i da budu iz svog vremena“.

„A ako je to teško prihvatiti, nemojte to čitati, pročitajte drugu knjigu“, rekao je.

Izvor: Danas
Foto: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top