FARUK BORIĆ: Kinesko okupljanje muslimanskih lidera

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping još jednom je pokazao snagu okupljajući države centralne Azije u Xianu. Lideri Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana došli su u Xian, stari kineski grad, koji se pokazuje bitnim za odnose Kine i Centralne Azije.

Foto: VCG

Foto: VCG

Samit je prvi veliki diplomatski događaj čiji je domaćin Kina ove godine i prvi samit koji će šefovi država Kine i pet zemalja centralne Azije održati i koji se tiče odnosa između Kine i važnih država srednje Azije koji su, i to je važno reći, većinski muslimanske.

Nije to nevažno napomenuti pogotovo nakon što je Kina fantastično posredovala u popravljanju odnosa između Kraljevine Saudijske Arabije i Islamske Republike Iran. Takva vrsta diplomatskih akrobatskih sposobnosti nije viđena u cijelom dugom vijeku. Tokom protekle decenije, Xi je susretao sa liderima iz zemalja centralne Azije, a ne treba zaboraviti da je “Pojas i put” kao inicijativa potekla iz ovog regiona, koji iz evropske perspektive izgleda kao dalek i egzotičan, ali iz kineske je komšijski.

Foto: VCG

Foto: VCG

U septembru 2013. godine, tokom posjete predsjednika Xija Kazahstanu, održao je govor od dalekosežnog značaja na Univerzitetu Nazarbajev. U svom obraćanju, Xi je svoju publiku vratio u prije više od 2.100 godina kada je kineski izaslanik poslan u Centralnu Aziju u misiji mira i prijateljstva i otvorio Put svile koji je zatim prenosio kinesku svilu, čaj i porcelan u druge dijelove svijet i vratio začine, stakleno posuđe, krzno, voće i drago kamenje. Danas možda idu neke druge dragocjenosti, ali Kina gaji posebnu vezu sa zemljama Centralne Azije. Prvi put koji je Xi uradio nakon pandemije bio je Uzbekistan. To pokazuje koliko je ovaj region bitan za svijet, i kako treba gledati na odnose između velesile kakva je Kina, i država koje imaju svoj poseban odnos prema Rusiji ali i prema Turskoj.

Kina je već dugi niz godina najveći ili glavni trgovinski partner zemalja Centralne Azije. U 2022, obim trgovine između Kine i zemalja Centralne Azije iznosio je preko 70 milijardi dolara. To su činjenice koje ne smiju biti zanemarene i koje će u narednom vremenskom periodu biti itekako bitne. Možda evropska perspektiva u tom smislu izgleda manje bitna.

Piše: Faruk Borić za croatian.cri.cn, Ilustracija:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top