KEJTLIN DŽONSTON: Kada bih planirala izvršiti genocid…

“Kada bih planirala izvršiti genocid, potrudila bih se da ubijem što više žena i djece kako bih eliminisala buduće generacije ljudi koje pokušavam istrijebiti. Ako bolje razmislim, vjerovatno bih radila isto što i Izrael u Gazi.

Ono što bih također uradila kada bi planirala izvršiti genocid je da bih ciljano napadala civile, bolnice i civilnu infrastrukturu kako bih otežala opstanak nepoželjnog stanovništva. U stvari, dobar primjer za to je ono što se, prema dostupnim izvještajima, danas dešava u Gazi.

Ako bih planirala izvršiti genocid, potrudila bih se da ciljam kulturne centre kako bih uništila istoriju i kulturu populacije koju želim ukloniti, uništavajući njihove muzeje i drevne vjerske građevine. Znate šta? Vjerovatno bih radila identično ono što Izrael trenutno radi u Gazi.

Još nešto što bih uradila kada bih planirala izvršiti genocid jeste da bih se potrudila da ubijem sve najbolje i najuglednije članove populacije koju pokušavam istrijebiti – njihove ljekare, advokate, akademike, novinare i vodeće mislioce – kako bih spriječila obnovu civilizacije koju pokušavam uništiti.

Drugim riječima, radila bih ono što Izrael trenutno radi u Gazi.

Ako bih planirala izvršiti genocid, očigledno bih morala da se potrudim da svi moji ključni saradnici podržavaju tu operaciju, pa biste vjerovatno vidjeli kako stalno izražavaju genocidnu retoriku podržavajući takve planove. Slično onome kako su se zvaničnici Izraela izražavali poslednja dva meseca kad su razgovarali o svojim operacijama u Gazi.

Ako bih planirala izvršiti genocid, takođe bih željela da imam plan prema kojem bih nepoželjne ljude koji se ne mogu eliminisati masovnim ubistvima, protjerala sa zemlje s koje ih želim ukloniti. Vidjeli biste ljude u mojoj vladi kako često razgovaraju o planovima za etničko čišćenje, na vrlo sličan način na koji iznova i iznova vidite takve rasprave među zvaničnicima i vodećim misliocima u Izraelu.

Ako bih planirala izvršiti genocid, nastavila bih napadati nepoželjno stanovništvo sa izuzetnom agresivnošću, gurajući ih sve bliže granici, prinuđujući druge nacije da ih ili prime ili nastave dopuštati njihovo biološko istjrbljenje, dok po njihovom sve manjem i manjem životnom prostoru pljušte bombe.

Na oba načina se oslobađam populacije koju želim da uklonimi i onda mogu naseliti zemlju koju sam zauzela poželjnijim ljudima. Drugim riječima, radila bih upravo ono što Izrael očigledno radi, pred očima cijelog svijeta.

Piše: Kejtlin Džonston za CaitlinJohnstone.com.au
Prevod: Preokret
Ilustracija: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top