ZORAN STANOJEVIĆ: 80. rođendan Džimija Pejdža – Šest slika iz života jednog od najvećih među gitaristima

Ko se ikada dohvatio gitare zna da je Džimi Pejdž prekretnica, ono što on svira čini ti se dostižnim dok sam ne probaš. Kome uspe, savest mu je čista, ali su mu ruke, sasvim sigurno, krvave (od pokušaja). Ništa strašno, tako je i Džejms počeo…

Džejms Patrik Pejdž, poznatiji kao Džimi, rodio se pre 80 godina, 9. januara 1944. u zapadnom Londonu, gradu u kojem je odrastao i uglavnom živeo.

Svirao je u Jardbrdsima, Led Cepelin osnovao je 1968. godine i ostao kriv za to što su mnogi uzeli električnu gitaru u ruke, uključujući i one koji to nisu morali.

On sam ju je prihvatio sa dvanaest godina i od tada je nije ispustio. Uglavnom samouk, svirao je šest do osam sati dnevno, nosio ju je i u školu koju je sa petnaest godina zbog muzike i napustio.

1. slika

Prvi kontakt sa svetom zabave imao je sa jedva trinaest godina kada je sa svojim „Ckifl“ bendom gostovao na Bi-bi-siju, 6. aprila 1957.

Skifl je bio tada popularan pravac muzike, nastao u Engleskoj, a Pejdž i drugari odsvirali su dve pesme, „Mama Don’t Want To Skiffle Anymore“ (Mama mi brani da skiflujem) i „Cottonfields“ (Polja pamuka).

2. slika

Njegov talenat i sposobnosti brzo su prepoznate i postao je studijski muzičar, već početkom šezdesetih. Nije bio rđav, čini se, jer je svirao na snimcima Merijen Fejtful, The Who, Englberta Hamperdinka, Džoa Kokera, pa čak i Bitlsa.

Zato nije bilo neobično ni što su ga 1964. pozvali da u Jardbrdsima zameni Erika Kleptona, što je on odbio iz poštovanja prema dobrom drugaru. Nekoliko meseci kasnije, kada je Klepton napustio Jardbrdse, ipak se priključio bendu. U Jardbrdsima je svirao sa još jednim velikim prijateljem, Džefom Bekom, a iz tog vremena upečatljiva je njihova epizoda u legendarnom filmu Mikelanđela Antonionija „Uvećanje“. Bek u toj sceni lomi gitaru o neispravno pojačalo, dok Pejdž to mirno posmatra.

3. slika

Edi van Halen je pričao da mu je inspiracija da primeni „piking“ tehniku sviranja došla posle koncerta Led Cepelina u Los Anđelesu, gde je gledao kako Pejdž udara po žicama levom rukom dok je desnom mahao publici.

Sve što je svaki gitarista želeo da zna u to vreme, a većina i danas, Pejdž je sa Cepelinima odsvirao u pesmi „Srcelomac“. Upravo izvođenje ove pesme u Medison Skver Gardenu u Njujorku 1973. godine, prava je slika jednog od najvećih rok sastava ikada.

Smrću bubnjara Džona Bonama, 1980. godine Cepelini su zvanično prestali da postoje mada su se povremeno okupljali u različitim formatima, a Pejdž i Robert Plant su jedno vreme išli na turneje kao duet. Pejdž je postcepelinske godine provodio uglavnom svirajući sa raznim velikim imenima rokenrola.

4. slika

Kraljici Elizabeti su 2005. godine iz nekog razloga predložili da primi četiri već vremešne, ali držeće legende engleske rok kulture, Brajana Meja, Džefa Beka, Erika Kleptona i Džimija Pejdža. Posle upoznavanja sa Mejom koji joj se izvinio jer je tokom nekog spota svirao bučno preko puta Bakingemske palate, kraljica se okrenula ka Pejdžu i pitala ga: „A jeste li i vi gitarista“, što je on ponizno potvrdio.

5. slika

Možda ga kraljica nije (prepo)znala, ali ga zato ostali gitaristi gledaju kao totem. I to ne amateri, već oni koji se sa Pejdžom nalaze na istim listama „najboljih gitarista svih vremena“.

Dobar primer je emisija u kojoj Edž iz U2 i Džek Vajt iz Vajt strajpsa sa Pejdžom razmatraju veštinu kroćenja gitare. U jednom trenutku Pejdž kreće da im pokazuje kako se svira „Kašmir“. Njihovi pogledi dovoljni su da razumete ko je kalfa, a ko su šegrti.

6. slika

Recimo da je za sviranje uvoda u „Stepenice za nebo“ potrebno da dostignete zeleni pojas u gitari, što će reći da niste baš početnik, ali niste još za divljenje. Ali za solo je potreban crni pojas i to neki četvrti-peti dan, naročito ako želite da ga odsvirate „k’o sa ploče“.

Svima nama koji smo još na tom putu Dejv Grol iz Fu Fajtersa je otvorio oči istovremeno praveći spomenik jednom od najvećih koji je ikada svirao rok na električnoj gitari.

Rok on, Džimi!

Izvor: RTS OKO
Foto: MidJourney prompt by Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top