ŠTA ZNAČI TVIT AMERIČKOG PREGOVARAČA ZA KOSOVO: Da li je Srbija spremna da učini ustupke u pogledu priznavanja Kosova?

Specijalni američki poverenik za Kosovo Ričard Grenel objavio je na tviteru da ima “dobre vesti”, tačnije da su vlade Srbije i tzv. Kosova spremne da ponovo sednu za pregovarački sto 27.juna u Vašingtonu.

Obe strane su se, po njegovim rečima, obavezale da će prekinuti kampanju “nepriznavanja”.

“Sjajna vest! Od vlade Kosova i Srbije dobio sam obećanje da će privremeno zaustaviti kampanju nepriznavanja i traženja međunarodnog članstva kako bismo se 27. juna sastali u Vašingtonu, u Beloj kući, radi dijaloga.”

U nastavku poruke, Grenel je rekao sledeće:

“Ako nijedna strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, tada ćemo se vratiti na “status kvo” nakon što napuste Vašington. Kao što smo dosledno rekli, prvo moramo napredovati u rastu ekonomije. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima”

Nije baš najjasnije na šta Grenel misli kada kaže da su se obe strane obavezale da će “privremeno odustati od kampanje nepriznavanja”, simptomatično je da je ovaj sastanak zakazan neposredno nakon izbora u Srbiji kada će, kao što se pretpostavlja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati čistu situaciju i legitimitet da odlučuje o sudbini Kosova.

ŠTA JE KO KOME OBEĆAO: Jedan od ranijih sastanaka Tačija i Vučića sa Grenelom (levo)

Da li to znači i da je srpska strana obećala da će popustiti po pitanju priznanja statusa Kosova u međunarodnim institucijama, za sada ostaje da se nagađa.

Jedina od srpskih političara koja je za sada reagovala na ovaj Grenelov tvit je Rada Trajković, koja je poručila sledeće

“Sastanak Vučić-Tači zakazan je za 27 jun u Beloj kući gde će na stolu biti dve opcije: potpis na netransparentni dogovor koji će sigurno destabilizovati region ili status quo. Ako do sada niste imali razloga za bojkot izbora sada ga imate: Oduzmite legitimitet Aleksandru Vučiću.

Tekst: Preokret Foto: Youtube

1 thought on “ŠTA ZNAČI TVIT AMERIČKOG PREGOVARAČA ZA KOSOVO: Da li je Srbija spremna da učini ustupke u pogledu priznavanja Kosova?”

  1. Pingback: UDRUŽENJE SRPSKIH ŽRTAVA NA KOSOVU: Pravde neće biti dok ne budu odgovarale vođe OVK -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top