KORONA HARA STARIM KONTINENTOM: Evropa uveliko prestigla SAD po broju novih slučajeva!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povratak normalnim aktivnostima nakon ljetnjeg ublažavanja mjera izazvao je nagli porast slučajeva širom kontinenta

Evropske države zatvaraju škole, otkazuju operacije i angažuju mase studenata medicine dok su preopterećene vlasti suočene sa najgorim scenarijem oživljavanja kovida-19 na početku zime.

Broj novih slučajeva dostiže 100.000 dnevno, pa je Evropa uveliko prestigla Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje se svakog dana u prosjeku prijavi više od 51.000 novih slučajeva kovida-19.

Povratak normalnim aktivnostima nakon ljetnjeg ublažavanja mjera izazvao je nagli porast slučajeva širom kontinenta.

Kafići su među prvima koji su zatvoreni, ili im je skraćeno radno vrijeme u novom zaključavanju, ali porast broja zaraženih dovodi u iskušenje i riješenost vlada da ostave otvorenim škole i medicinske ustanove koje nisu za kovid pacijente.

Češka Republika je prešla na onlajn učenje i planira da pozove hiljade studenata medicine. Bolnice otkazuju procedure koje nisu urgentne kako bi oslobodile krevete.

„Ponekad smo na ivici plača“, kazala je za Rojters Lenka Krejcova, glavna sestra u bolnici Slani blizu Praga, dok radnici žure da opšte odjeljenje spreme za oboljele od kovida-19.

Poljska intenzivira obuku medicinskih sestara i postavlja vojne poljske bolnice, Moskva će mnoge đake preusmjeriti na onlajn nastavu, a Sjeverna Irska zatvara škole na dvije nedjelje.

„Nemam nikakve dobre informacije. Nalazimo se na ivici katastrofe“, rekao je imunolog Pavel Gžešjovski u Poljskoj, koja je juče prijavila rekordnih 6.526 slučajeva zaraze i 116 smrtnih.

Rusija je juče prijavila rekordan 14.321 dnevni slučaj zaraze, a umrlo je još 239 osoba. „Gardijan“ je prenio da će vlasti Moskve angažovati studente univerziteta da zamijene nastavnike osnovnih škola koju su stari i ranjivi.

Italija je juče zabilježila 7.332 zaraženih, što je najveća dnevna cifra od početka epidemije. Čak i u državama koja su imale više uspjeha od većine u suzbijanju prenošenja, broj zaraženih raste. Njemačka je imala više od pet hiljada novih slučajeva prvi put od aprila.

Napori u cilju proizvodnje vakcine naišli su na prepreke u nekim oblastima. Kompanija „Džonson i Džonson“ je prekinula testiranje zbog neobjašnjene bolesti jednog od učesnika u ispitivanju. Testiranje koje „Astra Zeneka“ sprovodi u SAD obustavljeno je prije duže od mjesec dana.

Rusija je u međuvremenu dala regulatorno odobrenje za drugu vakcinu.

Glavne evropske ekonomije poput Njemačke, Britanije i Francuske do sada su se opirale pritisku da zatvore škole, ali političari u Njemačkoj raspravljaju o tome da li da produže novogodišnji-božićni raspust da bi suzbili zarazu.

Kritičari, sa druge strane, kažu da nema dokaza da su škole žarišta.

Holandija je juče ponovo uvela djelimičnu blokadu i zatvorila kafiće i restorane, ali ne i škole.

Broj slučajeva zaraze u Evropi kreće se u prosjeku skoro 100 hiljada dnevno – oko trećine ukupnog broja u svijetu – što je primoralo vlade da pooštre mjere istovremeno pokušavajući da ih podese tako da zaštite zdravlje, a da ne ugroze egzistenciju.

Više od polovine novih evropskih slučajeva u nedjelji do 11. oktobra bilo je u Britaniji, Francuskoj, Rusiji i Španiji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

U SAD su 22 države u oktobru dostigle rekorde u porastu broja novih slučajeva, ali broj žrtava ide silaznom putanjom i imali su u prosjeku 700 dnevno tokom posljednje nedjelje.

Francuska vlada je juče proglasila vanrednu situaciju u javnom zdravlju, što zvaničnicima daje veća ovlašćenja da uvode nove mjere za sprečavanje širenja kovida-19.

Predsjednik Emanuel Makron je sinoć objavio da se u Parizu i drugim velikim gradovima uvodi policijski čas od devet uveče do šest ujutro. Ta mjera stupa na snagu u subotu i trajaće četiri nedjelje.

Britanski premijer Boris Džonson se suočio sa pozivima opozicije za još jedno nacionalno zaključavanje u Engleskoj, ali se do sada opirao. Rojters piše da je prijem u bolnice u porastu, a poljske bolnice izgrađene na proljeće ponovo se pripremaju.

U Španiji, vlasti Katalonije su naredile zatvaranja barova i restorana na 15 dana i ograničile broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u prodavnicama.

Bolnice u Belgiji su u obavezi da četvrtinu kreveta ostave za kovid pacijente. „Danas ne naziremo kraj tunela“, rekao je za „Premijer“ radio Reno Mazi, direktor Univerzitetske klinike Saint-Luc u Briselu.

U Australiji, jednoj od najuspješnijih zemalja u borbi protiv virusa, pojavili su se klasteri u dvije najmnogoljudnije države, pa je Novi Južni Vels odgodio ublažavanje nekih ograničenja.

Rekordne cifre u regionu

Hrvatske zdravstvene vlasti prijavile su juče 748 novih slučajeva zaraze kovidom-19, što je dnevni rekord. I Zagreb je zabilježio rekordnih 211 novih slučajeva. Prethodni rekord od 542 nova slučaja zabilježen je prije nedjelju dana.

Od početka pandemije, u Hrvatskoj je zaražena 21.741 osoba, a umrlo 334.

Tamošnje vlasti su ove nedjelje pooštrile mjere u borbi protiv širenja kovida-19. Nošenje maski je obavezno u zatvorenom prostoru i na javnim mjestima, kafići i restorani ne smiju da rade nakon ponoći i ograničen je broj mušterija. Organizatori javnih okupljanja više od 50 osoba moraju tražiti dozvolu najmanje pet dana unaprijed.

Slovenija je juče prijavila 707 zaraženih, što je novi rekord nakon prošlonedjeljnog od 211 inficiranih u jednom danu.

I u Bosni i Hercegovini je zabilježen rekordan broj novih slučajeva zaraze – 482, i 11 smrtnih.

Izvor: Vijesti
Foto: Pixabay

Share.

Leave A Reply