KO JE ASAF EISIN: Vučićev Izraelac koji mu donosi izborne pobede

Zagonetni Izraelac Asaf Eisin, konsultant predsednika Srbije Aleksandra Vučića, godinama unazad pominje se kao glavni kreator pobedničkih izbornih kampanja prvog čoveka Srbije.

Međutim Asaf nije ekskluzivno “Vučićev čovek” već je svoje PR znanje iskoristio u političkim kampanjama od Triglava do Karpata.

Možda najbolji opis Eisina je – čovek iz senke, i to duboke. Google pretraga njegovog imena ne otkriva mnogo – nalazi se u par medijskih izveštaja o kampanji u Srbiji, i to mahom kao “Vučićev Izraelac”, par tekstova crnogorskih, rumunskih, i slovenačkih medija, uz pomoć kojih je moguće sklopiti Eisinov poslovni profil. Predsednik je konsalting agencije ESBR iz Londona, i sarađivao je sa političarima u Sloveniji, BiH, Austriji, Srbiji i Rumuniji.

“Agencija za pobeđivanje”

Prvi zvanični susret Aleksandra Vučića i Asafa Eisina dogodio se 2004. godine, kada je sa aktuelnim predsednikom države radio na njegovoj kampanji za gradonačelnika Beograda. Vučić je tada izgubio za svega četiri hiljade glasova. Asaf je potom 2008. godine radio za “drugu stranu” kao savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, koji je u drugom krugu izbora osvojio drugi predsednički mandat. Međutim, ova saradnja je bila kratkog daha, i Vučič je ponovo unajmio PR maga, sa kojim sarađuje i danas.

Raniji medijski izveštaji navode da su Vučić i Eisin svoj odnos i poverenje gradili godinama i na kraju ostvarili zapažene rezultate. Lider LSV Nenad Čanak jednom prilikom Asafa je opisao kao “agenciju za pobeđivanje na izborima”, a njegovi dosadašnji rezultati ovaj opis ne osporavaju.

Predsedničku kampanju za Vučića 2017. Eisin je radio zajedno sa Aronom Šavivom, vlasnikom kompanije “Šaviv stratedži end kampeins”, koji je između ostalog vodio izbornu kampanju DPS-a Mila Đukanovića, ali i za izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua.

Asaf Eisin
Foto: Screenshot Facebook/SNS

Na listi klijenata i Miro Cerar, Milo i SDS 

Eisin je, bar kako navode regionalni mediji, radio i u izbornoj kampanji bivšeg slovenačkog premijera Mira Cerara. Kako navode slovenački mediji, Eisin je bio povezan sa izraelskom vojskom odnosno Mosadom, međutim više informacija o ovim navodima nema.

Kao politički konsultant, Eisin se našao 2014. godine i u Banja Luci, gde je, prema navodima medija, radio kampanju za SDS. Godinu dana kasnije radio je kao strateg kampanje izraelskog političara Isaka Herzoga, a sudeći prema rumunskim medijima Socijaldemokratska partija Rumunije upravo Asafu treba da zahvali za izbornu pobedu 2016. godine.

Iste godine radio je i predizbornu kampanju crnogorskog DPS na čelu sa Milom Đukanovićem, a interesantno je da je te godine na crnogorskim izborima “učestvovao” još jedan Izraelac –  već pomenuti Aron Šaviv, tvorac pobedničke kampanje Benjamina Netanjahua, koji je vodio kampanju opozicione koalicije Demokratskog fronta.

Eisinov učitelj upleten u dve afere

Asaf Eisin pripada školi političkog konsaltinga koju je osnovao Tal Silberstajn – izraelski politički konsultant i preduzetnik, najpoznatiji zapadnoj javnosti kao akter afere koja je potresla Austriju 2017. godine i koja ga je oterala u ilegalu. Istovremeno, u Izraelu se Silberstajn suočio sa optužbama za pranje novca.

Silberstajn je označen za kreatora prljave kampanje tokom izbora za 2017. u Austriji, u kojoj su učestvovali Socijaldemokratska partija Austrije i kancelar Kristijan Kern.

Kern je optužen da je u kampanji koristio desetine sajtova za širenje ksenofobije kako bi dokrajčio političkog protivnika Sebastijana Kurca. Kako navodi Gardijan, Kern je Silberstajnu platio 400 hiljada evra kako bi osmislio ovu kampanju. Silberstajn je otpušten nakon što je u Izraelu počela istraga o navodnom pranju novca, međutim austrijski medijski tim koji je on formirao nastavio je da vodi sajtove po njegovom odlasku.

Nakon ove afere Silberstajn je objavio da ga više ne zanima posao političkog savetovanja, ali se manje od dve godine kasnije našao ponovo u centru pažnje austrijske javnosti – kada je čuvena korupcionaška Afera Ibica razotkrila kancelara Hanca Kristijana Štrahea i njegov saradnika, bivšeg gradonačelnik Beča Johanesa Gudenusa.

Reč je o snimku koji traje punih devet sati, a čiji su delovi izašli u javnost uoči izbora za Evropski parlament. Na snimku se čuje kako Štrahe i njegov saradnik pregovaraju sa, kako su mislili, nećakom ruskog oligarha nudeći joj unosne poslove u Austriji, čak i udeo u vlasništvu najčitanijeg lista “Kroner cajtung”, u zamenu za finansiranje njegove stranke.

Govoreći o ovoj aferi Štrahe je upitao kakvu je ulogu u svemu imao izraelski spin doktor Tal Silberstajn. Upozorio je na sličnosti s aferom Silberstajn, međutim politički konsultant je odgovorio  da nema veze sa aferom Ibica.

Kontakt sa kontroverznim Gicom

Eisin, prema navodma rumunskih medija, uslikan je u društvu kontroverznog biznismena Sebastijana Gice koji je 2018. godine uhapšen u Beogradu. Kako navode mediji, Gica je snimljen u beogradskom baru u društvu Eisina i Kristijana Burcija, vlasnika rumunske televizije Prima. Ovi navodi nikada nisu potvrđeni, a na Fejsbuku je osvanula fotografija na kojoj se vide Gica, Burci i treći čovek, za kog mediji tvrde da je Eisin.

Izvor: Nova.rs Foto: Facebook/Asaf Eisin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top