JUŽNO KINESKO MORE: Kina ispalila raketu ‘ubicu nosača aviona’ kao upozorenje SAD-u

Kina je ispalila dvije rakete, uključujući jednu nazvanu “ubica nosača aviona”, u Južno kinesko more kao upozorenje SAD-u dok rastu tenzije oko sporne teritorije u ovom području. 

Prekršaj međunarodnog zakona

South China Morning Post objavio je u četvrtak da je Peking ispalio jednu balističku raketu srednjeg dometa, DF-26B, iz provincije Qinghai i drugu raketu, DF-21D, iz provincije Zhejiang u srijedu kao odgovor na američke zračne aktivnosti na području “zone zabrane leta”. 

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je da je Kina više puta prekršila obećanje da će poštivati međunarodne zakone, dodavši da se čini da Peking vježba mišiće u Jugoistočnoj Aziji.

Dvije rakete su navodno ispaljene u pravcu područja između provincije Nainan i spornih otoka Paracel, navode novine sa sjedištem u Hong Kongu, citirajući neimenovani izvor. 

Također pišu da je navodno američki špijunski avion U-2 u utorak ušao u područje koje je Kina proglasila zonom zabrane leta bez dozvole tokom vojne vježbe koju je Peking provodio na svojim sjevernim obalama. 

‘Provokacija SAD-a’

U objavi na društvenim mrežama, Liu Xiaoming, kineski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je da je potez SAD-a “teško omeo” kineske uobičajene vježbe i “trening”. 

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, opisao je prelet špijunskog aviona kao “provokaciju” i pozvao je SAD da prestane. 

Raketa DF-26B, koja je zvanično lansirana ranije ovog mjeseca, može pogoditi pokretne mete na moru, pisali su kineski mediji. 

Ranije je glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Wu Qian rekao da raketa može nositi konvencionalno ili nuklearno oružje te da ima kapacitet za precizne udare na moru i kopnu. 

Sa dometom od 4.500 kilometara, DF-26 može doseći Zapadni Pacifik i Indijski okean, kao i američke objekte u Guamu, britanski otok Diego Garcia te čak australski grad Darwin. 

Govoreći pod uvjetom anonimnosti za agenciju Reuters, američki zvaničnik potvrdio je da su ispaljene dvije rakete u srijedu. 

Pentagon je u međuvremenu potvrdio prelet aviona U-2, dodavši da je aktivnost bila “u skladu sa prihvaćenim međunarodnim normama i regulacijama letova”. 

Sporna pomorska teritorija

Ovo se dešava u momentu kada je SAD objavio da je na crnu listu stavio 24 kineske kompanije i pojedinca za koje tvrdi da su dio planiranja vojnih akcija u Južnom kineskom moru, što je prvi takav potez protiv Pekinga oko sporne pomorske teritorije. 

Kina polaže pravo na pojedine otoke u Južnom kineskom moru koji su predmet spora sa drugim državama regiona, čemu se SAD protivi, pa su česti incidenti između ratnih bordova dvije zemlje u tom regionu.

Filipini, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan takođe tvrde da neki od stotina grebena i malih otoka u Južnom kineskom moru pripadaju njima, ali je od 2014. godine Peking pojačao tvrdnje da polaže pravo nad gotovo svim otocima, betonirajući grebene za izgradnju vojnih aerodroma opremljenih radarima, projektilima i avionima.

Izvor: Al Jajazeera
Foto: YouTubr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top