DRAŠKO STANIVUKOVIĆ: Moja želja je da stasam u državnika

Pobeda u Banjaluci uvod je u promene u celoj Republici Srpskoj, uveren je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

‘Ova pobeda se u Banjaluci čekala 22 godine. Za to vreme Banjaluka nije izrodila novo lice, ni novu politiku kao alternativu vladajućoj politici u RS, zbog čega ova pobeda nosi epitet istorijske i predstavlja uvod u promene koje su neminovne na opštim izborima za dve godine”, kaže Stanivuković u razgovoru za Tanjug.

Ističe da je očekivao pobedu na lokalnim izborima u glavnom gradu Srpske, jer su, kaže, građani godinama čekali da akumulirano nezadovoljstvo politikom Milorada Dodika ”pretvore u poverenje” prema novom licu u politici.

Na pitanje da li su Banjalučani istovremeno glasali i protiv dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića, kadra iz Dodikove SNSD, i načina na koji je vodio grad, Stanivuković odgovara da je poraz Radojičića posledica njegove vezanosti za jedan sistem, ali nedovoljne hrabrosti da se odupre sistemu koji je, kaže, godinama ucenjivao i maltetirao građane.

Smatra da je Radojičić poražen jer je ćutao na korupciju i neodgovorno se odnosio prema nerasvetljenim ubistvima u Banjaluci, što su građani, kaže Stanivuković, razumeli kao saučesništvo i odobravanje.

”Radojičić se ograđivao da nema nadležnost da se bavi ubistvima, što je činjenica, ali to treba da brine onog ko vodi grad. Biću gradonačelnik koji će prevazilaziti nadležnosti, ali ne da bih se pravio važan, već zato što je moja dužnost da brinem i da druge institucije vučem za rukav, ako ne reaguju”, kaže Stanivuković.

Poruke Dodika o teškoćama sa kojima će se suočiti novoizabrani gradonačelnik, budući da u gradskom parlamentu većinu ima Dodikova SNSD, Stanivuković je, kako navodi, razumeo kao pretnje i neodgovorno ponašanje, te podsetio da član Predsedništva BiH nema nikakve ingerencije na teritoriji Banjaluke.

”Umesto da na toj poziciji budete državnik, pretite sankcijama najvećem gradu u RS samo zato što vam se ne dopada gradonačelnik koji je izabran”, navodi Stanivuković.

Smatra da takve pretnje dodatno otežavaju narodu koji je, kaže, godinama opterećen ekonomskim i socijalnim problemima, trenutno i zdravstvenim, i koji još nosi ožiljke iz poslednjeg rata.

Na Dodikove poruke Stanivuković je, kaže, odgovorio “pomirljivo“ i “otvorio vrata saradnje“ predlogom da načelnici i direktori preduzeća u Banjaluci, koji su dobro radili svoj posao, posle sprovedene revizije, ostanu na funkcijama.

“Pružio sam ruku i svim odbornicima, bez obzira na stranačku pripadnost, da zajedno radimo, da ne gledaju Banjaluku samo kroz mene, nego kroz sve nas zajedno. Spreman sam i da nastavimo kvalitetne projekte, a ima ih, koje je započeo Radojičić”, kaže Stanivuković.

On, međutim, kritikuje prethodnu vlast da nema rezultata u privredi, dovođenju investicija, otvaranju novih radnih mesta, što će, najavljuje, biti prioriteti nove gradske uprave kroz regionalnu saradnju, pre svega sa Beogradom i Vladom Srbije.

”Srbija je poslednjih godina pomogla RS sa više od 60 miliona evra. To je budžet Banjaluke, pa onda može da se razume koliki je značaj te pomoći”, navodi Stanivuković.

Naglašava da je nastavak saradnje i jačanja ”bratskih i prijateljskih veza” sa Beogradom i Srbijom imperativ za svakog gradonačelnika Banjaluke.

‘Zainteresovani smo da preuzmemo pozitivne prakse iz Beograda u rešavanju problema vrtića, brojnih infrastrukturnih i komunalnih problema… Ako naši odnosi mogu da se poboljšaju, a uvek može bolje, činićemo sve napore u tom pravcu”, poručuje Stanivuković.

Na pitanje kako vidi to što je Banjaluka izabrala novo, mlado lice za gradonačelnika, dok će Sarajevo, po svemu sudeći, voditi Bogić Bogićević, visoki funkcioner iz bivše SFRJ, Stanivuković odgovara da budućnost nije u mladim, već poštenim ljudima, da on pristaje jedino na podelu na poštene i nepoštene političare i da je to ključno za oba grada.

”Ne bih nikom zamerao zbog godina, ne opravdavam ni ako se meni zamera. Godine ne treba da budu determinanta onoga što mogu da uradim, a mlad čovek može mnogo toga, što ću i dokazati. Ali, i ljudi sa 50, 60 ili 70 godina mogu da imaju neverovatno energiju, videlo smo to na primeru američkih izbora”, ukazuje Stanivuković.

Upitan za dalje ambicije u politici, Stanivuković kaže da se njegov politički angažman ne bi završio da je ishod izbora u Banjaluci bio drugačiji, te da će nastaviti da se bavi politikom .

”Moja želja je da stasam u državnika, a to je neko ko voli narod, dok političar brine samo o izborima. Zzelim da brinem o narodu i to je za mene viši cilj, životna misija. Moj stric, čije ime nosim, položio je život za RS i odatle kreće ta nit u koju je utkan moj dugoročni put i posvećenost da činim najpozitivnije za svoju otadžbinu i svoj narod”, kaže Stanivuković koji je na izborima bio kandidat Partije demokratskog progresa.

Najavljuje da će u naredne dve godine aktivno učestvovati u političkim procesima u RS, pre svega vođenjem Banjaluke, ali i kroz afirmaciju novih lica ”za nove pobede” na opštim izborima za dve godine.

Na konstataciju da pojedini analitičari prave analogiju između njega i crnogorskog političara Dritana Abazovića, Stanivuković odgovara da su im zajedničcki mladost, polet i zanos i to što su se u teškim, ali različitim uslovima, borili protiv “sličnih diktatorskih sistema“.

Za Abazovića kaže da je pošten čovek koji nije spreman na neprincipijelne dogovore zarad funkcije u čemu su, kaže Stanivuković, takođe slični.

”Međutim, kada se dublje u analizira, vide se razlike među nama, pre svega, ideološke. Iako je obojici čovek središte politike, moj naglasak je na rodoljublju i patriotizmu, dok tih emocija i izražajnosti skoro da nema kod Dritana, koji je potpuno građanski opredeljen”, objašanjava Stanivuković.

Ističe da će pružiti ruku saradnje svakom kvalitetnom mladom čovekom, ne gledajući potencijalne razlike – stranačke, verske, nacionalne ili državne.

”Zzelim da gradim mostove koji će Banjaluku spajati sa svakim gradom u RS i BiH, u našoj matici Srbiji, ali i šire, sa Zagrebom, Ljubljanom, Podgoricom…

Izvor: Nova.rs, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top