AMERIČKI NEONACISTA SE PRESELIO U SRBIJU: Želi da ‘pomogne lokalnoj desnici’

Jedan od vođa američkog, neonacističkog pokreta “Uzdizanje” Robert Rundo od marta je u Srbiji, gde je, prema pisanju portala “Belingket” osnovao preduzeće kako bi dobio privremenu boravišnu vizu. Iako nije jasno zašto je odabrao baš Srbiju za svoj privremeni boravak, sagovornici N1 su saglasni – ovde ne mora previše da brine zbog izrečenog ili počinjenog.

U Americi, svojoj domovini, Robert Rundo poznat je kao nasilni, beli suprematista protiv kog je ove nedelje pokrenut sudski postupak na federalnom nivou, koji će se, po svemu sudeći voditi u njegovom odsustvu, pošto je u Beogradu od marta.

Veli, došao je da pomogne.

“Evo, čistimo komšiluk, napravili smo predivni, umetnički grafit za lokalce. Vidite dakle, “Ave Srbija”, “Hajl Srbija”, naveo je Robert Rundo, jedan od vođa pokreta “Uzdizanje”.

Prisutan je i u medijima gde pod imenom “Roman” promoviše takozvane “Hajdučke igre”.

“Došao sam ovde da podržim svoju srpsku braću. Mislim da je ono što je Amerika uradila 90-ih bilo užasno i ničim izazvano i došao sam ovde da pokažem da nisu svi Amerikanci takvi”, poručio je on.

Takođe, razvio je saradnju i sa ovdašnjim reperima.

Pre nego što će se nastaniti u Srbiji, Rundo je obilazio istočnoevropske zemlje. Bio je na neo-naci komemoraciji u Mađarskoj, godišnjem neo-nacističkom maršu u Bugarskoj, a obilazio je i ukrajinske skupove iste tematike.

Sve to ispratio je novinar portala “Belingcat”, koji kaže, od kako je Rundo sa svojom grupom fizički napao skup Trampovih protivnika 2017, postao je poznat na međunarodnoj, desničarskoj sceni.

“Svi se pitaju šta zapravo radi u istočnoj Evropi? Izgradio je reputaciju nekoga ko pokušava da iskoristi svoje dosadašnje iskustvo, harizmu da izgradi novu i produži postojeću mrežu krajnje desnice u ovom delu Evrope, kako bi stekla uticaj na politiku i društvo u mnogim zemljama – od Amerike do Srbije”, smatra novinar Majkl Kolborn.

Kolborn pretpostavlja da je Rundu neko objasnio da će ako pokrene svoj biznis ovde, makar i mikropreduzeće, dobiti privremenu boravišnu dozvolu, što je teže u drugim istočnoevropskim zemljama. Pokrenuo je biznis i svoju ideologiju promoviše uglavnom kroz modu.

“Srbija je mesto gde zbog skretanja pogleda vlasti krajnja desnica prvo može da raste, drugo da se učvrsti i treće da radi šta poželi bez straha od posledica, sve dok poštuje nepisana pravila onih koji donose odluke. Ako ste priopadnici krajnje desnice, ovde postoje stvari koje možete da kažete ili uradite bez posledica i privlačenja pažnje”, ocenjuje Kolborn.

Izvor: N1
Foto: Printscreen N1 Video

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top