SOLEJMANI SPASIO SIRIJU: Ubijeni iranski komandant sprečio Asada da podnese ostavku i postane izbeglica

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zvaničnik iranske Revolucionarne garde tvrdi da je komandant elitne iranske jedinice “Kuds” Kasem Solejmani, koji je ubijen u američkom napadu na aerodrom u Bagdadu, sprečio predsednika Sirije Bašara al Asada da podnese ostavku.

Iranski general Hasan Plarek, bivši čelnik Kancelarije za obnovu verske baštine pri Revolucionarnoj gardi, rekao je da je Solejmani sprečio Asada da podnese ostavku i pobegne iz zemlje.

Plarek je u razgovoru za iransku novinsku agenciju Fars izjavio da je Solejmani “u stvari spasio Siriju”.

“Kasem Solejmani se sam borio sa sirijskim problemom i na kraju spasio Siriju. Čak je i Al Asad mogao da postane izbeglica i napusti svoju zemlju. Ali on, Solejmani, je tada kazao ‘Jedini put do pobede je otpor. Uspećemo uz Alahovu pomoć’, i odupro se, te na kraju i uspeo”, rekao je Plarek.

Gul-Ali Babaj, jedan od zapovednika Revolucionarne garde, u knjizi “Poruka riba” je napisao da je situacija u Siriji bila vrlo komplikovana i da je Asad mislio da je sve gotovo zbog čega je već pokušao da traži azil u Rusiji.

Plarek (58) je bio dugogodišnji prijatelj Solejmanija, a na čelo Kancelarije za obnovu verske baštine postavio ga je upravo komandant elitne iranske jedinice koji je ubijen početkom januara u američkom napadu bespilotnom letelicom u Bagdadu.

Izvor: Anadolija Foto: Wikipedia

Share.

Leave A Reply