EMANUEL MAKRON: Surovo ubistvo učitelja je islamistički teroristički napad!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Francuska je u šoku posle ubistva nastavnika istorije na ulici u blizini Pariza. Napadač je ubijen i uhapšeno desetak osoba. Francuski predsednik Emanuel Makron je osudio zločin i objavio rat teroristima.

U petak u kasnim popodnevnim satima, u predgrađu Pariza Konflans-sant-onorin severozapdano od Pariza jedan mladić je dugim nožem na ulici ubio jednog muškarca. Pozivajući se na policijske izvore, francuski mediji javljaju da je 18-godišnji napadač poreklom iz Čečenije, odrubio glavu nastavniku istorije u srednjoj školi, S.P. Starom 47 godina. Takođe se prenosi da su svedoci čuli kako je napadač vikao Alahu akbar.

Mučki ubijeni nastavnik istorije je navodno tokom nastave, kada se bavio temom slobode izražavanja, pokazivao karikature proroka Muhameda. Zbog toga mu je već bilo prećeno smrću, prenose mediji. A 5. Oktobra školi u kojoj je radio, bila je upućena žalba.

„Napad na slobodu izražavanja”

Predsednik Emanuel Makron je posle obilaska mesta zločina rekao da se nesumnjivo radi o „islamističkom terorističkom napadu”:

„Jedan od naših sugrađana ubijen je danas zbog toga što je svojim učenicama i učenicima prenosio znanje o slobodi izražavanja, slobodi da veruju ili ne veruju.”

„Teroristi neće pobediti”, rekao je vidno pogođeni predsednik i obećao Francuzima da će bezbednosne snage reagovati „brzo i snažno”. Pozvao je svoje sunarodnike da se drže zajedno i budu ujedinjeni.

Regovali su i brojni drugi političari. A David Le Bar, generalni sekretar policijskog sindikata je rekao: „Ovaj napad je varvarski i vrlo ozbiljan. Vratili smo se u ovaj krug nasilja. I ljudi su toga svesni.”

Više hapšenja

Policija je ubila napadača na mestu zločina, ubrzo nakon što se on desio. Istragu je odmah preuzelo Antiterorističko državno tužilaštvo. Policija je uhapsila desetak osoba povezanih s napadom. Među njima su i roditelji, brat (17) i deda navodnog počinioca.

Francusku godinama potresaju islamistički napadi u kojima je do sada ubijeno više od 250 ljudi.

Pre nekoliko sedmica je muškarac koji se tek doselio iz Pakistana u napadu satarom povredio je dve osobe ispred nekadašnjeg biroa satiričkog lista „Šarli Ebdo”. I tu istragu vodi Antiterorističko državno tužilaštvo.

U napadu islamista na redakciju tog lista u januaru 2015. ubijeno je 17 ljudi. Od početka septembra se vodi sudski proces osumnjičenima za pomaganje teroristima te 2015. godine.

Izvor: Deutsche Welle
Foto: Emanuel Makron / Printscreen YouTube / CNN

Share.

Leave A Reply