KO JE KRISTIJAN ŠMIT: Kontroverzni novi visoki predstavnik BiH (FOTO)

Christian Schmidt sve se glasnije pominje kao mogući novi visoki predstavnik.

Rođen je 1957. godine. Njemački je političar iz CDU-ove sestrinske stranke iz Bavarske – Kršćanske socijalne unije (CSU). Po zanimanju je pravnik i advokat, a od 1990. godine je član Bundestaga.

Obavljao je mnogobrojne stranačke, parlamentarne i državne funkcije. Trenutno je potpredsjednik CSU i time igra važnu stranačku ulogu u vanjskim poslovima, naročito u odnosu prema EPP-u.

Poznat je po tome što gaji posebno dobre odnose sa Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD-om.

U vrijeme dok je bio državni parlamentarni sekretar u Ministarstvu odbrane postao je prepoznatljiv po svom zagovaranju NATO članstva Hrvatske.

Od 2014. do 2018. bio je savezni ministar za poljoprivredu.

U novembru 2017. godine na zasjedanju Vijeća EU dao je saglasnost za petogodišnje produženje korištenja kontroverznog herbicida glosofata, iako je sa ministricom za okoliš, sa kojom dijeli nadležnost, prethodno dogovorio da bude suzdržan tokom glasanja.

To je izazvalo ogromnu medijsku pažnju i mnogi su tražili njegovu ostavku.

S obzirom da su u tom trenutku trajali koalicijski pregovori nakon izbora u septembru 2017. godine, pritisak na Merkel je bio ogroman da ga otpusti, ali se situacija završila tako da Schmidt nije dobio ponudu da ostane u vladi nakon što je nova vlada pod Merkel uspostavljena 2018. godine.

Od tada je Schmidt član Bundestaga i osoba zadužena za vanjsku politiku CSU-a.

Sa Bosnom i Hercegovinom ima tri veze, od kojih je jedna, sasvim sigurno, preko njegovih dobrih odnosa sa Hrvatskom i CSU sestrinskom strankom HDZ.

Druga veza mu je iz ljeta 2016. godine kada je u BiH, kao savezni ministar poljoprivrede, stigao nakon razgovora između Predsjedništva BiH (Čović, Izetbegović, Ivanić) i kancelarke Merkel, koji su je molili da im pomogne oko tadašnjeg suprostavljanja Vlade Republike Srpske vezano za adaptaciju SSP između BiH i EU, a koji je bio uslov za predaju Zahtjeva za članstvo u EU. Tadašnja Vlada RS tvrdila je da će adaptacija SSP-a nanijeti štetu poljoprivredi BiH, a članovi Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH iz RS su odbijali da glasaju za bez saglasnosti Vlade RS. Savezni ministar Schmidt u BiH je stigao i nakon razgovora sa tadašnjim predsjednikom RS i premijerkom, Dodik i Cvijanović, Vlada RS dala je svoju saglasnost, piše politicki.ba.

Treća Schmidtova poznata veza sa BiH je njegov dolazak u BiH u novembru 2019. godine kada je predvodio delegaciju poslanu od strane kancelarke Merkel, u kojoj je bio i bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, koji je i inicirao dolazak delegacije, a vezano za pokušaj da se vidi kako Njemačka može pomoći BiH oko migrantske krize.

Jedan od uslova delegacije za pomoć Njemačke je bilo i razmještanje migranata širom BiH.

S obzirom da se to nije dogodilo, delegacija nije dolazila u ponovne posjete.

Izvor: Slobodna Bosna
Foto: Printscreen YouTube / Food and Agriculture Organization of the United Nations

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top