ANALIZA PREOKRETA: Zašto je Porfirije Perić Vučićev favorit za patrijaršijski tron?


Aleksandar Vučić odlučio je da ni izbor Patrijarha Srpske pravoslavne crkve neće proći bez njegovog uticaja. Osim što i sam lično lobira pozivajući vladike ili odlazeći im lično u posetu, u kampanji učestvuje i Nikola Selaković njegov nekadašnji generalni sekretar,a sada ministar. Selaković ima uticaj na patrijarhovog sekretara Dejana Nakića koji direktno upravlja ogromnim novcem, a zadužen je i za kontate sa državnim organima oko višemilionskih uplata Vlade Srbije. Nedavno je list Danas objavio da je upravo Nakić bez dozvole Sinoda uplatio 1.723.000 evra nemačkoj firmi za vrata na Hramu svetog Save što pokazuje kolika je moć Porfirijevog prijatelja u upravljanju novcem i uplatama bez odobrenja SPC.

Vučić se opredelio da svu svoju energiju usmeri ka izboru Porfirija za Patrijarha iz nekoliko razloga:

-Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirija je Vučićev bliski porodični prijatelj po majci iz Bečeja. Angelina je tamo rođena kao i Porfirije(navodno su i dalji rođaci ali bi to moralo da se istraži)

-Cela Srpska radikalna stranka je znala da Vučić godinama odlazi u Kovilj kod Porfirija na ispovest. Četiri meseca posle ubistva Ćuruvije je išao u Kovilj kod Porfirija da zaleči rane od medijskih napisa da je umešan u atentat. Porfirije zna neke njegove intimne tajne i duboko su povezani

-Porfirije je osoba koji nema problem da učestvuje u mahinacijama, kao predsednik Radio difuzne agencije za elektronske medije REM pomogao je da B92 i Prva dobiju dozvolu da ih zakonski može posedovati isti vlasnik. U Kovilju su ga redovno posećivali grčki vlasnik Teo Kirjaku i tadašnja direktorka TV Prva Manja Grčić noseći mnogobrojne “donacije”. Kirjaku je svoje televizije u dogovoru sa Vučićem prodao SNS funkcionerima iz Niša kojima je Telekom isplatio 190 miliona evra za Kopernikus. U REM je Porfirije imao i visoku platu i nema podataka da je nešto donirao u humanitarne svrhe

-Najveći poverenik Porfirijev u SPC je sekretar pokojnog Ptrijarha Nakić. On je u dogovoru sa vlastima otvorio račun SPC u Alta banci (bivša Jubmes banka) koji su kupili vlasnici menjačnice. Takodje SPC sav novac koji dobija u kešu u devizama menja u menjačnicama Alta. Inače Nakićev poverenik je Stefan Šarić (Selakovićev duhovnik kao i Cece Ražnatović) koji je nedavno optužen u srpskim medijima za otmicu.

-O bliskosti Porfirija sa vlastima u Srbiji pokazatelj su i redovna gostovanja na TV Pink, koji je poznat po svojoj skandaloznoj uređivačkoj politici koja promoviše u rijalitima svaki mogući nemoral

No, krenimo redom i opširnije.

Sumnjiv finansijski uspon

Mitropolit zagrebačko ljubljanski široj javnosti postao je poznat kada je na predlog Demokratske stranke postao član REM-a, što je i tada bilo neobično, imajući u vidu činjenicu da je u pitanju sveštenik, pri tom i monah. U REM je došao iz manastira Kovilj gde ga je doveo duhovni otac Irinej Bulović, episkop bački.

Od REM-a, reći će poznavaoci lika i dela Porfirija Perića, kreće njegov lični preobražaj, koji ga dovodi do glavnog Vučićevog favorita za mesto srpskog patrijarha. U Kovilju je razvio biznis s rakijom, od koje je dobio značajne prihode. Prihodi mu, kažu upućeni, nisu falili ni od REM-a, naprotiv, od njega kreće i sumnjiv finansijski uspon zagrebačkog mitropolita.

Na pitanje kako je episkop, koga su jako često viđali da pije kafu sa suprugom bivšeg predsednika Srbije i DS Borisa Tadića, član REM-a iz vremena vladavine demokrata, uspeo da postane glavni favorit naprednjaka i njihovog lidera ovih dana je prilično lako dati odgovor, jer je imenovanjem Branka Radujka na mesto direktora Uprave carina aktuelizovana priča o „žutim preletačima“ u naprednjačke redove. Po istoj matrici Porfirije Perić, ali i duhovni otac mu Irinej Bulović, menjaju politički i stranački dres, preko noći i postaju glavne naprednjačke poluge u
SPC.

Istine radi, Buloviću je to bio četvrti dres, jer je jednako služio i Slobodanu Miloševiću i svim predsednicima i premijerima nakon njega. Priča se da je Porfirije rođak Vučićeve majke, ali za tu informaciju nema valjane potvrde. Ne zna se da li je rođak Vučićevog oca, ali je poznato da je upravo sa Anđelkom Vučićem, obilazio brojne političke i privredne adrese skupljajući novac za „Privrednik“, društvo o kojem bi vredilo posebno pisati, odnosno istražiti tokove novca koji tim društvom idu.

Porfirije – zabranjena tema

Nakon REM-a, čuvene rakije iz Kovilja, Privrednik je mitropolitu Porfiriju značajan izvor prihoda. Porfirije kažu nije gadljiv na raskoš. Naprotiv. Oni koji ga poznaju kažu da je od članstva u REM-u, novac postao vrlo važna stavka u životu ovog episkopa. O tome svedoče i vozila koja su u posedu mitropolije zagrebačko ljubljanske, vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra, o kojima tabloidi nikada nisu napisali ni reč, jer svaki urednik tablioda u Srbiji zna da je Porfirije zabranjena tema, a priča se da je neke teme, tj. neke napade na druge episkope u tablodima inicirao lično on.

Nakon što je u javnosti procureo snimak predavanja sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta saznalo se da mitropolit Porfirije nema baš lepo mišljenje o braći na Kosovu i Metohiji, neke je pred studentima čak brutalno oklevetao, a što je važnije njegov stav o Kosovu i Metohiji, nije stav SPC. Nema bolje mišljenje ni o bratu u Slavoniji Jovanu (Ćulibrku), za koga otvoreno govori da je saradnik stranih obaveštajnih službi, što u različitim prilikama ponavlja lično i Aleksandar Vučić.

Mitropolitu Porfiriju nisu strane ni pretnje, o kojima je svedočio pred TV kamerama kurir Pravoslavno bogoslovskog fakulteta ali i profesor Sando, kome je Perić otvoreno pretio kako da glasa na fakultetu ili će doživeti sudbinu koju ne bi želeo.

Iza čistke nepodobnih i neistomišljenika sa PBF kažu stoji Bulović ali glavni operativac je upravo Porfirije Perić, koji sam nema refernce i potrebno znanje za materiju koju predaje.

Ali Porfirije očito sve vreme ima snažnije argumente od znanja. U žižu javnosti ušao je nedavno kada je ničim izazvan stao u odbranu predsednika Srbije kojeg niko nije napao, i tako se pridružio još trojici episkopa koji su ubeđivali javnost da je napad na Vučića ravan Hristvom raspeću. Jeretičke izjave pojedinih episkopa nikada nisu došle na dnevni red Sinoda, jer njime godinama, što javno što tajno, upravlja Bulović, duhovni otac mitropolita Porfirija, i što je važnije operativac države u Crkvi.

Beli medved sa velikom prednošću

Aktivnosti protiv drugih episkopa na društvenim mrežama, koji nisu na liniji SNS i njenog predsednika, tvrde upućeni, koordiniše Porfirije, koji direktno komanduje nekolicinom opskurnih portala i svim tabloidima u Srbiji. O njegovim ličnim vezama u glumačkom svetu i svetu medija priča se godinama, ali zbog statusa „belog medveda“ koji mu je lično dodelio Vučić javnost nema priliku niti da čuje niti da pročita išta mimo onoga što
sam mitropolit Porfirije plasira.Pre Vučića privatnost mu je čuvala pozicija u REM-u i bliskost sa vrhom Demokratske stranke. Vučićev kandidat za patrijarha Porfirije Perić ima veliku prednost u odnosu na ostale kandidate za upražnjen presto. Za javnost on svoju biografiju piše i frizira sam.

Biografije drugih kandidata u SPC, kako se vidi iz tabloida, uveliko pišu službe i njihovi spavači. Upravo je stvarna i „živopisna“ biografija mitropolita Porfirija, tvrde izvori iz SPC, ovog episkopa i dovela do Vučićevog favorita. Biografija nije baš primerena budućem patrijarhu, ali Vučić ne očekuje da SPC 18. februara dobije dostojnog čuvara trona.

On očekuje da dobije još jednog poslušnika! A najbolje slušaju oni čije biografije Vučić zna napamet.

Piše: Redakcija Preokreta, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top