ČASNO I PONOSNO Pukovnik Lalović: Ne treba mi Vučićeva milostinja!

Penzionisani pukovnik Gojko Lalović, koga su policija i izvršitelji u četvrtak iz 15. puta uspeli da isele iz stana na Bežanijskoj kosi u Beogradu, ispričao je za portal Nova.rs da nije baš u najboljem stanju, ali da je konačno sa svojom porodicom. O najavama predsednika Aleksandra Vučića, koji je obećao pomoć porodici, pukovnik kaže da Lalovićima ne treba njegova milostinja, već poštovanje zakona i da mu se vrati oteto.

Pukovnik Lalović je najpre istakao da ne bi bilo realno da je dobro u situaciji koja je zadesila njegovu porodicu. Ipak, dok sedi u hotelskoj sobi, nakon što je izgubio jedini krov nad glavom, kaže da od pravde neće odustati.

„Biti dobro u situaciji koja me je snašla, bilo bi nerealno. Nisam najbolje, borim se, držim se na nogama.. Ja sam drugo jutro pušten iz bolnice, jer su rekli da to nije priroda koja bi trebala hospitalizaciju, već da probam da sam savladam sve. Pošto je porodica ostala tu gde jeste – njima sam potrebniji. Moram biti uz njih. Trenutno se nalazimo u hotelskoj sobi, supruga i ćerka su bolje od kada sam ja došao. Ipak, sve je relativno reći posle onoga što je doživljeno“, kaže Lalović.

Predsednik Aleksandar Vučić, tokom jučerašnje vojno-taktičke vežbe na poligonima Orešac i Pasuljanske livade, izjavio je da je čuo za Lalovićev slučaj, te da će pukovnika primiti i „da će pomoći porodicu koliko je to moguće“. Penzionisani pukovnik ističe da njemu predsednikova milostinja ne treba.

„Tog čoveka koga ste pomenuli, ja ga u životu više ne bih pomenuo, niti ga se setio. Počevši od njega, preko Narodne skuštine, organa pravosuđa, tužilaštva, pa sve do zaštitnika građana. Svi su znali da je Lalovićev problem, ne u tome što ima pet stanova i što ne zna šta će sa njima, nego u tome što je pukovnikov novac kraden i kupovani su stanovi i poklanjani, da bi on ostao bez svog. Da bi to sve sakrili, doveli su me u situaciju da me izbacuju na ulicu“, kaže Lalović i dodaje:

Veliki protest zbog najavljenog početka radova na geološkim istraživanjima litijuma! #RioTinto ✊😡

Posted by Preokret on Saturday, April 17, 2021

„Štampa danas kaže: „Pa, šta on hoće? Ima dva stana“, ma ja nemam kanap od šatorskog krila od vojske, a kamoli dva stana.. Prema tome, taj predsednik koga ste pomenuli, godinama unazad je upozoravan na slučaj pukovnika Lalovića. On juče kaže „treba pomoći“, ma ne treba mene pomoći, već samo treba zakon primeniti“, izričit je pukovnik.

Lalović ističe i da on ništa ne radi nezakonito, kao i da on ne boravi bespravno u stanu u Vespučijevog ulici na Novom Beogradu, a kako tvrdi ministarstvo odbrane.

„Svaki organ ima tonu materijala o ovome o čemu ja govorim. Sad čujem da se neko usudio da kaže da su presude, koje ja imam, poništavale naredbodavne akte iz proceduralnih razloga. Davno je Arčibald Rajs rekao da se u Srbiji poljoprivredom bavi prosvetni radnik, a da je direktor pošte pravnik. Tako je i danas.. Bave se presudama, o kojima ništa ne znaju“, priča pukovnik.

Penzionisani pukovnik, čija je sudbina potresla građane Srbije, kaže da on za sve što priča ima dokaze.

„Ja presude o mom slučaju posedujem, a predsednik, ako me se nije setio ranije, onda ne mora ni sad. On kaže da je „sve urađeno po zakonu, ali da će pomoći porodicu“. Ne treba meni njegova milostinja, meni treba ustavno pravo na stan i ustavno pravo na život. Šta ima da pomaže, on treba da primeni Ustav i zakon i da mi vrati ono što su mi oteli. Ne samo stan, nego i novac, koji su mi oteli od prevremenog penzionisanja. Jedini sam pukovnik u istoriji vojske koji nije vraćen u službu“, kaže on.

„Oni treba da znaju da mi nećemo odustati, ne zbog razbijenih glava moje ili bilo čije druge, nego zbog toga da više…

Posted by Preokret on Friday, April 16, 2021

Presude pod ključem

Lalović ističe i da su mu svi dokazi, koji potkrepljuju njegove reči, u stanu u Vespučijevoj.

„Sve mi je pod ključem u stanu iz kog sam isteran, ali pokazaću ja sve te presude. Šta hoće, da pored tri presude još tužim? Pa ja ne mogu sa kaubojima na mestu ministra odbrane da se nadmudrujem“, kaže pukonik i dodaje:

„Ja ću zbog nepravde da dam i život. Mene dok nisu ukinuli Vrhovni vojni sud i Vrhovni sud Srbije, bio sam maltene vraćen u Vojsku“, kaže Lalović.

Ističe i da će mu verovatno biti potrebna finansijska pomoć, jer će mu sigurno dodati i troškove iseljenja.

„I troškove od iseljenja će da mi nakaleme, verovatno će i da me zatvore, jer neću moći sve to da platim za 10 dana. Pa, ljudi, ja sam narod ove zemlje, ja nisam medved. Ovo što su uradili prema mojoj porodici je čisto nasilje! Oterali su nas u mišju rupu, pa nam nude pomoć“, kaže Lalović.

Podsetimo, drama u domu penzinisanog pukovnika Gojka Lalović trajala je nekoliko sati u četvrtak. On je za to vreme pretio da će se ubiti, a u jednom trenutku izašao je na terasu stana i stavio omču oko vrata. Ipak, izvršitelji su na kraju uspeli da Laloviće isele iz stana.

Printscreen YouTube / NOVA S

Ministarstvo odbrane: Sve je po zakonu

Povodom slučaja penzionisanog pukovnika Gojka Lalovića, svojevremeno se oglasilo i Ministarstvo odbrane koje je tvrdilo da on bespravno koristi pomenuti troiposobni stan u Vespučijevoj ulici.

„Ističemo da bi stan koji trenutno Lalović bespravno koristi mogao da bude dodeljen porodici vojnog lica koje na njega ima pravo ili bilo kom stambenom intresentu koji nema rešeno stambeno pitanje u skladu sa propisima o stambenom zbrinjavanju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Postupak iseljenja Lalovića iz navedenog stana nije u nadležnosti Ministarstva odbrane, već je u nadležnosti javnog izvršitelja i sprovodi se po osnovu prasnažne presude Trećeg osnovnog suda u Beogradu iz razloga što Lalović nije uplatio sredstva na koja se obavezao ugovorom“, rekli su oni tada.

Kako su istakli, sve je urađeno po zakonu, za šta postoje i presude. Sa druge strane, rekli su i da mu je prestala vojna služba 2005. godine.

„Na osnovu člana 107. stav 2 Zakona o Vojsci Jugoslavije, a po potrebi službe, Gojku Laloviću je prestala profesionalna vojna služba 2005. godine. Protiv te naredbe o prestanku profesionalne vojne službe Lalović je vodio više upravnih postupaka koji su okončani presudom Upravnog suda 20. 06. 2011. godine. U skladu sa primedbama suda datim u obrazloženju presude, sporoveden je ponovni postupak tako da je imenovanom prestala profesionalna vojna služba 21. 09. 2011. godine po sili zakona, jer je navršio propisane godine života i više od 40 godina penzijskog staža“, navode iz ministarstva.

Lalović je ranije sve ovo demantovao, rekavši da „da je sve bilo po zakonu, on bi bio na svom radnom mestu“.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić izjavio je da je jedan od razloga zbog kojih ga „predstavnici vladajuće…

Posted by Preokret on Friday, April 9, 2021

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top