TRAMP OŠTRO O BAJDENU: Svi se smeju Americi, misle da smo budale! (VIDEO)

Bivši američki predsednik Donald Tramp najavio je za blisku budućnost niz političkih skupova u sklopu kampanje Save America, prenosi One America News Network.

Tramp je izjavio kako će narednih sedmica održati skupove u Ajovi i Džordžiji, a očekuje se da će okupiti protivnike, kako se navodi, neuspešne politike Džoa Bajdena po pitanju migracije i kriminala, kao i avganistanske katastrofe, o čemu se u američkim medijima i političkim krugovima najčešće raspravlja u ovom trenutku.

Tramp kaže da je je zbog organizacije povlačenja američkih snaga iz Avganistana “narušeno poštovanje prema Sjedinjenim Državama”, i dodao kako su SAD iz Avganistana mogle “izaći s ponosom i spasiti živote”, prenose američki mediji.

Bivši američki predsednik je članove sadašnje administracije nazvao “idiotima”, koji su, kako tvrdi, odgovorni za to što su talibanima dali popis Amerikanaca koji su ostali u Avganistanu.

“Niko nas više ne poštuje, čak ni oni koji su nas poštivali ranije. Misle da smo budale”, ispričao je Tramp.

Već sledeće godine u SAD se održavaju izbori za Kongres koji su veoma važni za Bajdenovu administraciju i Demokratsku stranku, prilično uzdrmanu događajima u Avganistanu.

Povlačenje koje je trebalo da bude dobro organizovano, pretvorilo se u haotični fijasko, koji se završio ponižavajuće s obzirom na veliku količinu ostavljene vojne opreme koju su talibani iskoristili kako bi rekonstruisali legendarnu fotografiju sa Ivo Džime.

Na kraju se povlačenje pretvorilo u svojevrsnu trku sa vremenom zbog ultimatuma talibana s postavljenim rokom za potpunu evakuaciju do 31. avgusta. Pentagon je ispoštovao obećanje o potpunom napuštanju zemlje do kraja meseca, ali je uprkos tome 13 američkih vojnika stradalo u terorističkom napadu na aerodromu u Kabulu.

Republikanci takođe imaju problema pred izbore, pre svega zbog razdora unutar stranke i manjka jedinstva po pitanju izbora lidera.

Istovremeno, i SAD se suočavaju sa ozbiljnim unutrašnjim problemima, političkim i društvenim podelama, pandemijom i njenim uticajem na ekonomiju. Bajdenova administracija imaće mnogo posla na unutrašnjem planu, pre nego što bude sposobna da se pkrene međunarodnoj sceni, gde već pokazuje znakove spremnosti na kompromis sa najvećim geopolitičkim rivalima.

Izvor: Geopolitika
Foto: Printscreen YouTube / Sky News Australia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top