OPERU O HOLOAUSTU U JASENOVCU: Odavanje počasti žrtvama i podsećanje na zločin koji se ne sme ponoviti! (VIDEO)

Nova hrvatska postavka dečje opere “Brundibar”, na temu holokausta, čiju režiju potpisuju Hrvoje Korbar i Krešimir Dolenčić, biće izvedena četiri puta u Jasenovcu, početkom oktobra, prenosi Večernji list.

Opera u izvođenju Dečjeg zbora „Zvjezdice“ nastala je u produkciji Festivala savremenoga jevrejskog filma – Festivala tolerancije i Centra za promovisanje tolerancije i očuvanje sećanja na holokaust.

Postavljanjem opere na području nekadašnjeg koncentracionog logora organizatori žele da odaju počast jasenovačkim žrtvama i da podsete na zločine koji se nikada i nigde ne smeju ponoviti, navodi Večernji list.

Bajkovita priča o Anuški i Jožici koji skupljaju novac za mleko bolesnoj majci simbol je moći umetnosti, ali i tragedije jer je izvođena u najgorim mogućim okolnostima.

Operu Brundibar je 1938. za jevrejsko sirotište u Pragu komponovao češki Jevrejin Hans Krasa na libreto Adolfa Hofmajstera. Ni jedan od njih nije bio na njenoj premijeri zime 1942. godune, jer su tada već bili deportovani u Terezin, koncentracioni logor, koji je povremeno čak služio za snimanje propagandnih filmova o “humanosti nacista”!

Pošto su u Terezinu završila i gotovo sva deca iz praškog sirotišta, izvođenje je nastavljeno i u logoru, gde je opera za godinu dana izvedena ukupno 55 puta. Posebno izvođenje održano je 1944. godine za predstavnike Crvenog krsta koji tada nisu znali da je većina onoga što vide farsa i da je jedan od razloga zašto se Terezin činio “ugodnim” činjenica da je većina zatvorenika već deportovana u Aušvic!

Nakon toga, izvođenje “Brundibára” snimljeno je i za nacistički propagandni film “Terezín: Dokumentarni film iz jevrejskog naselja”, a svi učesnici filma odmah nakon snimanja poslati su kamionima u Aušvic gde je većina završila u gasnim komorama.

“Brundibar je ujedno i upozorenje da se opasne ideje često kriju ispod benignih maski, ali i poziv na odgovornost umetnika da se suprotstave svakom zlu, pa tako i relativizaciji najstrašnijih stranica naše istorije s kojom se nažalost sve češće susrećemo”, rekao je redatelj Hrvoje Korbar u najavi izvođenja opere, koje će biti upriličene u petak i subotu.

Opera na temu holokausta prvi put je u Hrvatskoj izvedena u Zagrebu, 2018. godine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

U koncentracionom logoru Jasenovac, na čijem će prostoru opera biti izvedena, ubijene su stotine hiljada Srba, kao i hiljade Jevreja, Roma i političkih neistomišljenika fašističkog režima Ante Pavelića i takozvane Nezavisne Države Hrvatska (NDH).

Izvor: Večernji List
Foto: Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top