HRVATSKA Mediji objavili instrukcije policiji kako da rastjeruje migrante

Index.hr je u posjedu naredbi, odnosno, kako u zaglavlju stoji, “obveze i smjernice pol. službenicima” koju je 15. oktobra prošle godine Zlatko Čačić, zamjenik zapovjednika Postaje granične policije Bajakovo, poslao podređenima.

Najvećim se dijelom bavi postupanjem prema migrantima i može se iščitati kao nalog policajcima da ilegalne migrante tjeraju preko granice.

Prenosimo dio spornih “obveza i smjernica”. Osim podređenima, Čačić ih šalje i zapovjedniku postaje Luki Domaćinoviću:

“Poštovani! Na kolegiju načelnika PU Vukovarsko srijemske skrenuta je pozornost na postupanje policijskih službenika prema migrantima zbog nedavno objavljenih snimaka nevladinih organizacija o postupanju pol. službenika na području PU Karlovačke.

Navedene snimke izazvale su različite reakcije i polemike među građanima i unutar samih policijskih službenika. Radi zaštite samih policijskih službenika potrebno je da vođa grupe prilikom odvraćanja iz dubine bude prisutan pri samom odvraćanju, a samo odvraćanje provode pol. službenici koji su i postupali prema migrantima. Vođa grupe dužan je dostaviti sl. zabilješku o odvraćanju za cijelu smjenu u kojoj će navesti svako odvraćanje sa vremenskim podacima i podacima pol. službenika koji su izvršili odvraćanje. Ukoliko zamijetite da se migranti prilikom odvraćanja bespotrebno maltretiraju i fizički zlostavljaju upozorite te pol. službenike i o istom upoznajte rukovoditelje.

Samo odvraćanje potrebno je disperzirati na više mjesta i prije samog odvraćanja dobro pregledati okolicu samog mjesta radi utvrđivanja eventualnih osoba koje bi vršile snimanja postupanja ili predmeta u kojima bi se mogla nalaziti skrivena kamera”, stoji u naredbama koje prenosi Index.hr.

To je dio bitan za ovu temu. U nastavku, Čačić određuje pravila primopredaje smjene, podsjeća na obavezu nošenja naoružanja i ostale opreme te uredne odore. Na koncu napominje kako su se svi policijski službenici dužni “ponašati sukladno etičkom kodeksu policije”.

Podsjetimo, u oktobru su objavljeni snimci koju su istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom zabilježili nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani, gdje se može čuti kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia”.

Sve je snimljeno u junu tokom osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je ekipa RTL-a sudjelovala s kolegama iz više medija iz nekoliko zemalja. Policijska je istraga potom utvrdila da su sudionici tog izgreda doista njihovi pripadnici iz interventne jedinice PU istarske. Tri pripadnika interventne policije PU istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama “tonfama” tuku migrante “odvraćajući” ih u Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su u službu nakon tromjesečne suspenzije.

Izvor: index.hr, Foto: Maskirani napadači na migrante, Hrvatska / Printscreen Twitter @LHReports

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top