BAJDEN PORUČIO NOVINARIMA: Vi ste jedini nepopularniji od mene!

Godišnja gala večera u organizaciji Udruženja dopisnika Bele kuće ponovo se vratila u Vašington, posle dve godine pauze zbog pandemije, bez maski i sa tradicionalnim šalama novinara koji pišu o Vašingtonu i predsedniku SAD Džozefu Bajdenu.

Predsednik SAD prisustvovao je svečanom dogadjaju prvi put posle šest godina, pošto je Bajdenov prethodnik Donald Tramp to odbijao dok je bio u Beloj kući.

Bajden je iskoristio priliku da isproba svoje komičarske sposobnosti, šaleći se oko kritika koje su mu upućene u 15 meseci na funkciji, potkačinjući istovremeno svog prethodnika, Republikansku stranku i novinare.

“Vrlo sam uzbudjen što sam ovde večeras sa jedinom grupom Amerikanaca koja ima nižu ocenu popularnosti od mene”, rekao je Bajden u balskoj dvorani hotela Hilton prepunoj predstavnika medija.

Voditelj večeri bio je komičar Trevor Noa.

Tokom večeri pušteni su snimljeni skečevi domaćina televizijske emisije Džejmsa Kordena, komičara Bila Ajhnera kao i samog Bajdena.

Iako je veći deo Bajdenovog govora bio pun komičnih opaski, Bajden je takodje ukazao na važnu ulogu novinarstva u američkoj demokratiji, posebno protekle decenije.

“Ovo govorim iz dubine duše, da vi slobodni mediji više značite nego ikad u poslednjem veku. Vi ste čuvari istine”, rekao je Bajden.

Tokom večeri bilo je i drugih ozbiljnih trenutaka, sa odavanjem priznanja crnim novinarima pionirima, studentima izveštačima i pominjanjem novinara koji su privedeni, ranjeni ili ubijeni tokom izveštavanja o aktuelnoj ruskoj invaziji Ukrajine.

Na dogadjaju su bili novinari vodećih televizija kao i slavne ličnosti kao što su Kim Kardašijan, Pit Dejvidson, Bruk Šilds, Kejtlin Džener, Dru Barimor i Marta Stjuart. Medju velikim brojem državnih zvaničnika i ostalih istaknutih ličnosti bio je i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Večeri u hotelu Hilton prisustvovalo je oko 2.600 ljudi, novinara i njihovih gostiju.

Predsednik je došao na gala veče sa prvom damom Džil Bajden.

Bajden (79) nije prisustvovao samoj večeri već se pridružio kasnije za prateći program. Iako je planirao da bude sa maskom kad ne govori, on je bez maske pozdravio dobitnike nagrada i nije nosio masku tokom programa.

Svi koji su prisustvovali morali su da urade antigene testove na kovid istog dana i da imaju potvrdu o vakcinaciji.

Organizovanje gala večere Udruženja dopisnika iz Bele kuće počelo je 1921. godine. Tri godine kasnije Kalvin Kulidž postao je prvi predsednik koji je prisustvovao večeri i svi predsednici su prisustvovali posle njega, izuzev Trampa.

Džimi Karter i Ričard Nikson su izabrali da ne prisustvuju večeri svake godine njihovog predsedništva, a Regan koji se tada oporavljao od pokušaja atentata propustio je večeru 1981, ali se javio iz Kemp Dejvida.

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / The White House

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top