KAKO JE SARAJEVO 1995 OBILJEŽILO BLAJBURG: Molitve i cvijeće za ustaše

Za subotu je u sarajevskoj katedrali najavljena misa za stradale pripadnike HOS NDH pokreta poginule na Bleiburgu 1945. godine.

Najavljena misa povodom 75. godišnjice njihove pogibije izazvala je žestoke reakcije javnosti u BiH.

Međutim, zanimljivo ovo nije prvi put da se obilježavanje Bleiburga održava u Sarajevu. Tako je povodom 50. godišnjice odmazde na Blajburgu, 1995. godine u Sarajevu održan kompletan program. I nije održana samo misa nego i niz drugih svečanosti.

” ‘U povodu 50. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata i sjećanja na Bleiburške i sve nevine žrtve ovog stoljeća na našim prostorima služit će se mise u svim župama Sarajeva i to 13. svibnja u crkvi u Novom Gradu, 14. svibnja na Stupu, u katedrali, crkvi Presvetog trojstva u Novom Sarajevu, crkvi svetog Josipa na Marijin Dvoru, crkvi na Briješću te 16. svibnja u crkvi Svetog Ante”, objavljeno je tada u medijima.  

Da stvar bude apsurdnija, skandalozno višednevno revizionističko obilježavanje završetka Drugog svjetskog rata je obilježeno na način da su, ustaše i njihovi kolaboranti, navodno, najveće žrtve Drugog svjetskog rata u BiH. Na slici se cvijeće za HOS NDH baca u Miljacku sa Mosta drvenija odmah pored aškenaske sinagoge, jedine preostale jevrejske bogomolje u gradu nakon što su oružane snage NDH gotovo u potpunosti istrijebili tu zajednicu koja je u Sarajevu živjela gotovo pola milenijuma.

Ne treba napomenuti da se ova proslava događa uz dozvolu i puno učešće ondašnjih sarajevskih gradskih vlasti i vrha Stranke demokratske akcije (SDA).

U Kamernom teatru 55 održana je komemoracija, mise su služene u nekoliko sarajevskih crkvi, dok je s mosta na Drveniji u Miljacku bačen vijenac u spomen na stradale na Bleiburgu. Paralelna proslava se događala u Mostaru, gradu u kojem HDZ-ova vlast istovremeno mijenja nazive ulica i dodijeljuje ih visokim dužnosnicima HOS NDH: Rafaelu Bobanu, Juri Francetiću, Milu Budaku i koja je je grad na Neretvi gotovo sravnila sa zemljom.

Istovremeno, mnoge ulice u Sarajevu također su ponijele imena po ličnostima istaknutim u vrijeme NDH, poput: kao npr. Alije Nametka, direktora Hrvatskog državnog kazališta u Sarajevu za vrijeme NDH; Envera Čolakovića, Pavelićevog atašea za kulturu u Mađarskoj; Sulejmana Paćariza, Muhameda ef. Pandže, ustaškog pukovnika; Huseina ef. Đoze, imama SS Handžar divizije, Osmana ef. Rastodera, Reisa Fehima ef. Spahe koji je držao gromoglasne govore u čast poglavnika Ante Pavelića, Mustafe Busuladžića itd.

Preokret, Foto: Preokret

1 thought on “KAKO JE SARAJEVO 1995 OBILJEŽILO BLAJBURG: Molitve i cvijeće za ustaše”

  1. Pingback: DUŠAN JEFTANOVIĆ, PRVAK SARAJEVSKIH SRBA 1940: Sporazum Cvetković-Maček je loš, etničku diobu BiH valja odbaciti! -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top