TEGELTIJA: Većina građana BiH ima jasan stav o (anti)fašizmu, nijedan zakon to neće promeniti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da nema namjeru predlagati zakon o zabrani fašističkih organizacija u BiH, budući da takva zakonska rješenja do sada u tri navrata nisu dobila potrebnu podršku u Parlamentu BiH.

Tegeltija je ovo izjavio na sjednici državnog Doma naroda, odgovarajući na upit delegata Denisa Bećirovića (SDP BiH) šta je konkretno preduzeo i šta planira preduzeti s ciljem pripreme i dostavljanja zakonskog rješenja o zabrani djelovanja svih fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola na teritoriji BiH.

– Smatram da 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma napokon treba riješiti i ovo pitanje u BiH. Nažalost, svjedoci smo da se na pojedinim dijelovima BiH ruše spomenici antifašizma, a istovremeno grade spomenici fašistima i zločincima – rekao je Bećirović.

U pojedinim dijelovima BiH, dodaje, ukidaju se ulice koje su nosile naziv po istaknutim antifašistima, a imenuju po svjedočenim zločincima i fašistima.

– Smatram da je vrijeme da ovo pitanje napokon zakonski regulišemo u BiH, da podvučemo crtu i da BiH i u ovom segmentu bude dio civilizovanog svijeta. Sa fašistiškim organizacijama i sa fašizmom u bilo kojem obliku mi nemamo nikakve šanse na našem euroatlantskom putu. Mi nemamo ni dobru budućnost ako to na adekvatan način ne razriješimo – naglasio je Bećirović.

Odgovarajući Bećiroviću, Tegeltija je podsjetio da je ovakav zakonski prijedlog već tri puta bio u parlamentarnoj proceduri – dva puta kao prijedlog poslanika i jednom kao prijedlog Vijeća ministara – ali da je svaki put odbijen.

– Vijeće ministara je na sjednici 2010. usvojilo prijedlog ovog zakona i vrlo brzo poslije toga Predstavnički dom je oborio taj zakon. Ovo govorim da razumijemo kako prolaze prijedlozi zakonskih rješenja koja nisu usaglašena i dogovorena između svih onih koji učestvuju u parlamentarnom životu BiH – naveo je Tegeltija.

Poručio je da nema namjeru da kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH predlaže zakonsko rješenje koje će praviti dalje podjele.

Ukoliko se postigne saglasnost, sa zadovoljstvom ću ga predložiti Parlamentu i Domu naroda. Naravno, neću biti nikakva prepreka ukoliko resorna ministarstva budu predlagači zakona, ali ja vas pozivam da se ne bavimo onim pitanjima oko kojih evidentno u ovom trenutku ne postoji saglasnost – poručio je Tegeltija.

Njegov, ali i stav većine građana BiH, dodaje Tegeltija, jasan je po pitanju fašizma i antifašizma.

– Mislim da zakonsko rješenje, koje god da usvojimo, neće promijeniti ničiji stav o fašizmu i antifašizmu u BiH – dodao je Tegeltija.

Izvor: Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top