IZETBEGOVIĆ: Nezavisnost Republike Srpske ne sme i neće biti nagrada za genocid

Lider Stranke demokratske akcije i potpredsednik Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ne veruje da će se među Srbima naći lider koji će potpisati nezavisnost Kosova, a ako se to ipak dogodi, smatra da će se otvoriti apetiti prema BIH, “biće puno galame, od koje neće biti ništa”.

Ne verujem da će se među Srbima naći lider koji će potpisati nezavisnost Kosova. Ako se to ipak desi, otvoriće se apetiti prema Bosni i Hercegovini, tražiće se kompenzacija za Srbe i Srbiju, rekao je Izetbegović za radiosarajevo.ba.

“Biće puno priče i galame, koja će s vremenom posustati i od koje neće biti ništa. Jer, i na Kosovu i u BIH je srpska strana i srpska vojska napravila zločine i etnička čišćenja, a ta strana je u BiH Dejtonskim sporazumom dobila i previše”, predočio je Izetbegović.

“Sve preko toga bi neumitno vodilo u nove konflikte i scenario koji sigurno ne treba nikome, naročito ne bosanskim Srbima. Genocid ne može i neće biti nagrađen nezavisnošću (Republike Srpske), ni po koju cenu”, poručio je on.

Izetbegović je konstatovao da bosanski Srbi imaju kompleksan identitet, vole Srbiju i Beograd, ali ne bi trebalo da zbog toga ne vole BIH, Sarajevo, mesta u kojim su rođeni, komšije.

“Bosanski Srbi, Hrvati, Bošnjaci imaju istu genetsku osnovu, žive skupa vekovima i realno im ne mogu biti bliži ljudi sa one strane granice koje i ne poznaju. Ovo stanje izazvano ratovima nije normalno, šizofreno je i privremeno je”, smatra on.

Bošnjaci treba da budu vezivno tkivo i strana koja snažnije pruža ruku, radi na pomirenju i normalizaciji odnosa, na afirmaciji pozitivnih istorijskih istina, zaključio je Izetbegović.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Federalna novinska agencija – FENA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top