MLAĐAN ĐORĐEVIĆ: Vučić štiti vladiku optuženog za otmicu

Кad god Vučić na nekoj od svetskih političkih adresa napravi otklon od Кosova obavezno nakon toga poseti srpskog patrijarha Irineja. Onog istog što nas je ne tako davno ubeđivao da se Vučić bori za Кosmet ko lav. Verovatno vremešnom srpskom patrijarhu niko nije pokazao nedavne fotografije iz Vašingtona, da vidi kako je njegov lav postao maca koja prede pred stolom američkog predsednika, dok ovaj u maniru svetskih žonglera, na njegove oči, obezbeđuje podršku Izraela za priznavanje lažne države Кosovo. Maca nije ni mjauknula ni kad je američki predsednik rekao da u znak zahvalnosti za izraelsko priznanje “Кosova” Srbija premešta ambasadu.

Lav je mjauknuo

Jerusalim. Lav je riknuo tek po izlasku iz ovalnog kabineta, da se rika čula do Srbije. Dabome da američki predsednik ni bilo ko od njegovih saradnika nije bio u blizini. I dabome da je lav riknuo na svoj narod!

I ovoga puta Vučić je po povratku u Beograd primio njegovu svetost patrijarha Irineja, koji je, na ranije upite novinara, izjavljivao da ne zna detalje sporazuma u Vašingtonu, te da zato ne može ni da ga komentariše. Evo prođoše dva dana iz Patrijaršije ni glasa o sporazumu, o svetinjama na Кosovu i Metohiji, o našem narodu koji je tamo prepušten sam sebi. Šta je Vučić ispričao Irineju znaju učesnici sastanka, koji su revnosno pobrojani u predsedničkom saopštenju. Tako smo saznali da je sastanku prisustvovao trojac Selaković-Šarić-Nakić, trijumvirat za koji se po Beogradu uveliko govori da su se dobro okoristili na izgradnji Hrama Svetog Save.

Zanimljivo je da predsednikova služba za saradnju s medijima ima potrebu da poruči javnosti da je sastanku prisustvovao i vikar patrijarha episkop Stefan Šarić, koji je poslednjih dana u centru skandala sa otmicom studenta zbog devojke sa kojom su, navodno, obojica bili u vezi. 

Pošto je ceo slučaj već u postupku Vučić je za svaki slučaj ovim saopštenjem poslao poruku nadležnom tužilaštvu pod čijom zaštitom je Šarić i da ne bi imalo smisla da ga procesuiraju za to krivično delo. Patrijarhu je tim gestom poručio da ne bi bilo lepo da takav čovek bude izveden pred crkveni sud, i verovatno da će biti para za sve projekte njegove svetosti. O Кosovu i Metohiji ni reči!

O Kosmetu ništa

Pre tri dana u Jasenovcu je služen pomen jasenovačkim novomučenicima. Pomenu nije prisustvovao ni patrijarh, ni Vučić, niti bilo koji ministar. To nije bila ni vest na državnim medijima. Moguće da su jasenovački novomučenoci ovoga puta ipak stavljeni u drugi plan, jer je pomen služila grupa vladika čija imena se sve teže izgovaraju i na Andrićevom vencu i u Patrijaršiji.

Verovao sam da bi iz Patrijaršije mogao stići kakav stav nakon sastanka sa predsednikom juče, nakon redovne sednice Sinoda, ali opet ništa. Stanje je i juče bilo redovno, skidale su se glave slobodomislećih profesora Bogoslovskog fakulteta i razmatrani položaji nekoliko vladika. Umesto da se na dnevnom redu nađe episkop Stefan Šarić, navodni osumnjičeni za organizaciju otmice i zastrašivanja srpskog studenta, na tapetu su se opet našli za aktuelni Sinod nepodobni i episkopi i profesori.

O Кosmetu ništa! Olinjala fraza da SPC nije menjala stav o КiM i da se on može pročitati na sajtu SPC više ne pije vodu, jer od tog stava do mačijeg plesa patrijarhovog lava u ovalnom kabinetu američkog predsednika mnogo toga se izmenilo.

Piše: Mlađan Đorđević za Nova.rs
Ilustracija: Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top