BRUKA I SRAMOTA U SRPSKIM UDŽBENICIMA: Prava đaka garantuje Vučić, a Švedska je u stvari Norveška! (FOTO)

Kada su učenici drugog razreda osnove škole dobili radnu svesku za Građansko vaspitanje, nisu očekivali da će pored crtanja, pisanja i razmišljanja, trebati da uče i o predsedniku republike. Kako piše u pomenutom udžbeniku, deci bi sve što rade odrasli trebalo da bude za njihovo dobro, a to im, kako se navodi, garantuje ni manje, ni više nego predsednik republike, u ovom slučaju Aleksandar Vučić.

Naime, u okviru Građanskog vaspitanja učenici bi trebalo da se upoznaju sa društvenim okruženjem, negovanjem ljudskih vrednosti, da razvijaju veštine nenasilne komunikacije, kao i da se upoznaju sa dečjim pravima.

Radna sveska za drugake ima devet tema koje se, između ostalog, bave upoznavanjem sa školom, osećanjima kao što su stid, ljubomora, sramota, krivica, komunikacijom, rešavanjem sukoba između dečaka i devojčica, ali i sukobima između odraslih i dece.

I upravo jedna od tih tema su i Dečja prava koja se obrađuju u sedmom poglavlju. Međutim, na strani broj 100, pojavilo se i jedno pravo u kome se pominje i predsednik republike.

Među pravima kao što su da sva dečja prava važe za svu decu na svetu, da deca imaju pravo da kažu ono što misle i da ih drugi saslušaju, da niko ne sme da ih muči, kažnjava i nezakonito drži u zatvoru, da imaju pravo da se druže sa drugom decom, da imaju pravo na slobodne vreme, igru i odmor pojavilo se još jedno pravo i to u članu 3.

“Sve što rade odrasli treba da čine za tvoje dobro – to ti garantuje predsednik republike”, navodi se u tom članu.

Dakle, po ovome, predsednik republike, odnosno Vučić, garantuje svoj deci u Srbiji, da će odrasli da poštuju njihova prava.

Na kraju udžbenika nije navedeno ko su izvori, ali se pretpostavlja da su se autori, kada su prava koja deca imaju, oslanjali na ona koja su ustanovile Ujedinjene nacije i to u Konvenciji UN o pravima deteta. Međutim, član 3. te Konvencije glasi:

“Svaki odrastao čovek mora uraditi ono što je najbolje za tebe. Kada odrasli donose odluke, oni moraju razmisliti kako te odluke utiču na decu”.

Iz priloženog se vidi da tu nema nikakvog predsednika republike, pa se postavlja pitanje – kako su autori ove radne sveske došli na ideju da ga ubace kao garanciju dečjih prava i time mislili da Aleksandar Vučić, može mališanima to da garantuje. Ili su vođeni predizbornom kampanjom stranke na čijem je čelu upravo trenutni predsednik Srbije, a koja je nosila naziv “Za našu decu”, pomislili da to jednostavno treba da bude tako.

Inače, “Građansko vaspitanje – saznanje o sebi i drugima” – radnu svesku za drugi razred osnovne škole, čiji su autori Nada Ignjatović -Savić, Jelena Dimitrijević, Valerija Živković, Stanka Žica, Tatjana Živanović, Smiljana Grujić i Marina Ostojić, izdao je Kreativni centar, a odobilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Norveška, Švedska, dođe mu na isto

Trećaci koji ne znaju gde je Švedska na mapi Evrope, teško da će tačan odgovor dobiti u svojim udžbenicima. Iako je reč o radnoj svesci za srpski jezik, a ne za prirodu i društvo, trebalo bi da ilustracije koje prate određene lekcije budu – tačne. A, ne da Švedska na mapi bude obeležena na mestu gde se nalazi – Norveška.

Redakciji Nova.rs se javila mama učenika trećeg razreda jedne beogradske škole priloživši fotografije “Radne sveske 3 uz udžbenički komplet srpskog jezika i književnosti”.

Izdavač je Novi Logos, a autori Nataša Stanković-Šošo i Jelena Srdić.

Na 48. strani, u nastavku lekcije pod nazivom “Pisanje imena naroda”, uz priču o Šveđanima i Ircima, na pola strane nalazi se uokvirena mapa Evrope.

Na njoj piše: “Ako ne znaš gde se nalaze Švedska i Irska, pogledaj na ilustrovanom prikazu”.

A na prikazu – zelenom i narandžastom bojom obojene su, od svih evropskih, samo dve države – Irska i – Norveška. Uz istaknute nazive država: Irska i – Švedska.

“Nisam mogla da verujem u šta gledam. Mislila sam prvo da je neka greška, da ne vidim dobro. Potom proveravam i shvatam da ne mogu da verujem, da se ovo nalazi u radnoj svesci za treći razred”, kaže Ana Marković, mama dečaka koji pohađa treći razred jedne beogradske škole.

Ovakve greške, navodi, ponovo pokreću pitanje – šta će nam toliko izdavača za udžbenike, postoji li uopšte kontrola ko ih i kako piše i objavljuje.

“Ako se u knjigama za osnovnu školu nalaze ovakve mape Evrope, šta treba da očekujemo u srednjoškolskim udžbenicima? Knjige za školu nisu jeftine, deca treba da steknu pravo znanje i osnov za dalje obrazovanje, a ne da čitaju nečije greške. Ova greška nije štamparska, već materijalna. Pitam se – šta je sledeće”, ogorčeno navodi Ana Marković.

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

2 thoughts on “BRUKA I SRAMOTA U SRPSKIM UDŽBENICIMA: Prava đaka garantuje Vučić, a Švedska je u stvari Norveška! (FOTO)”

  1. Ja stvarno ne razumem ljude. Zar se sve mora politizovati? Zar je sve povod da se kritikuje vlast? Da je gđi Marković zaista prevashodno stalo da se deca obrazuju iz što kvalitetnijih udžbenika, ona bi se prvo obratila izdavaču da se greška ispravi.

    1. Ps: da ne bude zabune, nijedna vlast nije idealna, tako da moj komentar nije u funkciji odbrane vlasti, već u ukazivanju da deo stanovništva suštinski ne želi promene na bolje, već samo skuplja dokaze da potkrepi svoju tezu : ,,SRBI SU G..NA, SRPSKO DRUŠTVO JE NECIVILIZOVANO, SRPSKA DRŽAVA JE NESPOSOBNA”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top