INTERVJU, HARIS PENDIĆ – PENDA, VIŠESTRUKO HAPŠENI JUTJUBER: Ne daju nam ni da govorimo o pobuni, kažnjavaju i hapse zbog misli jer znaju koliko su slabi

Harisa Pendića je najbolje predstaviti kao kontroverznog umjetnika i jutjubera iz Mostara, čiji crni humor u BiH malo ko shvata na pravi način. A kako i ne bi kad je Harisov jezik skandalozan za društvo u kojem su i najveće monstruoznosti dopuštene ako se vrše pod plaštom tradicionalnog društva, a koje je u BiH ponajviše vezano za religijske zajednice. Pendić sebe predstavlja kao militantnog ateistu, te je postigao da mu već dvije vjerske zajednice, RKC i IZ BiH šalju policiju na vrata. Da apsurd bude veći, branioci jedne su ga proglasili džihadistom, a druge neprijateljem Islama. Preokret se odlučio da čuje i drugu stranu.

Ko je Haris Pendić, je li džihadista, neprijatelj islama ili oboje?

Pozdrav svima! Ja sam Haris Pendić, ateist, anarhist, antiautoritarni i antifasistički samostalni aktivist i youtuber poznat po radu svom youtube kanalu “The Unstoppable Grind Master” gdje na svoj sirov i iskren način kritikujem razne fašizme,nepravde,fekalije i probleme u našem društvu uz određene elemente satire.

https://www.youtube.com/watch?v=U8AmKDCnFpk

Ako se ne varam zbog toga ti je više puta policija dolazila na vrata?

Više puta mi je bila ugrožena sigurnost i brutalno su mi narušene sloboda govora i sloboda izražavanja. Prvi put sam ušutkan od strane Katoličke crkve i neoustaških pokreta jer sam kritikovao misu za mrtve fašiste Bleiburga. Oni su izvukli moj video iz konteksta i optužili me za “govor mržnje”, pa čak i za terorizam!

Ovaj put sam opet ušutkan za račun sarajevskog imama Muhameda Velića, koji me je prijavio policiji jer sam kritikovao homofobne stavove koje je javno iznio na Facebooku. Zbog toga mi je jučer u kuću upalo 11 specijalaca, koji su došli s nalogom i pretresli su mi cijelu kuću.

I šta su našli?

Naravno, nisu ništa našli. Nakon toga sam pozvan na razgovor u Federalni MUP BIH, gdje sam doživio psihološku torturu od strane četvorice inspektora. Sporni video je snimljen prije 2 mjeseca, ali eto, Muhamed Velić se tek nakon 2 mjeseca sjetio da je “ugrožen” mojim youtube performansom. Nakon psihičke torture i prijetnji prebijanjem od strane inspektora, zaplijenjen mi je mobitel i poslan sam kući. Interesantno je da su uspjeli dobiti nalog za pretres tek tako i to su ga dobili još 24. 09. 2020, a tek 06. 10. 2020. su izvršili pretres.

Senad Pećanin, nekadašnji urednik Dana, često sklon islamofobičnim izljevima i frustracijama, nazvao me fašističkim…

Posted by Muhamed Velic on Friday, August 7, 2020

Također je interesantna sljedeća stvar: prema novom zakonu o zaštiti prava LGBTQ osoba, kaznjivo je širiti mržnju prema LGBTQ osobama. Adna Pandžić, članica Demokratske fronte, dobila je kaznu od 3.000 KM zbog svog fb statusa, ali zato Muhamed Velić za svoje homofobne statuse nije dobio nikakvu kaznu i još uz to hapse i progone ljude koji kritikuju njegovu otvorenu homofobiju i tretiraju ih kao teroriste. To samo pokazuje koliku zaštitu uživaju Velić i drugi čelnici vjerskih organizacija od strane države i policije.

Mislim da je ovo prilika da ljudima konačno objasniš ko si ti i za šta se zalažeš, zbog čega se tako, kako bi neki rekli “prostački” buniš?

Ovo je dokaz da u BIH ne postoji sloboda govora i izražavanja i da živimo pod čizmom troglave kleronacionalističke aždahe, gdje nemaš nikakva prava ako si protiv sistema. Dok se meni nameće cenzura, vjerski poglavari se štite kao bijeli medvjedi.

To nije demokratija. To je kleronacionalistička oligarhija, u kojoj se jedino sluša glas privilegiranih političkih, tajkunskih i vjerskih elita. Da li je normalno da se meni prijeti nasiljem samo zato što želim da se nešto mijenja u ovoj drzavi? I ja u tome nisam jedini. U ovoj državi se otvoreno medijski linčuju i sistematski ušutkavaju i cenzuriraju antifašisti i svako ko odbija da pristane na tridesetogodišnji režim prevara, podjela i pljačke.

Dakle nije baš da je problem u tome što baš ne razumiju tvoj smisao za humor?

Svjesno i otvoreno me vladajuće strukture već drugi put pokušavaju ušutkati. Razlog zbog kojeg oni ugrožavaju moju sigurnost jeste taj što ne oklevam da maksimalno koristim svoju slobodu govora da bih izrazio nezadovoljstvo koje sa mnom dijeli ogroman broj pripadnika moje generacije, kao i svi kojima je ovaj sistem na oči oteo radna mesta i normalan život i kojima svakodnevno nastoji ubiti nadu u budućnost.

Ovaj sistem nas gazi već 25 godina i svijesni su koliko nam ih je svima dosta. Zato se i trzaju čak i na humoristične Youtube videe. Ne daju nam ni da govorimo o pobuni, kažnjavaju i hapse zbog misli jer znaju koliko su slabi. Svi se mi pitamo: dokle više? Jer kada gazite toliki narod toliko godina i još im ne date da barem humorom iskažu ono što misle, onda očekujte da te stvari iskažemo drugačije, što onda neće biti smiješno.

Razgovarao: Vuk Bačanović, Ilustracija: Privatna arhiva Harisa Pendića

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top