SUD BiH: Herenda označen kao ubica vojnika JNA u Velikom parku u Sarajevu 1992

Na suđenju za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, svjedoci odbrane komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragana Vikića rekli su da je Nedžad Herenda u istragama označavan kao izvršilac ubistava zarobljenih vojnika u Velikom parku, te izrazili nevjericu da za 28 godina nije procesuiran.

Svjedok Edin Garaplija rekao je da je radio u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju /AID/ kada je 1996. godine od direktora Kemala Ademovića dobio nalog za hapšenje Herende zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Velikom parku.

Garaplija je naveo da su Herendu priveli i zadržali 72 časa i da im je on tokom ispitivanja dao iskaze za više slučajeva, te da nije negirao da je počinio ubistva u Velikom parku, a pominjao je osam vojnika i četiri civila.

“Ti ljudi su nečiji sinovi, braća… a on je to tako govorio: `Pobio sam četnike, šta hoćete? Znate li koga ste uhapsili? Ja sam heroj! Dovedite mi Ugljena. Ja sam u `Ševama`”, ispričao je Garaplija.

On je napomenuo da su snimci sa Herendinog ispitivanja predati Ademoviću, kojem je “nekad vjerovao”, a koji je, nakon što su mu proslijeđena sva saznanja, prikrivao ove zločine “da li iz straha ili zbog fotelje”.

Garaplija je ispričao da je njemu i dvojici operativaca kasnije suđeno zbog otmice Herende, a da su na kraju osuđeni za zlostavljanje.

On smatra da mu je slučaj bio “napakovan” i da je poslije shvatio da njihovo nije ni bilo da istražuju ratne zločine, već da je stvar bila u borbi za fotelje i međusobna razračunavanja.

Garaplija je rekao da se Herenda tokom ispitivanja nije pozivao na Vikića i nije nikada imao saznanja o umiješanosti optuženog ni njegovih specijalaca u bilo kakav zločin, prenosi Birn.

Svjedok Oleg Čavka ispričao je da je kao tužilac ispitao Herendu u Holandiji 2015. godine u okviru istrage o ubistvu članova porodice Sefera Halilovića.

On je naveo da je nekadašnji tužilac Filip Alkok u Holandiji svojevremeno saslušao Herendu o zločinu u Velikom parku, te da je od sudije u Holandiji čuo da je Alkok tražio da Herenda nikad ne bude izručen BiH “jer će odmah biti ubijen”.

Čavka je rekao da je još više bio začuđen kada mu je sudija rekla da Holandija nikada neće izručiti Herendu.

On je naveo i da je imao pritiske od glavnog tužioca /Goran Salihović/ u vezi sa ovim slučajem i da je od njega dobio naredbu da predmet vrati Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, mada smatra da je, kao djelo terorizma, bio u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Čavka je dodao da nije imao dokaza da Herendu označi kao osumnjičenog.

Zlatko Miletić posvjedočio je da se kao direktor Federalne uprave policije /FUP/ sretao sa dokumentima u kojima je Herenda označen kao izvršilac ubistava u Velikom parku.

On je izjavio da je 1992. godine bio komandir u Policijskoj stanici u Novom Sarajevu i da je znao za taj događaj, ali da je mislio da će organi Centra službi bezbjednosti /CSB/ obaviti istragu.

Miletić je naveo da se kao saizvršilac u dokumentima navodio Mišo Žmiro, koji je 1993. godine ubijen u Hrasnom.

On je naveo i da je bio na uviđaju i da su zaključili da je počinilac prišao s leđa Žmiri i ubio ga iz oružja sa prigušivačem, te dodao da sumnja da bi motiv ovog ubistva moglo biti uklanjanje potencijalnog svjedoka.

Miletić je rekao i da nikada nije dobio nijednu informaciju da je Vikić povezan sa zločinom u Velikom parku, te da njegova jedinica nije imala nikakve veze sa radom Državne bezbjednosti, kao ni sa Mišom Žmirom ili Jukom Prazinom.

Na pitanje šta je Vikić mogao uraditi nakon ubistava u Velikom parku, Miletić je odgovorio: “Da obavijesti CSB”. Nakon potpitanja, svjedok je korigovao odgovor i rekao da je trebao obavijestiti ministra, a on CSB.

Miletić je izjavio i da ne može da vjeruje da nadležne institucije još nisu rasvijetlile ovaj slučaj i da je Herenda i dalje na slobodi.

Suđenje će biti nastavljeno 11. decembra. 

Izvor: Srna, Foto: youtube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top