PUTINOVA NOĆNA MORA: Navalny se vraća u Moskvu, prijeti mu hapšenje

Alexei Navalny, kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, trebao bi se vratiti u Moskvu nešto kasnije danas, prvi put otkako je prošle godine umalo ubijen napadom nervnim agensom.Navalny je viđen kako se ukrcava na avion “Pobeda airlinesa” u Berlinu.

Aktivista tvrdi da su iza pokušaja njegovog ubistva stajale ruske vlasti, a ove teze potvrdili su istraživački novinari. Kremlj to demantira.

Njemu prijeti hapšenje po povratku iz Njemačke, gdje je bio na liječenju.

Navalny je apelirao na pristalice da ga dočekaju po izlasku iz aviona, a na Facebooku je postavljena stranica na kojoj se poziva na njegov doček. Hiljade ljudi rekle su da će doći uprkos velikim hladnoćama.

Podsjetimo, Navalny je otrovan Novichokom na lokalnom letu u Sibiru prošlog avgusta.

Ruske vlasti negiraju bilo kakvu ulogu u trovanju, a Kremlj odbacuje tvrdnje da je to naredio sam predsjednik Vladimir Putin.

Navalny je rekao da mu nedostaje Moskva, pogotovo nakon što se u potpunosti oporavio od napada i da nikad nije bilo sumnje da će se vratiti.

Ruske vlasti upozorile su da bi se Navalny mogao suočiti sa zatvorom nakon što je u decembru propustio termin javljanja zatvorskom uredu u Moskvi.

Zatvorska služba optužuje ga za kršenje uvjeta izrečenih nakon osuđujuće presude za pronevjeru, za šta je dobio uvjetnu kaznu i obavezu redovnog javljanja.

Odvojeno, ruski istražni odbor pokrenuo je novi krivični postupak protiv njega zbog optužbi za prevaru u vezi s prenosom novca raznim nevladinim organizacijama, uključujući njegovu Fondaciju za borbu protiv korupcije.

Navalny tvrdi da Putin čini sve što može kako bi ga zaustavio da se vrati izmišljajući nove slučajeve protiv njega.

Rusija je u međuvremenu saopćila da je primila odgovor Njemačke na ruska pitanja u vezi sa trovanjem opozicionara, ali da “on suštinski ništa ne sadrži”.

“Vidjela sam naslove kako je Njemačka odgovorila na sva pitanja Ruske Federacije i pozvala sam naše eksperte koji su zaduženi za ovo pitanje. Oni su rekli da su dobili odgovor, ali je problem, kao i uvijek, što tu suštinski nema ništa”, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova za kanal “Rusija 1”.

Izvor: Klix.ba, Foto: nrc.nl

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top