U SNS REČNIKU, SMENA ZNAČI UNAPREĐENJE: Bratislav Gašić se sa čela BIA vraća u Vladu Srbije

Bratislavu Gašiću, aktuelnom direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA), sprema se smena, ali na bolje mesto. Kako nezvanično saznaje Nova, nije isključeno da će se Gašić, bliski saradnik Aleksandra Vučića, nakon izbora zakazanih za april naredne godine vratiti u Vladu Srbije.

Proteklih meseci aktuelne su smene u bezbednosnih službama Srbije, najpre policiji, u kojoj je ministar Aleksandar Vulin smeo celu garnituru šefova postavljenu od strane Nebojše Stefanovića.

Ipak, kako je naš list pisao, promene bi trebalo da se dogode u BIA. Dok je pojedinim šefovima ugroženo mesto, u Gašićevom slučaju bi smena trebalo da bude „ka gore“.

„Pretpostavlja se da će Gašić da se vrati u Vladu, te da će u njegovom slučaju smena biti neki vid nagrade. Nije isključeno da će Gašiću ubrzo nakon izbora pripasti neko ministarstvo. Da li je reč o starom ili ne, ostaje da se vidi“, kaže izvor upućen u dešavanja i dodaje:

„Ono što je izvesno jeste da bi rokade u BIA morale da nastupe, pogotovo zbog nedavnih dešavanja u vezi sa „Jovanjicom“ i hapšenje pojedinih pripadnika te službe zbog obezbeđivanja imanja Predraga Koluvije“, kaže izvor blizak BIA.

Podsetimo, Gašić se na čelu BIA nalazi od 2017., kada je na toj funkciji zamenio Aleksandra Đorđevića, koji je tu dužnost obavljao od oktobra 2013. godine. Pre toga, aprila 2014. godine izabran je za ministra odbrane.

Ono što je izvesno jeste da je njegov period u Ministarstvu odbrane bio obeležen aferama. Možda najveća jeste pad helikoptera i smrt nekoliko osoba, među kojima je bila i beba.

U martu 2015. helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, a tom prilikom poginulo je sedam osoba. Gašić je izjavio da je on, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter. Posle nekoliko meseci izjavio je da je ponosan na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju.

U pomenutom slučaju u više navrata su se otvarala brojna pitanja, od toga zbog čega je helikopter trebalo da sleti na surčinski aerodrom, iako je pilot apelovao na to da se iskoristi drugi zbog loših vremenskih uslova kobnog dana.

Sumnje je dodatno podgrejala objava dela medija u kasnim satima tog dana da je helikopter bezbedno sleteo i da je bebu dočekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, te da je sve organizovao ministar odbrane. To je odmah otvorilo sumnju da je slučaj spasavanja bebe hteo biti iskorišćen u svrhu političke propagande.

Pomenuti slučaj ni dan danas nije dobio epilog. Praktično za stravičnu smrt sedam osoba niko nije kriv.

Ipak, kako to nije bilo dovoljno za smenu Gašića, ona je usledila nekoliko meseci kasnije, februara 2016.godine. Smenjen sa funkcije ministra odbrane, nakon izjave upućene novinarki u Trsteniku. Novinarka je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja, nakon čega je Gašić izjavio: „Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu.“

Đuran jedan od kandidata

Kako je naš list pisao, kao pretendent na Gašićevu funkciju u BIA pominje se izvesni Bruno Đuran, blizak porodici predsednika Srbije. On se, prema nezvaničnim saznanjima, trenutno nalazi u sektoru logiste, a tokom karijere promenio je nekoliko funkcija.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top