ZLOČINI U BUČI POD LUPOM: Snimak ukrajinske policije doveo u pitanje verziju događaja! (VIDEO)

Video koji je Nacionalna policija Ukrajine postavila na JuTjub 2. aprila dovodi u sumnju tvrdnje o navodnim ratnim zločinima ruskih snaga nad civilima u Buči, piše Daily Telegraph.

Zvanični Kremlj negirao je optužbe, tvrdeći kako je čitav događaj insceniran u danima nakon povlačenja ruskih snaga iz područja, zbog čega je Rusija sazvala vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN.

Već posle prvih fotografija sa navodnog mesta zločina, eksperti su ukazali na problem. Sudeći prema telima sa slika prikazanih u medijima širom sveta, čini se da su žrtve ubijene nedavno – povrede i krv su delovali sveže, a mrtvačka ukočenost nije bila očigledna.

Ruske snage povukle su se iz Buče 30. marta, u okviru opšteg povlačenja trupa iz kijevske oblasti, dogovorenog tokom tekućih pregovora dve strane.

Tog dana gradonačelnik Buče je na društvenim mrežama objavio video snimak uživo, u kojem je izjavio kako su sve ruske trupe napustile grad. U tom obraćanju nije pomenuo nikakve ratne zločine.

Vest o navodnom masakru objavljena je tek 4. aprila, čak 5 dana kasnije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju naciji i svetu opisao “tela koja leže na ulicama predgrađa Irpina i Hostomela, kao i Buče”.

Prema izveštaju koji je zatim objavio Asošiejted Pres (AP) tela 410 žrtava pronađena su na različitim mestima oko Buče, uključujući i grupu od 9 ljudi raštrkanih oko mesta koje su ruske trupe navodno koristile kao bazu.

Teško je objasniti zašto bi ruske snage počinile takva zverstva znajući da su oči sveta uprte u njih, i to prilikom povlačenja iz područja u okviru dogovorenog mirovnog pregovaračkog procesa.

Takođe se čini neverovatnim da gradonačelnik Buče, kao ni ostatak sveta, čitavih pet dana nisu primetili stotine mrtvih civila na ulicama malenog grada koji broji nešto više od 35.000 stanovnika.

S druge strane, čini se da ukrajinski ultranacionalisti i neonacisti imaju mnogo toga da dobiju od organizovanja takvog događaja – između ostalog, da obezbede podršku zapadne javnosti za dodatnu pomoć u novcu i naoružanju, ili čak i za intervenciju NATO.

Na video snimku koji je objavila Nacionalna policija Ukrajine, a koji možete pogledati gore, ne pominju se zločini, niti se vide stotine mrtvih tela na ulicama. Video prikazuje policiju koja čisti ulice i razgovara sa civilima u različitim delovima Buče, dva dana nakon ruskog povlačenja.

Mnogi su u komentarima primetili da nijedno telo “nije na ulicama”, kako su tvrdili mediji, niti je bilo ko od civila na snimku govorio o ubistvima i zločinima.

Izvor: Preokret
Foto: Printscreen YouTube / Національна поліція України

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top