NOVOSAĐANIN 5 MESECI ZAROBLJEN U INDIJI: Da se zovem Hanc, Nemačka bi ustala na noge, a Merkel bi slala avion!

Novosadski umetnik Kristian al-Droubi i njegov drug Aleksandar Denić već pet meseci nalaze se u karantinu u Indiji. Ovaj tandem postao je poznat javnosti kada je novosadski portal 021.rs objavio priču “Majmuni dođu i sve pokradu” o njihovom preživljavanju usred indijske džungle, tačnije na farmi blizu Bengalora, gde su živeli okruženi zmijama otrovnicama, leopardima, otrovnim insektima i drugim divljim životinjama.

Primorani katastrofalnim životnim uslovima, zajedno sa više od 40 naših građana koji se trenutno nalaze u Indiji, krajem juna uputili su otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, apelujući na vlast da im pomogne da se vrate u Srbiju.

Međutim, ni otvoreno pismo, a ni medijska pažnja, nisu uticali na to da državni vrh bilo šta preduzme, pa čak ni da nape državljane udostoji odgovorom.

Redakcija novosadskog portala 021.rs kontaktirala je ambasadu Srbije u Indiji, odakle su savetovali pozivanje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, iz kojeg su odgovorili da Ambasada Srbije u Nju Delhiju vodi evidenciju o našim građanima u toj zemlji, da ih redovno kontaktira i obaveštava o mogućnostim evakuacije na komercijalnoj osnovi i da je u kontaktu sa lokalnim indijskim organima zbog regulisanja boravka i odobrenja za napuštanje zemlje, kao i avio kompanijama koje bi građane mogle da evakuišu u Srbiju.

Novosadski umetnik Kristian al-Droubi, ipak, nije uveren.

„Nisam ništa očekivao od države, mogao sam da pretpostavim da neće mrdnuti prstom. Šta njih uostalom briga za nas građane Srbije“, ispričao je al-Droubi u intervjuu za 021.

„Izgubila se ta neka ideja državnosti. Države postoje samo na papiru. Naravno da bih voleo da su reagovali, i ne toliko zbog mene da su se iscimali, nego zato da bi građani vide da je vlasti stalo do nekoga, da su se za pobrinuli za neke građane, da su sposobni, da mogu i hoće da pomognu.

Kada je građanima potrebna pomoć, u kakvoj god situaciji da su, morali bi da imaju veru u državu da će im ona pomoći, da ih neće ostaviti na cedilu. Takođe, i država bi morala da veruje u svoje građane da bi tu bilo neke uzajamnosti, nekog delovanja, nekog dobrog života. Znamo, naravno, da nema nekog idealnog, utopijskog sistema, ali bi ipak bilo dobro da tu postoji bar neka uzajamnost.“, objašnjava on.

Al-Droubi je istakao kako bi stvari verovatno bile potpuno drugačije da je nosilac nemačkog pasoša.

„Da smo mi građani neke uređene države, na primer Nemačke, da se ja zovem Hans, ili da sam Nemac Kristian, i da su priču o meni i Aci preneli najvažniji portali u zemlji, da nas je intervjuisala najvažnija nemačka TV stanica, stoprocentno sam siguran da bi mene sutra zvala Angela Merkel i rekla: “Hanse/Kristiane, šaljem avion sutra po vas”. Ne prekosutra, nego bi koliko sutra žena poslala avion, kako po nas troje, tako i po 10 ili 37 zatočenih. I cela nemačka javnost bi ustala na noge, pratila i apalaudira jer se kancelarka zauzela za svoje građane koji su bili negde zarobljeni u svetu.“, rekao je.

Novosadski umetnik smatra da države kao što su SAD ili Nemačka imaju usađenu svest da ne smeju da zapostave ni jednog jedinog građanina, kao i da je to jedan od glavnih problema nerazumevanja između „srpskog i zapadnog mentaliteta“.

„E zato Nemci i Amerikanci ne razumeju taj naš mentalitet, to kolektivno “bezbrižništvo”, to – baš me briga za drugog, sam je kriv nek’ se sam izvuče. Upravo tu leži razlog svega lošeg što se nama u Srbiji događa. Ne vodi dobru taj dostatak kolektivne svesti o potrebi zajedništva, o zajedničkom imenitelju oko kojeg se okupljamo i koji ni za koga nije upitan, ni diskutabilan, o nekom minimumu etičke osovine koja može da se nazove imenom koje sve više zaboravljamo – ljudskost, ili empatija za drugog“, objasnio je al-Droubi.

On se osvrnuo i na zlonamerne komentare na društvenim mrežama, koji su mu upućivani zbog njegovog imena.

„Jedna od stvari koja govori da nešto sa nama nije u redu su i komentari poput toga “baš je Kristian al-Droubi srpsko ime”. Na tu temu bi stručni lekari mogli da ispišu ozbiljne protokole. Da ponovimo još jednom, ko si ti Kristiane al-Droubi, osim što si čovek, trenutno u nevolji, građanin Srbije i Novosađanin, umetnik pre svega toga?“, rekao je i dodao:
Kristijan, čiji je otac Sirijac, a majka Srpkinja, ipak, kaže da ga manje brinu oni koji ga vređaju zbog imena.

„Zapravo, mnogo više me plaše komentari ljudi koji glase otprilike “Ko vas jebe, što ste išli tamo, sad se vratite sami!”. Ne plaše me zbog mene lično, već me plaše što je to atmosfera u kojoj nije dobro da živi čovek, ni danas a još je manje zdravo da u takvom svetu žive njegovi potomci“, rekao je.

Originalni intervju možete pročitati na portalu 021.rs.

Izvor: Preokret.info
Foto: Printscreen Youtube / Gnoose

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top