SKANDALOZNO PRIZNANJE KARDINALA PULJIĆA: Ne prijavljujemo sveštenike za koje sumnjamo da zlostavljaju maloletnike

Kardinal i vrhovni bosanski nadbiskup Vinko Puljić je u intervjuu za verski portal Bitno.net koji je vodio novinar Tino Krvavica još jednom priznao da civilnim vlastima u BiH ne prijavljuje sveštenike za koje opravdano sumnja da su seksualno zlostavljali maloletnike.

“Mi te stvari obavljamo interno u Crkvi u vezi s Kongregacijom za nauk vere. Ne idemo u medije jer često nisu dobronamjerni. Kritike su dobre ako su utemeljene na istini, ali ako su smišljene da osramote Crkvu, prema tima smo jako suzdržani. Tu temu smo ozbiljno shvatili i prihvatili te provodimo naputke na način koji ima dobre mogućnosti unutar Crkve, ali s civilnim vlastima nemamo posebne odnose na tom području jer se zakoni donose ne samo na razini države, nego i na razini entiteta i županija, tako da se nalazimo u jednoj ‘šumi’ zakona”’, odgovorio je Puljić na mnogo duže pitanje koje mu je novinar postavio.

Puljić je izbegao konkretne odgovore na neka pitanja

Pitanje pak glasi ovako: “Papa Franjo u svibnju prošle godine objavio je motuproprij Vos estis lux mundi kojima je obvezao sve biskupije u svetu da do kraja lipnja 2020. godine organiziraju sustav za prijavu seksualnog zlostavljanja koje su počinili klerici i redovnici. Implementacija dokumenta nedavno je započela u biskupijama u Hrvatskoj. Kako po tom pitanju trenutno stoji Vrhbosanska nadbiskupija i ostale biskupije u BiH? Također, prošle godine našli ste se na udaru nakon što ste izjavili da slučajeve pedofilije – kojih je, prema vašem kazivanju, bilo malo u Crkvi u BiH – niste prijavili nadležnim situacijama, kao i da su zakoni na tom području ‘nedefinisani’. Što ste time hteli reći s obzirom na to da u BiH postoje zakoni protiv pedofilije? Jeste li, u međuvremenu, dobili povratne informacije od Kongregacije za nauk vere kojoj ste prijavili spomenute slučajeve?”

Po svemu sudeći, novinar portala Bitno.net s Puljićem je intervju radio preko e-maila, s obzirom na to da nakon još jednom neuverljivog Puljićevog izmotavanja nije postavio nikakva dodatna pitanja. Uostalom, Puljić nije jasno ni odgovorio na pitanja koja je Krvavica postavio, primjerice jesu li dobili povratne informacije od Kongregacije za nauk vere.

Šokantno priznanje u Vatikanu prošle godine

Podsetimo, prošle godine u veljači u Vatikanu održavan je četvorodnevni skup Zaštita maloletnika u Crkvi, na kojemu je dvestotinjak kardinala i predsednika biskupskih konferencija sa svih strana sveta na poziv pape Franje raspravljalo kako da od sebe samih i svojih svećenika zaštite decu. Puljić je tada dao neverovatan intervju za televiziju N1.

Puljić je na upit novinarke Nine Kljenjak o tome je li bilo zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u BiH odgovorio sljedeće: “U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za nauk vere koja je za to nadležna.” Na logično sljedeće pitanje novinarke o tome jesu li ti slučajevi prijavljeni nadležnim institucijama u BiH, Puljić je odgovorio da nisu i to objasnio ovako: “Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinisani. Kada dobijemo odgovor Svete Kongregacije, videćemo što ćemo dalje napraviti.”

Puljićeva skandalozna muljaža

Prvo, prošlo je godinu i pol dana od Puljićeva intervjua za N1, a kardinal ni u odgovoru na Bitno.net nije bio konkretan u vezi toga kako se implementiraju Papine upute, već je neodređeno izjavio da “provodimo naputke na način koji ima dobre mogućnosti unutar Crkve”, što god to značilo.

Drugo i mnogo važnije, Puljić je još jednom priznao da svećenike za koje postoji opravdana sumnja da su seksualno zlostavljali decu ne prijavljuje policiji u BiH. Izlika koju je Puljić sada ponudio je nadogradnja prethodne (“zakoni su dosta nedefinisani”), pa kaže da je problem u tome što se u BiH “zakoni donose ne samo na razini države, nego i na razini entiteta i županija, tako da se nalazimo u jednoj ‘šumi’ zakona”.

Zakoni u BiH koji se tiču seksualnog zlostavljanja maloletnika su definirani i nema tu nikakvih prepreka niti “šume zakona” koji bi ikako sprečili kardinala da svećenike za koje misli da su zlostavljali decu prijavi policiji. Kada bi Puljićeva logika imala smisla, onda bi se zbog kompleksnog političkog uređenja BiH moglo tvrditi da policiji u BiH ne treba prijaviti ni ubojstvo, pljačku itd.

Plenković se u predizbornoj kampanji hvalio susretom s kardinalom koji štiti popove pedofile

Naravno da institucije u BiH nisu u blistavom stanju, ali to također nije nikakvo opravdanje za neprijavljivanje potencijalnog kaznenog dela, naročito kada je reč o seksualnom nasilju nad decom, pa bi zapravo bilo posve logično da nadležna policija Kantona Sarajevo poseti Puljića nakon ovih izjava i pita ga da s njima podeli informacije koje ima o svećenicima zlostavljačima.

U svakom slučaju, Puljić je u intervjuu za spomenuti verski portal još jednom potvrdio da svećenike zlostavljače ne prijavljuje policiji te nastavio još prozirnije lagati o tome zašto to ne čini.

Primjerice, premijer Andrej Plenković se u nedavnoj predizbornoj kampanji rado fotografirao s kardinalom te se time pohvalio i na društvenim mrežama. Teško je zamisliti da bi u nekoj zreloj demokraciji Puljićevo dvostruko priznanje prošlo bez ikakvih posljedica.

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen Youtube / LaudatoTV

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top