NOVI DOKAZI O ZATAŠKAVANJU: Policija lagala o istrazi prebijanja u Novom Sadu, Kontić bio u tužilaštvu dok ga je MUP “tražio”!

Ivan Kontić (30), koji je osumnjičen za zversko prebijanje Novosađanina M. M. (28), boravio je u prostorijama Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu, samo tri dana pre nego što je za njim raspisana potraga i na internetu objavljen snimak nezapamćenog napada, otkrili su novinari portala Nova.rs.

Kontić je tog dana došao u tužilaštvo kako bi zbog drugog krivičnog dela iz 2018. uplatio novac u dobrotvorne svrhe primenom takozvanog oportuniteta. U tom trenutku, tužilaštvo nije znalo da se u njihovim prostorijama nalazi osoba odgovorna za obračun u Jevrejskoj ulici, a s obzirom na to da je krivična prijava podneta nekoliko dana ranije, postavlja se pitanje da li je i novosadska policija delila isto neznanje ili je ovo konačan dokaz da je istraga u ovom slučaju jasno sabotirana.

Naša saznanja, zvanično je potvrdilo i Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, koje je napomenulo da u tom trenutku nije imalo informaciju da je Kontić istovremeno osumnjičen za napad u Jevrejskoj.

“Tačno je da je dana 08.09.2020. godine osumnjičeni Kontić Ivan zaista pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva, a u prisustvu branioca, ali samoinicijativno, bez prethodno upućenog poziva, radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja povodom događaja iz 2018. godine. Međutim, u tom trenutku, od strane Policijske uprave u Novom Sadu zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela učinjenog dana 24.08.2020. godine na štetu M.M., te ovo tužilaštvo nije imalo, niti je tehnički moglo imati saznanja da se u konkretnom slučaju radi o istom licu. Pojašnjavamo, internom organizacijom rada u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, određeno je osoblje koje isključivo postupa u predmetima u kojima se primenjuje institut odlaganja krivičnog gonjenja i koje, shodno tome, nema uvida u druge predmete u kojima se ovaj institut ne primenjuje, pa samim tim, objektivno nisu ni mogli imati saznanja da postoje indicije da je Kontić Ivan učinilac i krivičnog dela izvršenog dana 24.08.2020. godine na štetu M.M., niti je podatak o njegovom identitetu bio poznat javnosti u tom trenutku”, navedeno je u saopoštenju Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu.

Međutim, da li ni policija u tom trenutku nije znala da je Kontić odgovoran za napad veoma je upitno, s obzirom na to da je nekoliko dana ranije podneta krivična prijava od strane zastupnika pretučenog M. M. Preciznije, pitanje koje ostaje bez odgovora jeste kako je moguće da u periodu od 2. septembra do 8. septembra ne bude identifikovan napadač iz Jevrejske, iako se događaj odigrao pred svedocima, što su zabeležile i sigurnosne kamere, čije snimke, očigledno, niko nije ni pokušao da pribavi.

U daljem odgovoru, tužilaštvo ukazuje da se potraga za licem za koje se sumnja da je izvršilo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, shodno odrebama Zakona o policiji, raspisuje upravo od strane policije, odmah po saznanju da je takvo krivično delo učinjeno i utvrđivanju identiteta potencijalnog izvršioca.

“Shodno ovlašćenjima policije propisanim u odredbi člana 286 Zakonika o krivičnom postupku, koja istovremeno propisuje i dužnost policije da preduzme potrebne mere da se pronađe učinilac krivičnog dela, odnosno, da se isti ne sakrije ili ne pobegne. Shodno tome, ovom tužilaštvu nije bilo poznato da li je od strane Policijske uprave u Novom Sadu za izvršiocima predmetnog krivičnog dela raspisana potraga, s obzirom da ovo tužilaštvo o činjenici da li je potraga u konkretnom slučaju raspisana ili ne, nije bilo obavešteno, pa samim tim o navedenom nije bilo saznanja ni dana 08.09.2020. godine, kada je Kontić Ivan pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva”, stoji u saopštenju.

Neposredno nakon potpisivanja oportunita, Kontić, prema zvaničnim informacijama, pobegao iz Srbije.

Advokat prebijenog raskrinkao policiju

Krivičnu prijavu protiv odbeglog Ivana Kontića za pokušaj ubistva Novosađanina M. M. (28), nije podnela novosadska policija, kako je to tvrdio direktor Vladimir Rebić, već advokatski tim zverski isprebijanog mladića i to nekoliko dana uoči objavljivanja uznemirujućeg snimka na društvenim mrežama i zvaničnog pokretanja istrage, saznaje portal Nova.rs.

Taman kada se čelnicima MUP, predvođenim direktorom Vladimirom Rebićem, učinilo da su javnosti uspeli da objasne sve kontradiktornosti i neusaglašenosti sa saopštenjima tužilaštva, u vezi sa datumima podnošenja prijava, pokretanja istrage i uopšte sumnjivom postupanju u slučaju odbeglog nasilnika Ivana Kontića, došlo je do novog saznanja – krivičnu prijavu nije podnela policija, već advokatski tim isprebijanog M. M.

Naša saznanja potvrdio je, i na taj način ponovo demantovao ditrektora policije Vladimira Rebića, advokat Miloš Paligorić, jedan od zastupnika pretučenog M. M.

“Tačno je da su krivičnu prijavu za pokušaj ubistva podnela četvorica advokata isprebijanog mladića, među kojima sam i ja. Trenutno nisam u kancelariji, pa nemam predmet pred sobom da vidim koji je tačno dan bio, ali mogu da kažem da je advokatski tim prijavu podneo ne kasnije od 2. septembra, znači desetak dana uoči objavljivanja snimka i zvaničnog pokretanja istrage”, kazao je Paligorić.

Zašto policija nije reagovala po ovoj advokatskoj prijavi najnovija je kontroverza ovog slučaja, a koju direktor policije Vladimir Rebić još uvek nije stigao da objasni.

Naime, da podsetimo, novosadsko Više tužilaštvo je u pisanom saopštenju, upućenom N1 televiziji navelo da je naredbu za sprovođenje istrage protiv Kontića podnelo 12. septembra zbog ubistva u pokušaju, istog dana kada je u javnost procureo snimak zverskog prebijanja M. M. Ovo saopštenje dodatno je zapetljalo slučaj, jer se u javnosti odmah nametnulo pitanje šta je tužilaštvo radilo od 24. avgusta kada se dogodilo prebijanje, do 12. septembra kada je istraga zvanično pokrenuta, ali i objavljen snimak koji je zgrozio javnost.

Rebić je potom objasnio da je prijava podneta Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu i to za delo nanošenje teških telesnih povreda, ali protiv NN izvršioca jer je napadnuti M. M. navodbno odbio da sarađuje sa policijom i otkrije ko ga je povredio. Nakon što je Kontić identifikovan, neposredno nakon objavljivanja snimka, delo je prekvalifikovano u pokušaj ubistva i predmet je ustupljen na dalje postupanje Višem tužilaštvu, koje je 12. septembra donelo naredbu o sprovođenju istrage, dok je istovremeno raspisana i potraga.

Novinari su upitali Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu da li su Rebićevi navodi tačni, ali odgovor nismo dobili. Ukoliko jesu, svakako ostaje nejasno šta su zajedničkim snagama policija i Osnovno tužilaštvo radili u ovom slučaju više od dve nedelje, dok se slučaj još nije vodio kao pokušaj ubistva. Da li se tragalo za saučesnicima, da li su saslušani potencijalni svedoci i pribavljeni snimci kamera, kojim su okovani gotovo svi srpski gradovi, takođe je ostalo nejasno. Sve to je i dovelo do sumnji znatnog dela javnosti da istraga protiv Kontića ne bi bila ni pokrenuta da se na internetu nije pojavio snimak.

Sa druge strane, pitanje koje je takođe ostalo bez odgovora odnosi se upravo na naše poslednje saznanje – zašto policja nije postupala po prijavi koju su podneli advokati još pre dve nedelje, ili još preciznije, zašto javnost nije obaveštena o postojanju njihove prijave?

Podsetimo, Kontić, je pre tri nedelje brutalno pretukao mladića u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, a potom mu i slomio obe ruke dok je bio u nesvesti. Odbegli nasilnik direktor je firme “Ju-Krijkos” koja je osnovala kladionice “MaxBet”, a što su pokazali zvanični podaci Agencije za privredne registre.

Izvor: Nova.rs
Foto: MUP

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top