VUČIĆEVI SVEDOCI: Zašto vladike SPC proglašavaju predsednika za Hrista Spasitelja!?

U susret izboru novog patrijarha, pojedine vladike iz Srpske pravoslavne crkve odlučile su da na emotivan način objasne javnosti šta osećaju prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Impresionirani likom i delom čoveka, koji je već osam godina “bog i batina” u zemlji, episkopi SPC su rešile da “Vučićeve muke” poistovete sa Isusovim.

U godini za nama, Srpska pravoslavna crkva ostala je bez svog poglavara, nakon što je patrijarh Irinej preminuo od posledica zaraze koronavirusom. Pored Irineja, krajem oktobra je primenuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, dok je na početku epidemije borbu sa kovidom izgubio i episkop valjevski Milutin. Zbog svega toga, predstojeći Sabor (gde će se glasati o njihovim naslednicima) biće poprište bitke između dve struje unutar SPC – one koja je naklonjena režimu Aleksandra Vučića i one koje ne gleda blagonaklono na politiku predsednika Srbije. A kampanja je već uveliko počela – podsetimo, episkop bihaćko-petrovački Sergije obratio se javnosti preko sajta svoje eparhije, a poruka odiše umilnim tonom prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U svom literarnom delu, Sergije je naveo da je šef srpske države raspet, jer “pomaže Srbe u Bosni i Hercegovini”.

“Da živim u Beogradu ili negde u unutrašnjosti Srbije, možda bih o predsedniku Vučiću razmišljao na nešto drugačiji način, možda bih, kao mnogi, više bio vođen ličnim a manje nacionalnim interesima. Ali, pošto sam monah i episkop koji živi i stoluje u manastiru Rmnju, na pustoj i surovoj granici Bosne i Like, moj pogled na život, saživot, na prilike i neprilike, uslovljen je samo jednim – željom da duhovno i biološki preživi ovo moje malo i nejako stado Hristovo, koje mi je dato na brigu i staranje”, poručio je ovaj episkop, zaključujući da je “Vučićevo raspeće naše vaskrsenje”.

“Dok god raspinju Aleksandra Vučića, znam da nam je dobro krenulo, da nam ide, da smo tu gde jesmo. Kad ućute, znaću da nije kako treba, da nestajemo i da nas neće biti. Vučićevo raspeće je naše vaskrsenje”.

Da vladika Sergije ne bude usamljen u svojim hvalospevima, potrudio se episkop osečkopoljski i branjski Heruvim. Iako ne toliko nadahnut kao kolega Sergije, vladika Heruvim je imao šta da poruči onima koji se usuđuju da kritikuju predsednika Vučića.

“Ovde bi se osvrnuli i na neprestane napade medija i na šovinistički pristup prema matičnoj nam državi, Republici Srbiji, i njenoj aktuelnoj politici i političkom vođstvu, kao i njenom predsedniku Vučiću koji ni u kom slučaju nisu primereni i ne doprinose poboljšavanju dobrosusedskih odnosa. Trebamo imati u vidu da smo svi građani sveta i da smo hrišćani koji imamo zajedničkog neprijatelja u vidu virusa koji ne poznaje granice, boju kože ili nacionalnost” poručio je vladika.

“Sve je ovo zbog izbora novog patrijarha”

Sagovornik Nova.rs iz Srpske pravoslavne crkve navodi da nije slučajno što su se pomenute vladike istovremeno u javnost izašle sa pohvalama na račun Aleksandra Vučića, napominjući da je velikodostojnicima, koji se ne slažu sa aktuelnom vlašću, zabranjeno da se javno oglašavaju.

“Sve ovo ide u prilog priči oko izbora novog patrijarha. Jasno je da Sergej i Heruvim pripadaju struji SPC koja gaji bliske odnose sa srpskim režimom, od kojeg očekuju podršku u izboru novog patrijarha”, navodi sagovornik našeg portala i dodaje da je realno očekivati da će uskoro krenuti i kampanja protiv vladika koje nisu naklonjeni vlasti u Srbiji.

“Pokušavaju da pojednostave stvari u SPC i podele nas na one koji su nasuprot Vučiću i na one koji su za njega. Izjave episkopa služe da se oni koji nisu naklonjeni predsedniku ućutkaju, jer će svaka naredna kritika biti tumačena kao nastavak kampanje usmerene protiv predsednika Srbije”, zaključuje izvor našeg portala.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top