PREOKRET EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJE DOKUMENTE: Zašto su sigurnosne službe Austrije Jasmina Mulahusića povezale sa Al-Kaidom

Hapšenje Jasmina Mulahusića, rođenog i nastanjenog u Luksemburgu, tokom vikenda je podiglo mnogo prašine. S razlogom, jer on već mjesecima, podržan od strane više osoba za koje je karakteristično da su u pitanju članovi i simpatizeri vladajuće bošnjačke stranke SDA, na krajnje bestijalan način, uz mnoštvo laži, uvreda i otvorenih prijetnji, napada sve one političare koji su se usudili da vladajućem režimu oponiraju u političkoj areni, sve one novinare koji su se usudili da napišu negativan osvrt na neku od mnogobrojnih afera stranke SDA posljednjih godina i konačno i čitav niz drugih osoba koje nisu iz sfere politike ili žurnalizma, ali su na neki način došli u fokus interesovanja ovog radikalnog islamiste, na zadatku u SDA.

Spisak napadnutih javnih, privatnih ili pravnih osoba zaista je prevelik. Ispod te baze aktivnih kreatora montaža protiv političara, novinara, tužilaca, policajaca, direktora javnih ustanova, pa i niza običnih ljudi stoji veći broj simpatizera koji vrijeđaju, prijete, omalovažavaju one koji budu postavljeni na taj, gledajući terminologiju koju koriste – nacionalističko-vjerski SDA stub srama pod nepisanom parolom svojim simpatizerima – ne budite posljednji koji će pljunuti i baciti kamen.

Sultan, beg, gazija…

Proučavajući sadržaj svih njegovih mnogobrojnih profila na društvenoj mreži Facebok, karakterističan je i paralelan trend pisanja hvalospjeva Bakiru Izetbegoviću, njegovoj supruzi, kćerki, njima odanim i bliskim visokim funkcionerima stranke, te generalno Izetbegovićevoj stranki. Bakir Izetbegović se tako naziva sultanom, begom, gazijom i raznim drugim titulama, SDA se naziva jedinim branikom Bosne i Hercegovine, iako nije sasvim jasno šta ova grupa građana bošnjačke nacionalnosti Bosnom i Hercegovinom smatra. Tu se miješaju slike naše države iz bliže ili dalje prošlosti, simboli iz vremena bosanskog kraljevstva koji se često koriste kao profilne fotografije miješaju se sa jednim radikalnim osmanističkim narativom koji glorifikuje period okupacije države od strane Osmanskog carstva, slike su redovno distorzirane i dovedene do karikature, a nikad kristalno jasne i objektivno istinite.

Neposredno nakon što je Bakir Izetbegović dao svoju  kontroverznu izjavu za „O kanal“, u aprilu ove godine koja glasi: „Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine“, Jasmin Mulahusić je isti dan objavio „Ako bude rata, spreman dam stati uz tebe! Odmah! SAD!“ Čitav ovaj paramedijski projekt SDA odiše i nekom zlokobnom militantnošču koja je ponajviše usmjerena protiv direktnih oponenata politici SDA iz spektra stranki bošnjačke ili građanske orjentacije. Ali ne samo na njih jer prozivaju se javne osobe i iz druga dva naroda, pa i iz reda ostalih, posebno oni koji pripadaju lijevoj političkoj orjentaciji. Paradoksalno je i šokantno da ova grupa obijesnih članova i simpatizera SDA i sve sarajevske Srbe i Hrvate, koji su rat proveli u Sarajevu i učestvovali na strani ARBiH nazivaju četnicima i ustašama, a među njima i aktuelnog načelnika općine centar Srđana Mandića, te sada već bivšeg predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića. Broj ljudi, na ovaj način difamiranih i napadnutih, zastrašujuće je velik.

Опис није доступан.
Mulahusićeva nedvosmislena podrška predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću

U posjedu smo ekskluzivnih dokumenata, koji Jasmina Mulahusića dovode u direktnu vezu sa globalnom terorističkom organizacijom Al Qaida, te egipatskim terorističkim organizacijama Gamaa Islamiya i Al Jihad, odnosno njihovim operativcima na prostoru nekoliko evropskih država.

Veze sa radikalima

Radi se o vezama sa radikalnim islamistima na tlu Evropske unije koje su se njegovale godinama nakon njegovog povratka iz BiH, gdje je kao dobrovoljac iz Luxemburga učestvovao u vojnim operacijama na Ozrenu, ljeta 1995. godine, kao pripadnik zloglasnog odreda El Mudžahid upravo kada je ta jedinica, nakon predaje jednog broja vojnika Vojske RS, izvršila masovni ratni zločin nad zarobljenicima srpske nacionalnosti ubijajući ih danima na monstruozne načine.

25. januara 2005. godine Općinski odjel 61 Kancelarije Bečke državne vlade je zaprimio konačno mišljenje Saveznog ureda za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma – Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije datom na zahtjev, a povodom aplikacije sudanskog državljana Behari Masaad Omera za državljanstvo Republike Austrije.

Konačno mišljenje, nakon detaljne provjere islamističkog dosijea ovog Sudanskog državljanina rođenog 23.11.2065. godine u Sudanu, a koji je svojevremeno imao ulogu i u finansiranju odreda El Mudzahid u Bosni, ali se u momentu dostavljanja mišljenja bavio finansijskim aspektima internacionalnog islamizma, čovjeka koji je svojim sinovima dao imena: Mudžahid, Asim i Osama, aludirajući tako na odred El Mudžahid i na Osamu bin Ladena, bilo je naravno negativno, sa slijedećim obrazloženjem:

Dokumenti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Austrije koji Jasmina Mulahusića povezuju sa radikalnim grupama i članovima Al-Kaide.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije – Savezni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma ne može garantirati da aplikant, sudeći prema njegovom dosadašnjem ponašanju, iako on lično ne predstavlja direktnu prijetnju po javni red i mir i sigurnost, obzirom da ta osoba njeguje odnose sa stranim državama i osobama, tako da smatramo da nije u interesu Republike da mu se dodijeli državljanstvo.

Na osnovu dosadašnjih saznanja, smatramo da tražilac državljanstva sa jedne strane nastoji da kao vlasnik austrijskog pasoša dođe u poziciju da može slobodno da putuje svijetom, a sa druge strane da pod zaštitom austrijskih zakona nastavi da snažno podržava radikalne ekstremističke ideje, te da slobodno provodi aktivnosti na održavanju i širenju takvih ideja.

U sastavu aneksa 3 Mišljenja navode se njegovi mnogobrojni kontakti u Austriji, Njemačkoj i Luksemburgu, a među njegovim kontaktima u Luxemburgu navedene su slijedeće osobe:

  • Salimi alias Kalifi Mohammed – vođa grupe, bivši pripadnik odreda El Mudžahid;
  • Jusufović Nisvet;
  • Vuković Smajo;
  • Mulahusić Jasmin;
  • Ličina Senad;
  • Jusufović Nusret;

U napomeni ispod stoji da gore navedene osobe pripadaju radikalnoj islamističkoj grupi u Luksemburgu, da su pod nadzorom Protivterorističkog odjela tamošnje policije, te da su klasificirani kao izuzeno opasni. Posebnu pažnju treba obratiti na osobe: Jusufović Nusret i Mulahusić Jasmin koji su, kako je objavljeno 1995. godine bacili ručnu bombu u pravcu policijskih službenika, ranjavajući ih, kako bi izbjegli hapšenje.

(nastaviće se)

Piše: Istraživački tim Preokreta, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top