POSLE 3 GODINE PRAVNE BORBE: Gej par u Hrvatskoj usvojio dvoje dece!

Istospolni par Mladen Kožić i Ivo Šegota uspjeli su nakon trogodišnje bitke ostvariti svoju želju i postali su prvi istospolni udomiteljski par u Hrvatskoj. Sukladno uputama centra za socijalnu skrb, ne istupaju u javnost, ali u njihovo ime govore aktivisti koji su im sve vrijeme davali potporu.

„To je njihov uspjeh, ali i uspjeh naše udruge koja im je pružala pomoć sve to vrijeme“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Daniel Martinović iz udruge „Dugine obitelji“.

„I eto, nakon te dugogodišnje pravne bitke, Upravnog i Ustavnog suda itd, uspjeli smo u naumu da naši članovi postanu udomitelji. To je dosta bitno jer je prvi puta u Hrvatskoj, jer je potvrđeno od strane Ustavnog suda da se životni partneri trebaju tretirati jednako kao i bračni drugovi i otvara put i drugim parovima za ravnopravnost, ne samo u udomiteljstvu, nego i u nekim drugim slučajevima“, kaže Martinović.

Što je sljedeći korak?

Najsnažniji saveznici bili su im mediji i šira javnost, kaže naš sugovornik. A najveći protivnici?

„Mislim da je to mala, ali agresivna skupina ljudi koji imaju agende protiv svih progresivnih tokova u društvu – i protiv feminističkih vrijednosti, i protiv migranata, rekao bih generalno i protiv nekih demokratskih vrijednosti koje svi uživamo. Tako da mislim da smo mi njima bili samo još jedna od točaka, jer vidimo da se jednako bune protiv različitih stvari“, procjenjuje Martinović.

Radi se o grupama i pojedincima koji tvrde da govore u ime tihe većine hrvatskih građanki i građana, međutim, kada god iziđu na izbore, uspjeh im je minimalan, podsjeća Martinović. On kaže kako postoji još jedan istospolni par koji je bio odbijen kada je zatražio da budu udomitelji, ali da su se sada vratili na evaluaciju u svoj centar za socijalnu skrb.

U „Duginim obiteljima“ ima još parova koji su zainteresirani za udomljavanje, ali i posvajanje, koje bi – kaže Martinović – bio neki sljedeći korak u borbi za ostvarivanje propisane jednakosti pred zakonom.

Uspjeh ili ne?

„Jedan slučaj nije uspjeh, dok se ne pokaže da je to prvi slučaj“, komentira za RSE ovaj uspjeh istospolnog para i nevladine udruge koja ga je podržala jedan od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i politički analitičar Žarko Puhovski.

„O tome bismo mogli govoriti kao o uspjehu kada bismo imali jedan broj slučajeva koji se ponavljaju, dakle barem njih desetak, a uvjeren sam da se to tako skoro neće dogoditi. Možda sam preveliki pesimist. Činjenica da imamo jedan slučaj ne znači da će drugi slučajevi u istom pravcu odmah slijediti, dapače“, oprezan je Puhovski.

I on izostanak oštrije reakcije konzervativne desnice tumači njenom kadrovskom i intelektualnom potkapacitiranošću.

„Negativne reakcije su do sada izostale – iako će po mom sudu dio njih doći naknadno – zato što su ograničeni kapaciteti desnice u ovom trenutku koncentrirani na to kako ne postoji korona virus, kako se tu radi o teroru nad ljudskom slobodom i kako treba ljude osloboditi maskica, a naprosto nemaju dovoljno kapaciteta i za druge teme“, opisuje Puhovski.

Borba za udomljenje

Mladen Kožić i Ivo Šegota 2017. su se godine prijavili u Centar za socijalnu skrb u Zagrebu sa željom da postanu udomitelji. Njihov je zahtjev bez problema zaprimljen, obavili su sve potrebne evaluacije i krenuli na edukacije o udomiteljstvu, no nedugo poslije toga zahtjev im je odbijen jer da „ne ispunjavaju uvjete da postanu udomitelji“ – i to zato što su u životnom partnerstvu. Da je primjerice jedan od dvojice životnih partnera odlučio sam postati udomitelj, Centar za socijalnu skrb ne bi mogao zablokirati postupak.

Nakon što se par žalio, u prosincu 2019. godine Upravni sud u Zagrebu presudio je da Mladen Kožić i Ivo Šegota, životni partneri, mogu postati udomitelji, a u veljači 2020. Ustavni sud Hrvatske je svojom odlukom de facto potvrdio tu presudu i naveo da se aktualno važeći Zakon o udomiteljstvu mora tumačiti na način da uključuje i životne partnere ravnopravno kao i sve ostale udomitelje, i da je to jedina ispravna interpretacija Zakona.

Nakon ovih sudskih presuda, u proljeće 2020. Ministarstvo obitelji donijelo je rješenje koje pobija odbijenicu Centra za socijalnu skrb te je par iznova prošao kroz proces evaluacije, ali ovoga puta – s pozitivnim ishodom. Par Kožić i Šegota udomio je dvoje djece.

Prema uputama nadležnog Centra za socijalnu skrb, informacije o djeci ne smiju dijeliti, i u skladu s tim, životni partneri Kožić i Šegota donijeli su odluku kako više neće izlaziti u medije i davati izjave. No, poručili su kako su udomili dvoje djece, i kako ih u budućnosti žele udomiti još.

Hrvatski Zakon o životnom partnerstvu donesen je 2014. godine i daje istospolnim osobama koje ga sklapaju pred matičarem više-manje ista prava kao i bračna zajednica, osim naziva.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top